Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης: “Η πανδημία έδειξε ένα πρόσωπο της ελληνικής καινοτομίας, που είχαμε να δούμε χρόνια”

Ο κ. Γιανναράκης μίλησε στο emea.live για την "έκρηξη" καινοτομίας που συνέβη σε όλον τον κόσμο με το ξέσπασμα της πανδημίας

Για την καινοτομία, το ελληνικό “οικοσύστημα” και το πώς αυτό κατάφερε να συσπειρωθεί αλλά και να εξελιχθεί το διάστημα της πανδημίας, μίλησε στο χθεσινό emea.live ο Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Συντονιστής της Πρωτοβουλίας Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Κορωνοϊό.

Κρίνοντας από την εμπειρία του μέσα από το #GreeceVsVirus, την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο κ. Γιανναράκης εξήγησε ότι αυτό το διάστημα έγινε μια “έκρηξη” καινοτομίας σε όλον τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα “φάνηκε ένα πρόσωπο καινοτομίας το οποίο είχαμε χρόνια να δούμε”.

Στο #GreeceVsVirus, κατατέθηκαν πάνω από 160 “ώριμες” λύσεις, οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και άλλες 120 καινοτόμες ιδέες, νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπουν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία “ωρίμανσης”, εξήγησε ο συντονιστής αυτής της προσπάθειας.

Ορισμένες εξ αυτών, μαζί με ιδέες από μαραθωνίους όπως το Antivirus Crowdhackathon και το Hack Corona Greece, “συνδέθηκαν” στη συνέχεια με το πανευρωπαϊκό hackathon #EUvsVirus, ως μια ενιαία εθνική συμμετοχή, η οποία μάλιστα βρέθηκε στην 8η θέση ανάμεσα σε χώρες όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Το γεγονός αυτό ανέδειξε, σύμφωνα με τον κ. Γιανναράκη τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε βρει τον “χώρο” για να αναπτυχθεί. “Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τις διεθνείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς και hackathons” είπε χαρακτηριστικά.

“Μπαίνοντας” σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο ίδιος ανέφερε ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες λύσεις στον τομέα της τηλεϊατρικής, με ιδέες για την επικοινωνία ιατρού-ασθενή, την καθοδήγηση, την σύνδεση ιατρικών τμημάτων, αλλά και σε άλλους τομείς, με λύσεις για την οργάνωση εθελοντών ή τη μεταφορά υγειονομικού υλικού στα νησιά με drones.

Όσο για την υλοποίηση των λύσεων αυτών, ο κ. Γιανναράκης εξήγησε ότι υπάρχει η σκέψη κάποιες να ενταχθούν στους σχεδιασμούς αρμόδιων υπουργείων, ενώ άλλες να υλοποιηθούν πιλοτικά σε μικρή κλίμακα. Άλλες εταιρείες, πάντως, δεν αναζητούσαν ούτε χρηματοδότηση ούτε υλοποίηση, παρά μόνο την ανάδειξή τους και τη σύνδεση με την αγορά,  τόνισε και συνέχισε:

“Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν αυτό το διάστημα ήταν μια καλή αρχή. Μια αρχή που μας οδηγεί στο επόμενο βήμα”. Με τα λόγια αυτά, ο κ. Γιανναράκης προανήγγειλε το νέο “κύκλο” αναζήτησης ώριμων λύσεων, αυτή τη φορά για τον τομέα του τουρισμού, που πλήττεται όσο λίγοι στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι αύριο (2/6) θα γίνει η παρουσίαση των Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων που προκρίθηκαν για να ενισχυθούν άμεσα με την παροχή πόρων και τεχνολογικής υποδομής από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του “Matchathon” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του #EUvsVirus.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το emea.live, στο οποίο συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κτενάς, παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις