Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fintech: Οι νικητές και οι χαμένοι της πανδημίας

Τον Απρίλιο, όταν η πανδημία βρισκόταν στο «αποκορύφωμα» της, είχαμε γράψει ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς που αναμένεται να ευνοηθούν από την κατάσταση αυτή. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το Fintech, το οποίο όπως έδειχναν τα στοιχεία της περιόδου εκείνης, είχε μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, δεδομένα του CBInsights επιβεβαιώνουν εν μέρει τις εκτιμήσεις αυτές, αναλύοντας όμως ακόμα πιο διεξοδικά τους επιμέρους τομείς του Fintech και τα  βραχυπρόθεσμα/ μακροπρόθεσμα οφέλη για τον καθένα. Πιο συγκεκριμένα, το CBInsights εξετάζει πέντε τομείς: πληρωμές, ασφάλιση, τραπεζικές υπηρεσίες και δανειοδοτήσεις, διαχείριση πλούτου/αγορά κεφαλαίων και real estate.

Πληρωμές

Στον τομέα των πληρωμών, το report σημειώνει ότι οι εταιρείες που εξυπηρετούν «πληττόμενους» κλάδους, όπως τα ταξίδια, η εστίαση ή η ψυχαγωγία, θα συνεχίσουν να παλεύουν βραχυπρόθεσμα, ενώ οι εταιρείες πληρωμών που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν ήδη δει και θα συνεχίσουν να βλέπουν τον όγκο πληρωμών να αυξάνεται σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή  ο κορωνοϊός συμβάλλει στην έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εις βάρος του φυσικού λιανικού εμπορίου, μια τάση που θα οδηγήσει τις εταιρείες πληρωμών συνεργάζονται με ηλεκτρονικά καταστήματα να παίρνουν όλο και περισσότερο μερίδιο αγοράς από εταιρείες πληρωμών που εξυπηρετούν offline εμπόρους, αναφέρει η έκθεση.

Ασφάλιση

Στην ασφάλιση, η τρέχουσα κρίση έχει δείξει πόσο στατικά και ξεπερασμένα είναι τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προϊόντα. Το CB Insights προβλέπει ότι μετά την πανδημία, οι καταναλωτές θα στραφούν σε πιο ευέλικτα και διαφανή προϊόντα, όπως η ασφάλιση on demand, η παραμετρική ασφάλιση και ασφάλιση βάσει χρήσης.

Μακροπρόθεσμα, οι νικητές θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες και την τεχνολογία για να ψηφιοποιήσουν τη βασική αλυσίδα διαδικασιών, από την ίδια την ασφάλιση έως τη διαχείριση των αποζημιώσεων, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα και μειώνοντας το κόστος.

Διαχείριση Πλούτου και Αγορά Κεφαλαίων

Στις αγορές διαχείρισης πλούτου και την αγορά κεφαλαίων, οι Startups συγκέντρωσαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και αρκετές εξαγορές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με το CBInsights.

Ένα γεγονός που κατέστη σαφές με τον κορωνοϊό είναι ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν ανθρώπινες σχέσεις με συμβούλους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επίσης υψηλή δημοτικότητα που είχαν οι ρομποτικοί σύμβουλοι θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε «υβριδικά μοντέλα» που συνδυάζουν τα δύο στοιχεία.

Real Estate

Στο real estate, η πανδημία έχει συντρίψει τη ζήτηση αλλά και την προσφορά και αυτό έχει επηρεάσει τις ιστοσελίδες ακινήτων, οι οποίες βλέπουν τους επισκέπτες τους να μειώνονται σημαντικά.

Στην οικονομική πλευρά του real estate, είναι γεγονός οι παραδοσιακοί δανειστές έχουν ενισχύσει τις πιστωτικές απαιτήσεις τους και οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν τώρα δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Αυτό έφερε στο επίκεντρο τους ψηφιακούς παρόχους στεγαστικών δανείων, οι οποίοι πιθανότατα θα επωφεληθούν από την πανδημία βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση.

Μακροπρόθεσμα, στον κλάδο θα κυριαρχήσουν οι ψηφιακές διαδικασίες και η τεχνολογία και πρακτικές όπως οι εικονικές περιηγήσεις σε ένα σπίτι ή σε μια γειτονιά, θα γίνουν πολύ συνηθισμένες.

Τραπεζικές Υπηρεσίες και Δανεισμός

Τέλος, στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών και του δανεισμού, οι ψηφιακές τράπεζες θα συνεχίσουν να «παλεύουν» εν μέσω COVID-19 και περιορισμένων δαπανών. Οι πιο ανθεκτικές θα είναι αυτές με τα περισσότερα χρήματα, όπως οι N26, Revolut και Chime, αλλά και αυτές που έχουν μια πιστή βάση τραπεζικών πελατών.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες για τις περισσότερες από αυτές, τονίζει το CBInsights. Εταιρείες δανεισμού οι οποίες παραχωρούν την τεχνολογία τους σε τράπεζες είναι πιο πιθανό να είναι βιώσιμες, συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία του κορωνοϊού θα «ξεδιαλύνει» το τοπίο και οι εταιρείες που δεν έχουν ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο θα φανούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις