Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πτώση στα downloads καταγράφουν οι ευρωπαϊκές ψηφιακές τράπεζες, παρά την καραντίνα

Πτώση στα downloads “είδαν” τον Μάρτιο οι ευρωπαϊκές ψηφιακές τράπεζες, κάτι “παράδοξο” αν σκεφτεί κανείς τη στροφή του κόσμου στις ψηφιακές υπηρεσίες, λόγω της καραντίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sifted, Monzo, Revolut, Starling και N26 είδαν μέσα σε ένα μήνα τον ρυθμό ανάπτυξης τους να πέφτει από 18 έως 36% στις χώρες προέλευσής τους. Την ίδια ώρα, άλλες εφαρμογές οικονομικών υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνουν τους χρήστες τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών, αυξήθηκε κατά 10% από το τέλος του περασμένου έτους έως τον Μάρτιο, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό έφτασε το 30%.

Κι ενώ οι διακυμάνσεις αυτού του τύπου μπορούν να θεωρηθούν κάτι φυσιολογικό για τις ψηφιακές τράπεζες, η συγκυρία σε συνδυασμό με τα ποσοστά (που είναι μικρότερα από τον Φεβρουάριο αλλά και από τον Μάρτιο του 2019), καθιστούν την πτώση αυτή αξιοσημείωτη.

Παρόμοια πτώση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα καταγράφουν και μικρότερες ψηφιακές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Η ισπανική BNext δήλωσε ότι έχει δει μείωση 30% στους μηνιαίους ενεργούς χρήστες (πολλοί από τους οποίους βέβαια ήταν ταξιδιώτες) καθώς και μια μεγάλη μείωση στον όγκο συναλλαγών. Άλλη μία γαλλική ψηφιακή τράπεζα δήλωσε ότι έχει δει πτώση στις παραγγελίες νέων καρτών.

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν οι “νεοτράπεζες” της Σουηδίας, η οποία δεν εφαρμόζει αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Η τοπική PFC όχι μόνο δεν βλέπει πτώση αλλά δήλωσε ότι σημειώνει σταθερή άνοδο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ, πριν βγει οποιοδήποτε συμπέρασμα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κορυφαίων τραπεζών που αναφέρθηκαν στην αρχή, δεν σταμάτησε αλλά επιβραδύνθηκε. Παρά τη μείωση είχαν από 20.000 έως 149.000 dowloads τον Μάρτιο (και πάλι στις αγορές τους). Επιπλέον, πολλές εξ αυτών προχώρησαν σε περικοπή εξόδων, κυρίως γύρω από το marketing, επομένως η επιβράδυνση αυτή μπορεί να οφείλεται και εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το τοπίο στις ευρωπαϊκές ψηφιακές τράπεζες μετά την καραντίνα, κι αν η πτώση δεν αυτή δεν είναι τυχαία.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις