Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διαθέσιμο το API των Apple-Google για την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού

Πάνω από 22 χώρες έχουν ζητήσει ήδη πρόσβαση, σύμφωνα με τις εταιρείες

Η Apple και η Google παρουσίασαν σήμερα την πρώτη δημόσια έκδοση της διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API)  που δημιούργησαν με στόχο την ασφαλή, από άποψη απορρήτου, ανίχνευση κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι, από σήμερα, φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υποδομή αυτή και να δημιουργήσουν εφαρμογές ανίχνευσης που θα διατεθούν στο ευρύ κοινό. Ήδη, σύμφωνα με τις εταιρείες, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και 22 χώρες σε 5 ηπείρους έχουν ζητήσει – και λάβει – πρόσβαση στο API και προχωρούν στην ανάπτυξη αντίστοιχων εφαρμογών.

Η τεχνολογία των Apple-Google λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα αποκεντρωμένο σύστημα αναγνώρισης που χρησιμοποιεί τυχαία δημιουργημένα προσωρινά “κλειδιά” που έχουν δημιουργηθεί στη συσκευή ενός χρήστη (αλλά δεν συνδέεται με τη συγκεκριμένη ταυτότητα ή πληροφορίες).

Στη βάση αυτών, οι φορείς που επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές, καθορίζοντας τι συνιστά πιθανή έκθεση – από άποψη χρόνου και απόστασης – και τροποποιώντας τον κίνδυνο μετάδοσης και άλλους παράγοντες σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα.

Μεταξύ άλλων, η Apple και η Google επιτρέπουν στις εφαρμογές αυτές να κάνουν χρήση ενός συνδυασμού του API και των δεδομένων χρήστη (που έχουν λάβει εθελοντικά μέσω άλλων εφαρμογών), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις αρχές δημόσιας υγείας να επικοινωνήσουν απευθείας με τους εκτεθειμένους χρήστες για να τους ενημερώσουν για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της τεχνολογίας τους, οι δύο εταιρείες έκαναν διάφορες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να διασφαλιστεί το απόρρητο,  συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης όλων των μεταδεδομένων Bluetooth (όπως η  ισχύς σήματος και η ειδική ισχύς μετάδοσης), καθώς αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του είδους της συσκευής που χρησιμοποιήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα για την τεχνολογία των Apple – Google εδώ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις