Χρίστος Δήμας: Νέοι ορίζοντες για τις spin-offs στην Ελλάδα

«Οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν και να μπορέσουν να αναπτυχθούν» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin off) το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αφού ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Βουλή «και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία» όπως σημειώνει ο ίδιος.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται με αναλυτικό και συνεκτικό τρόπο ο θεσμός της εταιρείας-τεχνοβλαστού των ερευνητικών οργανισμών» επισημαίνει ο υφυπουργός και προσθέτει: «Αν και πρόκειται για έναν, τόσο κομβικός θεσμό για την αξιοποίηση της έρευνας, μέχρι και σήμερα παρέμενε ημιτελώς ρυθμισμένος, με σημαντικές ασάφειες, με σποραδικές διατάξεις, συχνά αντιφατικές, με αποτέλεσμα το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξή τους».

Ούτε και η ίδια η ορολογία ήταν σαφής, συνέχισε ο υφυπουργός, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στη νομοθεσία κατά καιρούς διαφορετικοί όροι όπως ιδίως ο όρος «Εταιρεία Έντασης Γνώσης».

«Ασαφές ή ελλιπές θεσμικό πλαίσιο για έναν θεσμό σημαίνει ότι στην πράξη δεν θα μπορέσει ποτέ να ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά. Και οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν και να μπορέσουν να αναπτυχθούν» υπογραμμίζει ο κ. Δήμας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι διατάξεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο, προτάθηκαν από το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο (ΤΕΣ) Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Πλέον, τονίζει ο υφυπουργός, έχουν ρυθμιστεί αναλυτικά και με σαφήνεια όλες οι κρίσιμες παράμετροι για την ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών – τεχνοβλαστών.

Συμπερασματικά, συνέχισε ο κ. Δήμας «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς θέτει τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένας αποτελεσματικός θεσμός, στον οποίο έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν σταθμιστεί όλα τα κρίσιμα θέματα δημοσίου συμφέροντος (των ερευνητικών οργανισμών) και ιδιωτικού συμφέροντος (των ερευνητών και των υπό ίδρυση εταιρειών-τεχνοβλαστών).

Είναι ένα θεσμικό πλαίσιο διαμορφωμένο «με το βλέμμα στο μέλλον», που δίνει ώθηση ώστε να ενσωματωθεί αποτελεσματικότερα στην οικονομία – και με αμοιβαία οφέλη για όλους – η έρευνα και η επιστημονική γνώση που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα».

Διαβάστε επίσης:

Spin-offs: Ευκολότερη στο εξής η επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις