Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αυστρία απαγόρευσε τα Google Analytics

Μια απόφαση που πάρθηκε στον "βωμό" της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Από όταν ο Max Schrems, ένας Αυστριακός ακτιβιστής για την προστασία των data, υπέβαλε καταγγελία ότι το Google Analytics είχε παραβιάσει τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, η DSB (Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας Δεδομένων) αποφάνθηκε κατά της Google.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα, η DSB έκρινε ότι η χρήση του Google Analytics από την netdoktor.at ήταν παράνομη μετά από “υποδειγματική καταγγελία” από την “noyb”, τη ΜΚΟ του Max Schrems – με βάση τη λεγόμενη απόφαση Schrems 2 του ΔΕΚ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο λόγος ότι σύμφωνα με τον αυστριακό νόμο περί προστασίας δεδομένων (DSGVO), ορισμένα από τα δεδομένα που καταλήγουν σε αμερικανικούς διακομιστές κατά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Το Noyb.eu υπέβαλε 101 πρότυπες καταγγελίες στην Ευρώπη έως το 2020 και τώρα η αυστριακή αρχή προχώρησε στην σχετική απόφαση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες στην ΕΕ και όλες όσες έχουν χρησιμοποιήσει το Google Analytics επηρεάζονται από αυτή την απόφαση, ή τουλάχιστον αυτό ευελπιστεί η “noyb”.

Η ΕΕ θα ακολουθήσει το παράδειγμα (;)

Η Google έχει λάβει από την πλευρά της ορισμένα “τεχνικά, και οργανωτικά” μέτρα για να παρέχει ένα “κατάλληλο επίπεδο προστασίας”. Το DSB ωστόσο θεωρεί ότι αυτά είναι ανεπαρκή και ολίγον άχρηστα. Η Futurezone αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν τα εν λόγω συμβατικά και οργανωτικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά.

Παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται πλέον και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, δεδομένου ότι οι αρχές προστασίας δεδομένων έχουν συνεργαστεί σε ένα working group στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων. Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ), πρόσφατα, επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το Google Analytics δεν συμμορφωνόταν γενικά με την προστασία των δεδομένων – για αυτό και οι κινήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

Τι σημαίνει αυτό εάν χρησιμοποιείτε τα Google Analytics

Η υπόθεση αυτή μας διδάσκει ένα πράγμα: το να αγνοούμε τις δικαστικές αποφάσεις και να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το Google Analytics δεν αποτελεί επιλογή. Τελικά, αυτό που συστήνεται σε μερικούς είναι να αφαιρεθεί το Google Analytics από κάθε ιστότοπο που διαχειρίζονται τουλάχιστον στην Αυστρία ή εξυπηρετεί Αυστριακούς πολίτες.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, στα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν επίσης να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν τη noyb ή τις τοπικές αρχές προστασίας δεδομένων από τη στοχοποίηση πρόσθετων επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας με κάποιο τρόπο μια αμοιβαία ασφάλεια.

Υπάρχει εναλλακτική λύση συμβατή με τον GDPR

Βέβαια, η αφαίρεση του Google Analytics δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι αναλύσεις των websites . Υπάρχουν σήμερα πολλές εναλλακτικές λύσεις για το Google Analytics. Το Matomo, για παράδειγμα βρίσκεται ανάμεσα στις λύσεις, που είναι μια ισχυρή πλατφόρμα ανάλυσης ιστού ανοικτού κώδικα. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την 100% ιδιοκτησία των δεδομένων αλλά και τη συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις