Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πλαίσιο για τη λειτουργία εφαρμογών ιχνηλάτησης σε όλη την Ευρώπη θέτει η ΕΕ

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λανσάρουν εφαρμογές ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να προλάβουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι εφαρμογές αυτές δεν λειτουργούν εκτός συνόρων.

Για να αλλάξει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε σε ένα σύνολο τεχνικών προδιαγραφών που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης κρουσμάτων – εφόσον αυτές χρησιμοποιούν αποκεντρωμένη τεχνολογία.

Μόλις υιοθετηθούν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι εθνικές εφαρμογές θα λειτουργούν ακόμη και όταν οι χρήστες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι χώρες αρχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς και να προετοιμάζονται για τον καλοκαιρινό τουρισμό.

“Καθώς πλησιάζουμε στην ταξιδιωτική περίοδο, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή από τη χώρα τους όπου κι αν ταξιδεύουν στην ΕΕ”, δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πληροφορίες θα καταχωρούνται στις εφαρμογές με τρόπο που θα αποτρέπει την ταυτοποίηση των χρηστών, ενώ δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια “πύλη” από την οποία θα διαβιβάζει αποτελεσματικά τις σχετικές πληροφορίες μεταξύ των εφαρμογών και των διακομιστών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος των δεδομένων που ανταλλάσσονται και να μειωθεί η κατανάλωση δεδομένων των χρηστών.

Όπως προαναφέρθηκε, κριτήριο για την διασυνοριακή αυτή λειτουργία είναι η χρήση αποκεντρωμένης τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό αποκλείει αυτόματα τις εφαρμογές της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση. Αντίθετα, οι εφαρμογές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και όσες χρησιμοποιούν το API των Apple – Google, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Η Νορβηγία αποσύρει την εθνική εφαρμογή ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις