Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αποκλειστική συνεργασία Waymo-Volvo για τη δημιουργία αυτόνομου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Την αποκλειστική τους συνεργασία για τη δημιουργία ενός αυτόνομου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Waymo και Volvo.

Οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τη συνεργασία, ωστόσο ενημέρωσαν ότι ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη ενός οχήματος αυτονομίας επιπέδου 4, που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία τοποθεσιών και συνθηκών. Ανέφεραν επίσης ότι το νέο όχημα θα λειτουργήσει ως “ταξί”, ως μια υπηρεσία τύπου Uber.

Ο Adam Frost, chief automation officer της Waymo, δήλωσε σχετικά: ” Η Volvo Car Group μοιράζεται το όραμά μας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου μέλλοντος όπου οι δρόμοι θα είναι ασφαλέστεροι και οι μεταφορές θα είναι πιο προσβάσιμες και πιο πράσινες”.

Από την πλευρά του, ο Henrik Green, CTO της Volvo ανέφερε ότι η συνεργασία με την Waymo θα δημιουργήσει “νέες και συναρπαστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες” όχι μόνο για τα αυτοκίνητα με σήμα Volvo, αλλά και για τα εμπορικά σήματα Polestar και Lynk & Co, επίσης της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Volvo και η Polestar, θα παρουσιάσουν νέα ηλεκτρικά οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το 2020. Το ηλεκτρικό sedan Polestar 2 θα κυκλοφορήσει στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο φέτος. Οι παραγγελίες για το Volvo XC40 Recharge EV άνοιξαν τον Ιανουάριο. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2020.

Η μάχη της αυτόνομης οδήγησης

Σε ένα “καυτό” τοπίο εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ο χώρος της αυτόνομης οδήγησης, με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και μικρότερες Startups να παλεύουν για το ποια θα πάρει την “πρωτιά” στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Amazon πέρυσι δεσμεύτηκε να αγοράσει 100 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα από τη Rivian, ενώ αυτήν την εβδομάδα εξαγόρασε την Zoox, μια Startup που ασχολείται με την αυτόνομη οδήγηση, έναντι ενός δισ. δολαρίων. Από την άλλη, τόσο η Ford όσο και η Volkswagen έχουν κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Argo, startup που ασχολείται επίσης με αυτό, ενώ η General Motors εξαγόρασε το 2016 την  Cruise Automation. Τέλος, η Hyundai, συνεργάζεται με την Aptiv για να δημιουργήσει – και αυτή – μια υπηρεσία ‘robotaxi’ που θα κυκλοφορήσει σε πολλές αγορές παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι σε όλους αυτούς έρχεται να προστεθεί και η Waymo με την Volvo (και όλα τα brands της τελευταίας), αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στον χώρο. Μένει να δούμε ποιος θα τα καταφέρει (καλύτερα).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις