Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δήμας και Καϊλή για την “επόμενη μέρα”: Η Ελλάδα έτοιμη να κάνει άλματα στην καινοτομία

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας αλλά και τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται μετά την πανδημία, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας και η Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, στην ημερίδα «Οι χρηματοδοτήσεις καινοτομίας στην Ελλάδα στην εποχή του COVID-19: The day after», η οποία πραγματοποιήθηκε από το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με πολλούς φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος.

Τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, να ενισχύσει την καινοτομία και τις επιχειρήσεις, νεοφυείς και όχι μόνο, ο κ. Δήμας επανέλαβε το πλάνο της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι η Πολιτεία Καινοτομίας, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩ.ΠΕΙ και να «φιλοξενήσει» επιχειρήσεις, επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα.

Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι το Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο χαρακτήρισε «πύλη εισόδου του ελληνικού οικοσυστήματος», ενώ ο τρίτος πυλώνας, είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε Startups. Το τελευταίο, εξήγησε ο κ. Δήμας, θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Ο τέταρτος πυλώνας, τέλος, είναι οι υπερεκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις που κάνουν R&D.

«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να διευκολύνουμε τον επαναπατρισμό πολλών Ελλήνων» τόνισε ο υφυπουργός κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα, ενώ σημείωσε ότι την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης βοηθούν σε μεγάλο βαθμό όλοι οι φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος, μέσω ενός «δημιουργικού διαλόγου και μιας εξαιρετικής συνεργασίας».

Όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, μετά την πανδημία, ο κ. Δήμας στάθηκε στην τεχνολογία και εξήγησε ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να εστιάσουμε στην ευφυή γεωργία, την εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας, τις έξυπνες λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και την τεχνητή νοημοσύνη.

Στις παραπάνω προτεραιότητες συμφώνησε και η Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή. Η κ. Καϊλή τόνισε ότι μετά την πανδημία «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία της Ευρώπης», λέγοντας ότι έρχονται «εξαιρετικές ευκαιρίες» οι οποίες «θα βοηθήσουν την Ελλάδα να κάνει άλματα».

Η Ευρωβουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά αλλά και νομοθετικά εργαλεία που ετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κράτη μέλη, όπως η νομοθεσία για το data governance και το GDPR 2 και εξήγησε ότι αυτά θα βοηθήσουν τόσο στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα των κρατών-μελών όσο και για την ενίσχυση της ιδιωτικής επενδυτικής προσπάθειας.

«Η Ελλάδα μπορεί να δείξει πως η επόμενη ημέρα (από την πανδημία) μπορεί να είναι καλύτερη» τόνισε η κ. Καϊλή, αναγνωρίζοντας παράλληλα το έργο της κυβέρνησης και λέγοντας ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει στην ηγεσία της ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει καινοτομία, ποιες είναι οι νέες αξίες που δημιουργούνται από την ψηφιακή μετάβαση.

Όσο για το τι χρειάζεται τώρα η χώρα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για mentoring αλλά και ανάγκη να ορίσουμε τι σημαίνει Startup. Τέλος, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί μια «ασφάλεια» στις νεοφυείς επιχειρήσεις, «μια ευκαιρία να αποτύχουν», την οποία θα δώσουν εργαλεία όπως το sandboxing, το οποίο ετοιμάζεται από την ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις