Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Station F: Το 94% των Startups θα επιβιώσει από την κρίση*

*Με μείωση εξόδων, απολύσεις, κυβερνητική βοήθεια, χρηματοδοτήσεις και κάποιο Pivot...

Το 94% των Startups που έχουν λάβει χρηματοδότηση από VC θα επιβιώσει τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού startup campus Station F, το οποίο μίλησε με περίπου 100 επενδυτικά funds σχετικά με τι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Αυτό γιατί, παρόλο που 9 στις 10 startups δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, οι περισσότερες έχουν προσαρμοστεί και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, εξηγεί η Roxanne Varza, επικεφαλής του Station F, συμπληρώνοντας ότι το βασικό μάθημα που μπορεί να μας δώσει αυτή η έρευνα είναι η σημασία της ευελιξίας που επέδειξαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε αυτήν την κρίση.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

1. Λιγότερο από το 6% των Startups δηλώνει ότι θα “κλείσει” τους επόμενους 6 μήνες λόγω της κρίσης

% of startups planning to stop their business in the coming six months.

2. Το 80% των Startups έκανε κάποιου είδους pivot. Οι πιο συχνές αλλαγές ήταν στην στρατηγική διαφήμισης, πωλήσεων κ.ο.κ. Λιγότερο από το 20% αποφάσισε να αλλάξει και να απευθυνθεί σε μια εντελώς νέα αγορά.

% of startups that implemented these changes as a result of the Covid-19 crisis.

3. Το 60% των Startups μείωσε σημαντικά τα έξοδα για marketing και επικοινωνία, ενώ το μερίδιο των εταιρειών που μείωσαν τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση πελατών ήταν μικρότερο.

% of startups that cut these budgets.

4. Το 24% των εταιρειών έθεσε υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα ενώ περίπου το 17% προχώρησε σε απολύσεις, από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος στη Γερμανία από ότι σε άλλες χώρες.

% of startups that implemented firings.

5. Ο τομέας των ταξιδιών και των μεταφορών “χτυπήθηκε” όσο κανένας άλλος και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς έκαναν τις περισσότερες απολύσεις.

% of startups that had to resort to firings in these sectors.

6. Σχεδόν οι μισές εταιρείες συνεχίζουν τα σχέδια επέκτασής τους σε νέες αγορές, παρά την κρίση.

How startups are changing their plans for international expansion.

7. Το 78% των εταιρειών σχεδιάζουν να προσλάβουν νέο προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, με τις περισσότερες εξ αυτών να δηλώνουν ότι χρειάζονται προγραμματιστές.

% of startups planning to hire these types of profiles.

8. Λιγότερο από το 10% των εταιρειών σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας για όλους τους υπαλλήλους τους.

% of startups planning to implement these changes in organising work.

9. Το 40% των Startups δήλωσε ότι “πήγαν πίσω” οι νέες χρηματοδοτήσεις λόγω της κρίσης. Άλλες τόσες περίπου προσπαθούν να σηκώσουν χρήματα τώρα.

% of startups currently raising money, by country.

10. Περίπου οι μισές εταιρείες δέχθηκαν χρηματική βοήθεια από την κυβέρνηση, ενώ το 23% δέχθηκε υποστήριξη όσον αφορά το προσωπικό.

% of startups that use these forms of government support (or not).

Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε περίπου 1000 εταιρείες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις