Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παράνομα τα bitcoin σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κίνας

Η χώρα καταστέλλει κάθε σχετική εργασία με ψηφιακό νόμισμα σε μια προσπάθεια να μειώσει την ενέργεια που δαπανάται για την εξόρυξη του.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας χαρακτήρισε όλες τις δραστηριότητες του ψηφιακού νομίσματος παράνομες και υποσχέθηκε να πατάξει την αγορά τους. Σε ερωτοαπαντήσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν συναλλαγές, αντιστοίχιση εντολών, έκδοση συμβόλων και παράγωγα για εικονικά νομίσματα απαγορεύονται αυστηρά.

Τα υπερπόντια σημεία crypto συναλλαγών που παρέχουν υπηρεσίες στην ηπειρωτική Κίνα συνιστούν επίσης παράνομη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα, κατά την PBOC, ενώ οι εργαζόμενοι σε ξένα κέντρα ανταλλαγής crypto θα διερευνηθούν, πρόσθεσε η τραπεζική αρχή.

Η PBOC δήλωσε ότι έχει επίσης βελτιώσει τα συστήματά της για να εντείνει την παρακολούθηση των συναλλαγών που σχετίζονται με τα ψηφιακά νομίσματα και να διακόψει τις κερδοσκοπικές επενδύσεις.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα μη τραπεζικά ιδρύματα πληρωμών δεν θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε δραστηριότητες και πράξεις που σχετίζονται με εικονικά νομίσματα, ανέφερε η τράπεζα, επαναλαμβάνοντας σχόλια του παρελθόντος.

Επισημαίνεται ότι η τιμή του bitcoin υποχώρησε πάνω από 3% σε 24ωρη βάση, με την τελευταία φορά να έχει αξία περίπου 42.239 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, υποχώρησε επίσης κατά 7% στα 2.860 δολάρια.

Οι μετοχές που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα υποχώρησαν ακολούθως, ενδεικτικά με την Coinbase να υποχωρεί σχεδόν 4%, την MicroStrategy να πέφτει με 5% και την Riot Blockchain να υποχωρεί πάνω από 6%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αυστηροποιεί το πλαίσιο απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Πρόσφατα φέτος, το Πεκίνο ανακοίνωσε την καταστολή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, της ενεργοβόρας διαδικασίας που επαληθεύει τις συναλλαγές και εξορύσσει νέες μονάδες νομίσματος.

Αυτό οδήγησε σε απότομη πτώση της ισχύος του bitcoin, καθώς πολλοί εξορύκτες έθεσαν εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό τους. Η PBOC διέταξε επίσης τις τράπεζες αλλά και τα μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως η θυγατρική της Alibaba Ant Group, να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με το crypto. Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα διέταξε μάλιστα μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο να κλείσει, επειδή φέρεται να διευκόλυνε τις συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων με το λογισμικό της.

Η καταστολή της crypto αγοράς της Κίνας έρχεται καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να εκπληρώσει τους κλιματικούς του στόχους. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο και έχει θέσει ως στόχο να έχει μηδενικές παραγωγές άνθρακα έως το 2060.

Εν τω μεταξύ, η PBOC εργάζεται επίσης πάνω στο δικό της ψηφιακό νόμισμα. Η Κίνα θεωρείται άλλωστε κορυφαία υποψήφια παίκτρια στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα, έχοντας δοκιμάσει μια εικονική έκδοση του γουάν σε διάφορες περιοχές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις