Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όλο και πιο θετικές στο Open Banking οι τράπεζες παγκοσμίως

Παραμένουν, ωστόσο, διστακτικές όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που το περιβάλλει

Το 86% των τραπεζών παγκοσμίως εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) για τη δημιουργία λειτουργιών Open Banking μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προ πανδημίας από την Fintech εταιρεία Finastra, με τη συμμετοχή 774 τραπεζών από όλον τον κόσμο. Όπως φαίνεται, η χρήση Open APIs, η οποία αντιμετωπιζόταν αρχικά διστακτικά από τα τραπεζικά ιδρύματα, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, καθώς αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για την πρόοδο και την εξέλιξή τους.

Το 30% των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το Open Banking έχει ήδη απτό αντίκτυπο στην παροχή μιας βελτιωμένης συνολικής εμπειρίας πελατών. Ωστόσο σχεδόν οι μισές τράπεζες βλέπουν αρνητικά το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την ανοικτή τραπεζική, λέγοντας ότι καταπνίγει την καινοτομία.

Παράλληλα, το 48% αυτών πιστεύει ότι “δεν υπάρχει αρκετή κυβερνητική ή βιομηχανική υποστήριξη για την υιοθέτηση της καινοτομίας. “Πρωτιά” εδώ έχει το Hong Kong, με το 62% των τραπεζών της χώρας να έχει αυτή την άποψη, ενώ ακολουθούν Γαλλία (50%), Σιγκαπούρη (49%) και Ηνωμένο Βασίλειο (38%).

Ο Simon Paris, Διευθύνων Σύμβουλος της Finastra δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας: “Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε το Open Banking να ωριμάζει σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ότι βρίσκεται στα εφηβικά του χρόνια, με περιθώρια δημιουργίας ακόμη μεγαλύτερων ευκαιριών. Πιστεύουμε ότι θα είναι το πρώτο βήμα προς το Open Finance, που θα είναι το επόμενο κύμα καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες”.

Διαβάστε ακόμα:

Μιχάλης Ψαλλίδας: “Μεγάλη ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το Fintech στην Ελλάδα”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις