Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Δημόκριτος» και οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στο πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης EUROfusion

Oι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας Τεχνολογίας Σύντηξης του «Δημόκριτου», με τη συμμετοχή τριών ινστιτούτων του, θα εστιαστούν σε θέματα μελέτης της επίδρασης της ακτινοβολίας σε υλικά σύντηξης.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εξουσιοδότησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τη διαχείριση της ελληνικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία του ερευνητικού προγράμματος σύντηξης με την ονομασία EUROfusion. Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν εκτός από τον «Δημόκριτο» και οκτώ συνδεδεμένα ελληνικά πανεπιστήμια.

Χάρη στη συνέχιση του προγράμματος EUROfusion στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο 2021-2027 για την Έρευνα Horizon Europe, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο, κατά τα επόμενα επτά έτη οι Έλληνες επιστήμονες, συνεργαζόμενοι με τους συναδέλφους τους από τα άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, θα συμμετέχουν σε διάφορες ερευνητικές περιοχές με στόχο την ανάπτυξη της ενέργειας μέσω σύντηξης.

Στόχος είναι μια καθαρή, άφθονη και βιώσιμη ενέργεια, που είναι προϋπόθεση για την ανθρώπινη ευημερία. Αυτό το όνειρο θα πραγματοποιηθεί, όταν οι επιστήμονες και μηχανικοί καταφέρουν να «κατακτήσουν» τη φυσική διαδικασία με την οποία ο Ήλιος παράγει την ενέργεια που εκπέμπει. Αυτή η φυσική διαδικασία ονομάζεται σύντηξη και ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων εδώ και δεκαετίες εργάζονται με σκοπό να επιτύχουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σύντηξη. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα υλοποιείται μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων στα οποία συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Oι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας Τεχνολογίας Σύντηξης του «Δημόκριτου», με τη συμμετοχή τριών ινστιτούτων του, θα εστιαστούν σε θέματα μελέτης της επίδρασης της ακτινοβολίας σε υλικά σύντηξης με στόχο την ανάπτυξη υλικών ανθεκτικών στην ακτινοβολία, στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης του πλάσματος με τα εσωτερικά τοιχώματα του αντιδραστήρα σύντηξης που περιβάλλει το πλάσμα, στην ανάπτυξη ανιχνευτών νετρονίων, καθώς επίσης σε νετρονικούς και ραδιολογικούς υπολογισμούς και μετρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, θα εκπαιδευθούν σε θέματα σύντηξης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις