Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημήτρης Κυριακίδης: Οι τεχνολογίες που λύνουν τα χέρια των software engineers

Η σημερινή πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της καθημερινότητας, αλλά και οι πολύ υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούν οι εταιρείες. Τα τμήματα και οι υπεύθυνοι πληροφορικής των οργανισμών βρίσκονται σε καθημερινή εγρήγορση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Διαχείριση και αποθήκευση υπέρογκων δεδομένων, πολλαπλοί και πολύπλευροι κίνδυνοι ασφάλειας, οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν ανυπολόγιστες σε κόστος ζημιές, καθώς και συνεχείς αναβαθμίσεις και αλλαγές στα τεχνολογικά δεδομένα, είναι παράγοντες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν μια επιχείρηση μέσα σε λίγα λεπτά.

O Δημήτρης Κυριακίδης, Technology Services Manager της Performance Technologies, δίνει το στίγμα αυτής της τεχνολογικής πραγματικότητας σε μια εφ’ όλης της –τεχνολογικής– ύλης συνέντευξη. Hybrid και public clouds, remote working, Edge, containers και Kubernetes, modern Apps, είναι ορισμένοι από τους όρους που συνοδεύουν το cybersecurity και τη διαχείριση & storage των data μιας επιχείρησης. Ποια είναι τα προβλήματα και, κυρίως, ποιες οι λύσεις που δίνονται προς τα στελέχη πληροφορικής από τη VMware και την Performance Technologies;

S.M.: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που βλέπετε να αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας με τις νέες τεχνολογίες όπως τα containers;

Δ. Κυριακίδης: Οι προκλήσεις που βλέπουμε έχουν να κάνουν περισσότερο με την υιοθέτηση νέων παραδειγμάτων software engineering και διαχείρισης έργων, όπως είναι λόγου χάρη οι διάφορες agile προσεγγίσεις, η χρήση DevOps πρακτικών και εργαλείων, και νέες αρχιτεκτονικές επιλογές όπως τα microservices, serverless κ.λπ. Οι ομάδες που θέλουν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή και την επιχειρησιακή λειτουργία των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών τους κατανοούν και αποδέχονται πολύ γρήγορα την αξία και την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής container πλατφόρμας.

Η μετάβαση και η επιτυχία σε αυτές τις πλατφόρμες έχει ένα σημαντικό τεχνολογικό σκέλος, αλλά και ένα κρίσιμο συστατικό κουλτούρας, μεθοδολογίας και εργαλειοθηκών σύγχρονων πρακτικών ανάπτυξης. Στην Performance βλέπουμε αυτήν την παραλληλία εδώ και αρκετά χρόνια και υποστηρίζουμε τους πελάτες μας τόσο στο επίπεδο της πλατφόρμας που απαιτείται, όσο και στην ανάπτυξη εργαλειοθήκης και μεθοδολογιών αυτού που ονομάζουμε «modern software engineering».

S.M.: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους developers και τους operators να επιταχύνουν τις εργασίες τους;

Δ. Κυριακίδης: Νομίζω ότι η λέξη κλειδί είναι ο αυτοματισμός, τόσο στο πλαίσιο του κύκλου ανάπτυξης μιας ψηφιακής υπηρεσίας, όσο και σε ό, τι αφορά την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών ευρύτερα, αλλά και για τις χρονοβόρες και «άχαρες» εργασίες συντήρησης που πρέπει να εκτελούνται. Και ο αυτοματισμός γίνεται δραματικά πιο εύκολος όταν βασίζεται πάνω σε μία πλατφόρμα που κάνει abstract σχεδόν τα πάντα, τυποποιεί τη διαχείριση και επιτρέπει την αξιοποίηση των automation frameworks που γνωρίζετε ήδη ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε (λ.χ. ansible, terraform, saltstack, vRealize automation κ.λπ.). Από κει και πέρα έχει να κάνει με το usecase, αφού διαφορετικές ανάγκες και προσεγγίσεις υπάρχουν για το DevOps (ή για το DevSecOps), το provisioning ψηφιακών υπηρεσιών και πόρων για τελικούς χρήστες, για το security και ούτω καθ’ εξής.

S.M.: Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι το security. Πώς διασφαλίζουμε με το VMware Tanzu την ασφάλεια στα container φορτία, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας θα φιλοξενούν αυτά τα φορτία σε πολλαπλές τοποθεσίες;

Δ. Κυριακίδης: Το Tanzu και οι πλατφόρμες της VMware ευρύτερα παρέχουν σημαντικό πλεονέκτημα στο σχεδιασμό, το testing, στην υλοποίηση και την εποπτεία μιας DevSecOps λειτουργίας, τόσο λόγω δυνατοτήτων αυτοματισμού που αναφέραμε προηγουμένως, όσο και επειδή παρέχουν ολιστική προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας, σε όλα τα επίπεδα, από αυτή καθ’ εαυτήν την εφαρμογή έως το δίκτυο και την πρόσβαση, αλλά και στο end user device, αν το επιλέξουμε. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η VMware παρέχει –και ενσωματώνει λύσεις ασφάλειας σε– προϊόντα και υποδομές που ξεκινάνε από το container platform, επεκτείνονται στο data center, περιλαμβάνουν το networking –τόσο το κεντρικό όσο και το Edge– και φτάνουν μέχρι και τον υπολογιστή ή το κινητό των χρηστών μας.

S.M.: Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πώς ξεκινάει κάποιος σε αυτό το ταξίδι του application modernization.

Δ. Κυριακίδης: Πιστεύω ότι ειδικά οι οργανισμοί που αξιοποιούν πλατφόρμες της VMware είναι στην πλεονεκτική θέση να έχουν ήδη ένα ικανότατο –ας πούμε– σκάφος γι’ αυτό το ταξίδι. Μπορούν στην ίδια πλατφόρμα να συνεχίσουν να παρέχουν –από όπου θέλουν και με όποιον τρόπο θέλουν– υπηρεσίες που βασίζονται σε legacy, αλλά χρήσιμα συστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσουν νέες υπηρεσίες αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα του cloud computing. Και φυσικά θα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίζουν με πιο οργανικό τρόπο τις legacy εφαρμογές, στο ρυθμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις