Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κώστας Μάλλιος, Applied Materials: Η Ελλάδα έχει ανέβει επίπεδο σαν οικοσύστημα Startup

Πραγματοποιήθηκε χθες ειδική εκδήλωση για τον τύπο της Applied Materials και της Ελληνικής θυγατρικής της πλέον, Think Silicon, την hitech startup ημιαγωγών από την Πάτρα, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων στην Αθήνα.

Οι νέες εγκαταστάσεις σε ένα χώρο που ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωση θα αποτελέσουν πρώτο και μοναδικό σχεδιαστικό κέντρο για ημιαγωγούς της Applied Materials στην Ευρώπη και φιλοδοξούν να γίνουν σημείο αναφοράς σε όλη την ήπειρο!

Στην εκδήλωση online συμμετείχε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, Applied AI Group of Applied Materials, Κώστας Μάλλιος και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος Co-founder της Think Silicon και Πρόεδρος της Applied Materials Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Μάλλιος είναι πρώην στέλεχος της Microsoft, πρώην partner στο PJ Tech Catalyst, ιδιώτης επενδυτής και ήταν στο advisor board της Innoetics, της μεγαλύτερης εξαγοράς ελληνικής Startup μέχρι σήμερα (σ.σ. από την Samsung) όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

H Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα και δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D & 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορέσιμων συσκευών (wearables), των οικιακών συσκευών και οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού. Τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολοκληρωμένα συστήματα τρίτων πελατών, συνήθως OEMs που απευθύνονται στην λιανική ή εταιρική αγορά.

Μεγάλη Ανάπτυξη
Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία Think Silicon τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά επεκτείνοντας σημαντικά τόσο την πελατειακή της βάση ανά τον κόσμο όσο και το ανθρώπινό της δυναμικό. Χαρακτηριστικό αυτής της ταχύτατης ανάπτυξης, είναι πως τους τελευταίους μήνες το πελατολόγιο της έχει εμπλουτιστεί σημαντικά με μεγάλες εταιρείες του χώρου. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει παρουσία στην Πάτρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με την ανάπτυξη σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, τον τελευταίο χρόνο επισημάνθηκε ότι προσλαμβάνονται με υψηλό ρυθμό, ταλαντούχοι και έμπειροι μηχανικοί από όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους 8 μήνες, το 33% των εργαζομένων της εταιρείας έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό που θέλησαν λόγω του αντικειμένου της να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Think Silicon με αποτέλεσμα να επαναπατριστούν. Αναφορικά με τις μελλοντικές προσλήψεις της εταιρείας, αξίζει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, ο οποίος θα στελεχωθεί κυρίως από μηχανικούς, αλλά και από εξειδικευμένο προσωπικό στο τομέα του marketing και των πωλήσεων. Τα σχέδια ανάπτυξης είναι φιλόδοξα και προβλέπεται ότι μέχρι το 2022 θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων, ανέφεραν οι κ.κ. Σιδηρόπουλος και Μάλλιος.

Παγκόσμια πρωτιά και έμφαση στo ΑΙ
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος οι επεξεργαστές χαμηλής ισχύος της εταιρίας έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και με διαφορά από τον δεύτερο. Αποτελούν ολοκληρωμένες λύσεις, καθώς συνοδεύονται από το απαιτούμενο λογισμικό και έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καταλαμβάνουν πολύ μικρή επιφάνεια και έχουν εξαιρετικά χαμηλές απαιτήσεις μνήμης. Οι επεξεργαστές της Think Silicon έχουν επίσης εφαρμογή και στην ανερχόμενη ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) μια και μπορούν να υποστηρίξουν αντίστοιχες λειτουργίες στις συσκευές IoT και ειδικά στο computer vision.

Το μεγαθήριο Applied Materials
Η Applied Materials είναι μια παγκόσμια εταιρεία η οποία αναπτύσσει τα μηχανήματα και το software που φτιάχνουν ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργαστών και μνήμης με πελάτες της να είναι όλα τα μεγάλα foundries της Intel,της Samsung και της TSΜC. Με την απόκτηση της Think Silicon η Applied Materials αποκτάει άμεση πρόσβαση στους πελάτες λιανικής θα λέγαμε αλλά και είναι σε θέση να προσφέρει και ακόμα πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες της.

Η Ελλάδα ανεβαίνει επίπεδο
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε όσα ανέφερε ο Κώστας Μάλλιος από την έδρα της Applied Materials στο Σηάτλ για την ελληνική τεχνολογική σκηνή και το οικοσύστημα των Startups γενικά. Η Applied Materials αναζητά συνεχώς τεχνολογικές λύσεις που ταιριάζουν στο επιχειρηματικό της πλάνο σε όλο τον κόσμο και η επιλογή της Think Silicon δεν έγινε λόγω «εντοπιότητας» αλλά επειδή η Think Silicon έχει προϊόντα “world class”, κορυφαία στον χώρο των GPU χαμηλής κατανάλωσης και μεγέθους για IoT και πάσης φύσεως έξυπνες συσκευές.
Επίσης αναφέρθηκε ότι η ελληνική hitech σκηνή έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με 4-5 χρόνια πριν και πλέον ανταγωνιζόμαστε στα ίσια τον υπόλοιπο κόσμο και έτσι μας βλέπουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (σ.σ. επενδυτές και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες). Σε αυτό φυσικά βοήθησαν τα τελευταία μεγάλα exits, οι μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή της Microsoft, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη προσέλκυση των επενδύσεων, την οργάνωση του τοπικού οικοσυστήματος, την μεταφορά τεχνολογίας κ.α. Με τις μεγάλες εταιρείες να αισθάνονται σίγουρες για τις (μακροχρόνιες) επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η ελληνική Think Silicon εξαγοράστηκε από την Applied Materials

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις