Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Amazon εξαγοράζει την Zoox και μπαίνει στην αυτόνομη οδήγηση

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της εταιρείας

Σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Amazon, δίνοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια για την εξαγορά της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης Zoox.

H εξαγορά αυτή, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή και ήταν υπό διαπραγματεύσεις για μήνες πριν, τοποθετεί την Amazon απέναντι στην Alphaber, η οποία έχει μπει στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης με τη Waymo, την Cruise της GM, την Uber, και την Tesla.

Ωστόσο, ο κολοσσός του Jeff Bezos πρέπει να επενδύσει ακόμα πολλά δισεκατομμύρια στην Zoox προκειμένου να βγάλει την τεχνολογία της στην αγορά. Όπως αναφέρει το CNBC, η Amazon πρέπει να επενδύει περίπου δύο δισ. κάθε χρόνο, για να φτάσει στο σημείο που έχουν φτάσει ήδη αρκετοί ανταγωνιστές της.

Σημειώνεται ότι η Zoox ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια και έχει αναπτύξει ένα αμφίδρομο όχημα χωρίς τιμόνι ή διακριτό εμπρόσθιο ή πίσω άκρο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να ταξιδεύει άνετα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η Zoox δοκίμαζε το τελευταίο διάστημα την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της, σε έναν στόλο Toyota SUV στο Σαν Φρανσίσκο και το Λας Βέγκας. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές επηρεάστηκαν από το lockdown που έφερε η πανδημία και τον Απρίλιο η Zoox απέλυσε σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της. Τότε, είχε αναφέρει ότι σχεδιάζε να τους ξαναπροσλάβει, ωστόσο, την “πρόλαβε” η Amazon.

H εξαγορά έριξε την αξία της από τον τελευταίο της γύρο, το 2018, ωστόσο όπως φαίνεται η εταιρεία βρισκόταν σε ένα οικονομικό αδιέξοδο και δεν είχε επιλογή, δεδομένου μάλιστα ότι οι εταιρείες που δεν έχουν “έτοιμο” προϊόν στην αγορά, δύσκολα σηκώνουν επενδύσεις μέσα στην πανδημία. Κάπως έτσι “έκλεισε” το deal.

‘Η Zoox εργάζεται για να εφεύρει και να σχεδιάσει μια αυτόνομη εμπειρία παγκόσμιας κλάσης”, δήλωσε ο CEO of Global Consumer της Amazon, Jeff Wilke. “Όπως και η Amazon, η Zoox είναι παθιασμένη με την καινοτομία και τους πελάτες της…είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βοηθήσουμε την ταλαντούχα ομάδα της Zoox να κάνει το όραμά της πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια. “

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις