Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπουργείο Ανάπτυξης: Elevate Greece, Business Angels και μικροπιστώσεις για Startups

Σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί, κ. κ. κ. Γιάννης Τσακίρης, Νίκος Παπαθανάσης και Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στα μέτρα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις, σε νεa χρηματοδοτικά εργαλεία και σε θέματα που αφορούν το ελληνικό οικοσύστημα Startups.

O Γιάννης Τσακίρης αναφέρθηκε σε ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν, στο Soft Finance, μια επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ειδικά για Startups και ειδικά για αυτή τη περίοδο. “Αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη αυξημένη προστιθέμενη αξία, δυστυχώς, αυτή την εποχή επειδή δεν έχουν τζίρους είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθούν. Έτσι, με αυτό το πρόγραμμα τους δίνουμε αρκετό οξυγόνο να ξεπεράσουν την κρίση και να φέρουν την αξία που όλοι αναμένουμε από αυτές τις εταιρείες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στάθηκε στην πρόσφατη εξαγορά της Think Silicon.

Σε ότι αφορά τους «επιχειρηματικούς αγγέλους» το κράτος θα συνεισφέρει κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις ιδιωτών επενδυτών, με το πρόγραμμα να αναμένεται να ρίξει στην αγορά συνολικά 60 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι θα αυξηθεί η δημόσια συμμετοχή στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών του Equifund  για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των Startups αυτή τη περίοδο.
Επίσης θα δημιουργηθεί  ένα ταμείο συνεπενδύσεων για ξένους θεσμικούς επενδυτές 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνεπενδύει στο μετοχικό κεφάλαιο πιο ώριμων εταιρειών μαζί με ξένους επενδυτές.

Ο κ. Δήμας στάθηκε ιδιαιτέρως στις δαπάνες έρευνας στη χώρα μας από ιδρύματα και επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύονται με χρήματα αλλά και φοροαπαλλαγές ενώ απο εδώ και πέρα τα χρήματα από πλευράς κράτους θα δίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι σε τρία χρόνια.
Elevate Greece θα ονομάζεται η πλατφόρμα μητρώου των ελληνικών Startups η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της και θα προσφέρει καταγραφή του συνόλου του οικοσυστήματος, δικτύωση και επικοινωνία και θα προσφέρεται και στα αγγλικά.
Μέσω του Elevate Greece θα παρακολουθείται η πορεία των Startups μέσω δεικτών, θα ανακοινώνονται νέες θέσεις εργασίας και θα μπορούν να υλοποιούνται διάφορες παροχές της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή σε Startups οι οποίες προφανώς θα πρέπει να έχουν ελληνικό ΑΦΜ ή έστω θυγατρική στην Ελλάδα. Τέλος θα προσφέρονται και εργαλεία προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μια εξαιρετική και πολυαναμενόμενη κίνηση θα λέγαμε είναι αυτή των φοροαπαλλαγών που θα προσφέρονται σε Business Angels οι οποίοι θα επενδύουν σε Startups του Elevate Greece. Συγκεκριμένα το 50% του χρηματικού ποσού που επενδύουν ιδιώτες επενδυτές  σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, για να μη γίνεται καταστρατήγηση, το κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί ανά έτος να επενδύει έως 300.000 ευρώ σύνολο, όπου 100.000 ευρώ είναι ανά επιχείρηση και μέχρι 3 επιχειρήσεις το παραπάνω.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις