Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς οι ευρωπαϊκές Startups ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Σύμφωνα με το CB Insights, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας κατέγραψαν επίδοση ρεκόρ το 2021, φτάνοντας τα 93,3 δισ. δολάρια (+142%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των συμφωνιών εκτινάχθηκε επίσης, σε 7.051 από 5.746 το 2020 και 6.051 το 2019.

Η tech σκηνή της Ευρώπης για πολλά χρόνια βρισκόταν στη σκιά των κολοσσών των ΗΠΑ και της Ασίας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι φιλικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και η εισροή επενδυτικού κεφαλαίου δίνουν ανάσα ρευστότητας στην ασθμαίνουσα βιομηχανία τεχνολογίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με το CB Insights, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας κατέγραψαν επίδοση ρεκόρ το 2021, φτάνοντας τα 93,3 δισ. δολάρια (+142%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των συμφωνιών εκτινάχθηκε επίσης, σε 7.051 από 5.746 το 2020 και 6.051 το 2019.

Η Ευρώπη, εν μέσω της «έκρηξης» των tech εταιρειών σε ΗΠΑ και Ασία, δεν κατάφερε να «απαντήσει», στην εμφάνιση και μετέπειτα κυριαρχία, εταιρειών όπως η Apple, η Microsoft και η Netflix ή η Alibaba και η Tencent. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι επενδυτές και founders υποστηρίζουν πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε στην Ευρώπη πιο φιλόξενο κλίμα για τις ανερχόμενες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Back Market, με έδρα το Παρίσι, ένα online marketplace που πουλά μεταχειρισμένα iPhone και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ανακοίνωσε πως συμμετείχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε νέο γύρο χρηματοδότησης αυξάνοντας την αποτίμησή της στα 5,7 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου Gorillas, με έδρα το Βερολίνο, συγκέντρωσε σχεδόν 1 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από επενδυτές όπως η Coatue Management, η Tencent και η DST Global. Η βρετανική εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Revolut «σήκωσε» 800 εκατ. δολάρια τον περασμένο Ιούλιο από το Vision Fund 2 του Ομίλου SoftBank και άλλων επενδυτών, με την αποτίμηση της εταιρείας πλέον να ανέρχεται σε 33 δισ. δολάρια.

«Οι άνθρωποι της αγοράς αμφισβήτησαν αν η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά μεγάλες εταιρείες επειδή είναι πιο κατακερματισμένη και πιο περίπλοκη», δήλωσε η Zoé Fabian, η οποία επιβλέπει την πορεία πολλών growth επενδύσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε όμως ότι η πρόσφατη αύξηση της χρηματοδότησης προς τις ευρωπαϊκές tech επιχειρήσεις φαίνεται να έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Μάλιστα, η κα Fabian τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερο να ιδρύσεις εταιρείες και να προσλάβεις εργαζόμενους για αυτές στην Ευρώπη παρά στη Silicon Valley, με το υψηλότατο κόστος ζωής.

Μέρος της φρενίτιδας οφείλεται στο μοντέλο της Silicon Valley, το οποίο ακολουθείτε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τις κυβερνήσεις να δημιουργούν προγράμματα με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για tech επιχειρήσεις..

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε πέρυσι μια πρωτοβουλία με στόχο να δημιουργηθούν 10 μελλοντικοί ευρωπαίοι «πρωταθλητές» στον κλάδο της τεχνολογίας, με αξία άνω των 100 δισ. ευρώ, με ορίζοντα έως το 2030. Η Γαλλία παρουσίασε επίσης μια πρωτοβουλία το 2020, βάσει της οποίας θεσμικοί επενδυτές δεσμεύονται να επενδύσουν 6 δισ. ευρώ, εντός τριετίας για τη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ενισχυθεί από την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου είναι η iziwork και η fintech PayFit.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση πέρυσι ξεκίνησε το λεγόμενο Future Fund, χρησιμοποιώντας 10 δισ. ευρώ από κρατικά χρήματα και 30 δισ. ευρώ συνολικά με τη συμμετοχή ιδιωτών και δημοσίων εταίρων για την παροχή χρηματοδότησης σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Τα πρώτα χρήματα διοχετεύθηκαν πρώτα σε VCs προτού αυτά με τη σειρά τους τα επενδύσουν στις εταιρείες.

Ο Nazim Cetin, διευθύνων σύμβουλος της Allianz X, του βραχίονα ψηφιακών επενδύσεων του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ωριμάσει. Πολλές έχουν προχωρήσει αρκετά πέρα ​​από το αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται μεγαλύτερα ποσά σε αυτές. Η Allianz X είναι επενδυτής στην N26 Bank, μια ψηφιακή τράπεζα με έδρα το Βερολίνο, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο συγκέντρωσε 900 εκατ. δολάρια,  με την αποτίμησή της να ξεπερνά τα 9 δισ. δολάρια.

Επιπλέον ο αριθμός των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs) για ευρωπαϊκές tech εταιρείες έχει αυξηθεί σημαντικά, μολονότι παραμένει αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Επειδή οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας δεν έχουν φτάσει ακόμη σε εκείνες των ΗΠΑ, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκομίσουν υψηλότερες αποδόσεις από την IPO μιας ευρωπαϊκής εταιρείας. Σύμφωνα με το CB Insights, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 185 IPOs ευρωπαικών εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής fintech Wise, έναντι μόλις 85 το 2020.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα στη συγκέντρωση κεφαλαίων αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Spencer Crawley, συνιδρυτής της firstminute capital, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 εκατομμύρια δολάρια και συμμετέχει σε seed γύρους χρηματοδότησης παγκοσμίως με έμφαση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο Christian Wiens, διευθύνων σύμβουλος της Getsafe, η οποία πουλά ψηφιακά ασφαλιστικά προϊόντα μέσω μιας εφαρμογής στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει πολύ περισσότερα από τα 93 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που συμμετείχε η εταιρεία. Ο κ. Wiens τόνισε ότι είχε λάβει ενδιαφέρον από επενδυτές εκτός Ευρώπης, αλλά το θεώρησε ως θετικό σημάδι ότι οι ευρωπαίοι επενδυτές, που συμμετείχαν στον γύρο, ενδιαφέρονται να επενδύσουν κεφάλαια σε μη early-stage νεοφυείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Έτος-ρεκόρ το 2021 για τις ελληνικές Startups – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις