Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βραβεία Elevate Greece: Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κάνει το scaleup!

Την πρώτη μέρα της 85ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αιμ. Ριάδης η πρώτη απονομή των βραβείων του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Το γεγονός ότι το πρώτο βραβείο το απένειμε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με πολλά μέλη της κυβέρνησης να συμμετέχουν στις βραβεύσεις, αλλά και η φράση του πρωθυπουργού ότι η «στήριξη της καινοτομίας και του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» φανερώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της γρήγορης ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος Startups για την οικονομία αλλά και για τη χώρα μας.  

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο εκδότης του Startupper Mag Γιάννης Διονάτος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απένειμε και το πρώτο βραβείο στη «Νεοφυή Επιχείρηση της Χρονιάς», του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.  

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας παρουσίασε και ανέλυσε τα πρώτα στατιστικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία που είναι πλέον καταγεγραμμένα για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, έντεκα μήνες μετά τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece.  

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο 451 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 4.380 εργαζομένους. Η πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.  

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας παρουσίασε και ανέλυσε τα πρώτα στατιστικά δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία από τους 11 μήνες λειτουργίας του Elevate Greece

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η «στήριξη της καινοτομίας και του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «στόχος είναι η μεταφορά της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία. Το Elevate Greece αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».  

Το Elevate Greece αποτελεί πλέον ένα ουσιαστικό εργαλείο, μέσα από το οποίο η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και την πρώτη δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους απέναντι στην κρίση του Covid-19.  

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων πλαισιώνεται από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές.  

Οι ομάδες που κέρδισαν τα βραβεία του πρώτου διαγωνισμού του Elevate Greece  

Στον 1ο Διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 250 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece. Οι 10 νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 252.000 ευρώ καθώς και υπηρεσίες από το σύνολο των επίσημων υποστηρικτών του Elevate Greece που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. Οι υποστηρικτές του Elevate θα ανακοινωθούν σε ειδική ενότητα στον δικτυακό τόπο του Elevate Greece ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες παροχές αφορούν ολόκληρο το οικοσύστημα ή κάποιο τμήμα του.  

Το πρώτο βραβείο για τη νεοφυή επιχείρηση της χρονιάς και τα 40.000 ευρώ από τις EY, Cosmote και δωρεάν υπηρεσίες από την ΕΑΣΕ και MITEF το κέρδισε η Orfium. Το βραβείο παρέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Orfium έχει αναπτύξει αλγόριθμους και τεχνικές εξόρυξης και εύρεσης δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας, με σκοπό να βοηθήσει τις εκδοτικές εταιρείες μουσικής και τις δισκογραφικές να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα πνευματικά δικαιώματα. Η Orfium διαθέτει την τεχνογνωσία σε τεχνολογικό αλλά και μουσικό υπόβαθρο πετυχαίνοντας να εντοπίσει τα βίντεο που διαθέτουν μουσική των πελατών της και να διεκδικήσει εκ μέρους τους τα έσοδα που τους αναλογούν.  

Έπειτα μπορεί να διαμοιράσει τα χρήματα αυτά σωστά σε όλους τους δημιουργούς και τους συντελεστές κάθε μουσικού έργου με δίκαιο και διαφανή τρόπο. Το βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, τα 36.000 ευρώ από τις Huawei, HP, ABB και δωρεάν υπηρεσίες από τις Siemens, Oracle, ΣΕΚΕΕ και HETiA το κέρδισε η Quanta & Qualia (MaGOS). Το βραβείο παρέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. H εταιρεία έχει αναπτύξει ειδικά χειριστήρια, τα οποία προσομοιώνουν την αίσθηση της αφής.  

Η συγκεκριμένη λύση έρχεται να φέρει επανάσταση στη διεπαφή ανθρώπου και μηχανής και συγκεκριμένα στην εικονική εκπαίδευση και προσομοίωση, απελευθευρώνοντας την αλληλεπίδραση μέσω εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας. To βραβείο της ταχύτερα ανερχόμενης επιχείρησης, τα 22.000 ευρώ από τις PwC, Alpha Bank και Nokia και δωρεάν υπηρεσίες από τις PwC, Alpha Bank και Lancom κέρδισε η Hack the Box. 

Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας. Η Hack the Box έχει αναπτύξει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα κυβερνοεπιθέσεων. Θεωρείται ο «τόπος συνάντησης» όλων των Cyber Security enthusiasts –από φοιτητές μέχρι έμπειρους επαγγελματίες του χώρου– και η κορυφαία πλατφόρμα εκπαίδευσης παγκοσμίως. Η Hack The Box σήμερα αριθμεί περισσότερους από 800.000 εγγεγραμμένους χρήστες, με πάνω από 1.000 νέους χρήστες καθημερινά και περισσότερες από 3.000.000 επισκέψεις το μήνα. Το βραβείο για τον τεχνοβλαστό (Spin-Off) της χρονιάς και τα 20.000 ευρώ από την Eurobank αλλά και δωρεάν υπηρεσίες από τις Eurobank, Δίκτυο Πράξη, Intel-Lex και Accenture κέρδισε η Gnosis (JadBio). Το βραβείο παρέδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.  

Το JADBio (Just Add Data Bio) είναι ένα προϊόν που αυτοματοποιεί πλήρως τη διαδικασία πρόβλεψης μοντελοποίησης μηχανικής μάθησης για μοριακά βιολογικά και βιοϊατρικά δεδομένα. Το JADBio περιέχει πολυάριθμες εφευρέσεις βαθιάς τεχνολογίας, όπως καινοτόμους κλιμακούμενους αλγόριθμους επιλογής χαρακτηριστικών, αυτο-βελτιωμένους αλγόριθμους εκμάθησης μεταεπιπέδου, στατιστική εκτίμηση πρωτοκόλλων απόδοσης και άλλα που έχουν λύσει ορισμένα ανοιχτά ερευνητικά προβλήματα στατιστικών, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Το βραβείο κοινωνικής συνεισφοράς και τα 20.000 ευρώ από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση δωρεάν υπηρεσίες από την Endeavor κέρδισε η ORamaVR. Το βραβείο παρέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.  

Η ORamaVR καινοτομεί στο χώρο των εφαρμογών ιατρικών εκπαιδευτικών προσομοιώσεων εικονικής πραγματικότητας (VR). Η δημιουργία υψηλής ποιότητας περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας για ιατρική εκπαίδευση είναι μια σύνθετη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. H ORamaVR με την καινοτόμο πλατφόρμα MAGES, η οποία βασίζεται σε πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, μεταμορφώνει την ιατρική εκπαίδευση, λύνοντας τα πιο δύσκολα τεχνικά προβλήματα, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν ταχύτατα οι πιο έξυπνες, συμβιωτικές VR εκπαιδευτικές προσομοιώσεις παγκοσμίως, σε κλάσματα χρόνου και κόστους, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλον στον κλάδο.  

To βραβείο περιβαλλοντολογικού αντικτύπου και τα 22.000 ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Τράπεζα Αττικής, τα ΕΛΠΕ και την ΒΕΑΤ κέρδισε η Augmenta. Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας. H Augmenta έχει αναπτύξει ειδικές πολυφασματικές κάμερες, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στα γεωργικά οχήματα και «αντιλαμβάνονται», με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα χρειάζεται στην περιοχή εκείνη του χωραφιού όπου είναι απαραίτητο.  

Έτσι, το σύστημα «κατανοεί» το γεωργικό περιβάλλον γύρω από το τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο αυτοματοποιώντας στη συνέχεια γεωργικές εργασίες που είναι οικονομικά σημαντικές για τον αγρότη. Μέσω της τεχνολογίας της, η Augmenta δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να μεταχειρίζονται κάθε τετραγωνικό του αγροκτήματός τους σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες, χωρίς να σπαταλούν χρήματα σε έξτρα λιπάσματα ή άλλους είδους χημικά.  

Οι υποστηρικτές των βραβείων μαζί με την εκπρόσωπο από την ταχέως αναπτυσσόμενη Startup Hack The Box

Το βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας και τα 20.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και την ANSYS και δωρεάν υπηρεσίες από το Ελληνο-Αμερικανικό επιμελητήριο κέρδισε η METIS Cyberspace Technology. Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας. 

Η ΜΕΤΙS έχει αναπτύξει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής δεδομένων από όλα τα σημεία του πλοίου τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση και επηρεάζουν την απόδοσή του, ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για το περιβάλλον της ναυτιλίας, το οποίο έχει πάρει την πιστοποίηση του διεθνώς αναγνωρισμένου νηογνώμονα Lloyd’s Register.  

Επίσης, έχει αναπτύξει και μια cloud πλατφόρμα, όπου μέσω πολλαπλών dashboards, χαρτών, διαγραμμάτων, πινάκων, reports και άλλων λοιπών στοιχείων ο χρήστης έχει real-time data για να λύνει προβλήματα, να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες και να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις βασισμένες σε αξιόπιστα δεδομένα αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).  

Το βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας και τα 25.000 ευρώ από τις Mastercard, Τράπεζα Πειραιώς και Bayer και δωρεάν υπηρεσίες από τις Google και IGC Women Hellas κέρδισε η Nannuka και οι ιδρύτριες της, η Λέλα Δρίτσα και η Ναταλί Λεβή. Το βραβείο παρέδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.  

To βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης παρέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης
στην Quanta & Qualia (MaGOS)

Η Nannuka έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα εύρεσης βοηθών, εκπαιδευτών για παιδιά. Η προηγμένη μηχανή αναζήτησης επιτρέπει στις οικογένειες να φιλτράρουν τα αποτελέσματα και να βρίσκουν έναν πιθανό υποψήφιο που ταιριάζει στις ανάγκες τους. Η εύκολη πλοήγηση και η διαδικτυακή εμπειρία παρέχει μια ενημερωμένη επιλογή για οικογένειες όπου κάθε υποψήφιος έχει τη δική του σελίδα προφίλ που παρουσιάζει την εργασιακή εμπειρία και τις ικανότητές του.  

Το βραβείο για τη Startup που ξεχώρισε στο οικοσύστημα και τα 17.000 ευρώ από το ΚΕΜΕΛ, Salesforce και Demium και δωρεάν υπηρεσίες από Demium και Kariera κέρδισε η Owiwi. Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Η Owiwi έχει δημιουργήσει μια πρωτοποριακή υπηρεσία επιλογής προσωπικού και αξιολόγησης ταλέντων μέσω ενός online game.  

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψυχομετρικό εργαλείο που ενσωματώνει το στοιχείο του gaming σε σενάρια λήψης αποφάσεων. Ουσιαστικά, προωθεί μια ρηξικέλευθη μέθοδο επιλογής υποψηφίων μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, στο οποίο ο «παίχτης», καθορίζοντας την εξέλιξη του παιχνιδιού, ξεδιπλώνει το χαρακτήρα του, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ορισμένα διλήμματα εντός μιας συγκεκριμένης πλοκής.  

To βραβείο Startup Hero για την επίλυση υγειονομικών προκλήσεων της πανδημίας Covid-19 και τα 30.000 ευρώ από τις Astra Zeneca και ELPEN και υπηρεσίες από τις TUV Nord και ΕΒΕΑ κέρδισε η Gizelis Robotics. Το βραβείο παρέδωσε ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας. H GIZELIS Robotics κατασκεύασε το πρώτο αυτόνομο ελληνικό ρομπότ γενικής απολύμανσης RobotSafe για εξουδετέρωση μικροβίων, ιών, βακτηρίων και Covid-19.  

Τα πρώτα «Made in Greece» αυτοκινούμενα συνεργατικά robot έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να απολυμαίνουν εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, κέντρα διανομής, αεροδρόμια, νοσοκομεία και υγειονομικούς χώρους. Τέλος, ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στις ομάδες φοιτητών και μαθητών από το Junior Achievement Greece που ξεχώρισαν πανευρωπαϊκά στα Junior Achievement Awards, Swim.me και FlowOn. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις