Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3+1 τομείς που αξίζει να προσέξουμε (και) μετά την πανδημία

Είναι πιο εύκολο πλέον να διακρίνουμε κάποιους τομείς, οι οποίοι αξίζουν την προσοχή μας - κάποιους τομείς που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα

Η πανδημία ήρθε και άλλαξε όσα ξέραμε σε οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο – αυτό όμως δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικό.

Μέσα στην πανδημία είδαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό να επιταχύνεται, την καινοτομία να βγαίνει μπροστά και, μαζί με αυτά, είδαμε να διαμορφώνονται νέες τάσεις και διαφορετικές ανάγκες που οδήγησαν στην ανάδειξη κάποιων επαγγελαματικών – επιχειρηματικών τομέων, έναντι άλλων.

Το διάστημα αυτό λοιπόν, είδαμε νέες υπηρεσίες, πολλές νέες επενδύσεις και εξαγορές και μια μεγάλη μεταστροφή ήδη εδραιωμένων εταιρειών και επενδυτών προς νέες τεχνολογίες ή, για να το θέσουμε καλύτερα, προς μια νέα λογική προσφοράς, που θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση.

Τώρα που η αναστάτωση των αλλαγών αυτών και των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας αρχίζει να καταλαγιάζει, είναι πιο εύκολο πλέον να διακρίνουμε κάποιους τομείς, οι οποίοι αξίζουν την προσοχή μας – κάποιους τομείς που θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κοινού και επενδυτών.

Ποιοι είναι αυτοί:

Fintech

Το Fintech είναι ένας από τους τομείς που όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν (με κάποιες εξαιρέσεις) από την πανδημία, αλλά ευνοήθηκαν, λόγω του ότι εκατομμύρια άνθρωποι, λόγω lockdown, στράφηκαν σε online χρηματοπιστωτικές λύσεις.

Μέσα στην πανδημία, είδαμε πολλές μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε Fintech εταιρείες, μεταξύ των οποίων, αυτή της Checkout.com, της solarisBank, της Starling και της N26, αλλά και εξαγορές και γενικότερα επενδύσεις στον τομέα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με έρευνες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα για το μέλλον του Fintech, δείχνουν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο «καυτούς» τομείς αυτή τη στιγμή, με ένα ευρύ φάσμα υποκατηγοριών και εφαρμογών. Μην ξεχνάμε ότι Fintech δεν είναι μόνο μια ψηφιακή τράπεζα, ή μια εφαρμογή πληρωμών. Αντιθέτως, περιλαμβάνει το real estate, τη διαχείριση πλούτου, τις επενδύσεις, τα κρυπτονομίσματα και άλλες πολλές “θεματικές” που ανθίζουν παγκοσμίως.

Healthtech

Ο κλάδος της υγείας, και συγκεκριμένα της τεχνολογίας στην υγεία, είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους τομείς, που εκτινάχθηκαν μέσα στην πανδημία. Με πολλές Startups να μπαίνουν στη μάχη του κορωνοϊού, από διάφορες σκοπιές, και να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στα παγκόσμια οικοσυστήματα, είδαμε πολλά VCs να στρέφονται προς το Healthtech και άλλους συναφείς τομείς.

Στους τομείς αυτούς συγκαταλέγεται η βιοτεχνολογία, το medtech και γενικότερα οι “επιστήμες ζωής” που τέθηκαν στο επίκεντρο για προφανείς λόγους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και το ελληνικό Uni.fund επένδυσε πρόσφατα στην EnzyQuest, μια Startup που από την αρχή της πανδημίας, βγαίνοντας από τον αρχικό της σχεδιασμό, κινήθηκε άμεσα για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αρχικά τουλάχιστον εγχώριας επάρκειας τεστ για την επόμενη φάση διαχείρισης της κρίσης.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς του Healthtech – η παγκόσμια αγορά της Ψηφιακής Υγείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 504,4 δισ. δολάρια έως το 2025 – αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για έναν τομέα που αξίζει να προσέξουμε.

Sextech

Από το 2019, το Startupper είχε προβλέψει ότι το Sextech ίσως είναι το “next big thing” στην παγκόσμια αγορά, παρατηρώντας την άνθιση τέτοιων εταιρειών αλλά και την ανταπόκριση των ευρωπαίων επενδυτών. Φέτος, ο απρόβλεπτος παράγοντας της πανδημίας, δημιούργησε μια “ιδανική συνθήκη” για την επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, η βιομηχανία αξίας 30 δις (μόνο στην Ευρώπη), ενισχύθηκε σημαντικά μέσα στην καραντίνα. Η ισπανική Emjoy, εφαρμογή – ερωτικός οδηγός, είδε τα downloads να αυξάνονται κατά 45% και τη χρήση κατά 160%, ενώ και η ιταλική MySecretCase, η οποία εμπορεύεται σεξουαλικά βοηθήματα, διπλασίασε τις πωλήσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση του lockdown στη χώρα.

Στο μεταξύ, από εκεί που το Sextech θεωρούνταν ταμπού για τους επενδυτές, τώρα ο τομέας μοιάζει όλο και πιο ελκυστικός. Σημαντικη αιτία πίσω από αυτή τη “στροφή” φαίνεται να είναι η σύνδεσή του με το Healthtech, την ευεξία αλλά και τη σεξουαλική εκπαίδευση, που φαίνεται να ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές.

Sustainability

Η βιωσιμότητα (sustainability) ήταν τάση πριν από την πανδημία και δεν θεωρείται ότι ευνοήθηκε άμεσα από αυτήν, ωστόσο μπαίνει σε αυτή τη λίστα γιατί είναι σίγουρα ένας τομέας που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Η πρόσφατη “στροφή” της BlackRock ενάντια στην ExxonMobil, για την απροθυμία της τελευταίας να παρουσιάσει τόσο μια πρόταση όσο και συγκεκριμένες δράσεις για την κλιματική αλλαγή, επιβεβαίωσε μια τάση που φαινόταν από καιρό, για όσους παρακολουθούν τα διεθνή startup οικοσυστήματα: η βιωσιμότητα είναι το μέλλον!

Εδώ και καιρό συντελείται μια μαζική μετάβαση μεγάλων εταιρειών, επενδυτών αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων προς τις βιώσιμες δραστηριότητες, οι οποίες κάθε άλλο παρά λίγες είναι. Κάθε τι που αφορά το περιβάλλον και τον άνθρωπο (από φυτικό κρέας και ανακύκλωση ρούχων έως πράσινη ενέργεια) αφορά πλέον και τους επενδυτές, που έχουν στρέψει τις “κεραίες” τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επομένως, όλο το φάσμα του λεγόμενου sustainability, είναι ένας χώρος που αξίζει προσοχής αλλά και “στρατηγικής”. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πρώτος tech μονόκερος της Λιθουανίας ήταν ένα online marketplace μεταχειρισμένων ρούχων, ενώ μέσα στην πανδημία, η ολλανδική Otrium, επίσης ένα fashion marketplace με “ειδικό σκοπό” σήκωσε 24 εκατ. ευρώ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις