Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σε δωρεές bitcoin στρέφεται ο ουκρανικός στρατός

Οι δωρεές bitcoin προς τον ουκρανικό στρατό θα λειτουργήσουν ως back-up στις χρηματοπιστωτικές απώλειες που προκλήθηκαν μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας.

Οι δωρεές bitcoin στον ουκρανικό στρατό αυξάνονται κατακόρυφα μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας. Νέα δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic δείχνουν ότι σε ένα παράθυρο 12 ωρών την Πέμπτη, σχεδόν 400.000 δολάρια σε bitcoin δωρίστηκαν στην Come Back Alive, μια ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση που παρέχει υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο νέος γύρος δωρεών crypto κεφαλαιοποιεί μια τάση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, κατά την οποία δωρεές συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων έχουν εισρεύσει σε ουκρανικές ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών που εργάζονται για να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση.

Οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για διάφορους σκοπούς, όπως για τον στρατιωτικό εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, ιατρικές προμήθειες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει αν κάποιος είναι Ρώσος μισθοφόρος ή κατάσκοπος.

Οι ομάδες εθελοντών συμπληρώνουν εδώ και καιρό το έργο του στρατού της Ουκρανίας προσφέροντας πρόσθετους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Όταν ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανατράπηκε το 2014, για παράδειγμα, οι εθελοντές ανέλαβαν να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές.

Συνήθως, οι οργανώσεις αυτές λαμβάνουν κεφάλαια από ιδιώτες δωρητές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ή εφαρμογών πληρωμών. Ωστόσο, κρυπτονομίσματα σαν το bitcoin έχουν γίνει πιο δημοφιλή, καθώς τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδέχεται να μπλοκάρουν τις πληρωμές προς την Ουκρανία.

Ομάδες εθελοντών και ΜΚΟ έχουν συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Elliptic, αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται να κινείται γρήγορα προς τα πάνω, καθώς οι δωρεές καταφθάνουν εν μέσω της πρόσφατα εξαπολυθείσας επίθεσης της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η Come Back Alive, η οποία διαχειρίζεται κρυπτονομίσματα από το 2018, παρέχει στον στρατό εφόδια και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Μια άλλη ομάδα, η Ukrainian Cyber Alliance, έχει λάβει σχεδόν 100.000 δολάρια σε bitcoin, litecoin, αιθέρα και ένα μείγμα stablecoins τον τελευταίο χρόνο, συμμετέχοντας παράλληλα και σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκεντρώνουν και αυτοί κεφάλαια σε bitcoin από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης. Άλλωστε, υπάρχει μια μακρά ιστορία συλλογής κεφαλαίων σε μορφή crypto για αμφιλεγόμενους βέβαια σκοπούς, από το WikiLeaks μέχρι τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Ουκρανία έχει λάβει ήδη μέτρα για να υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα σε εθνικό επίπεδο, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy και το κοινοβούλιο κατέληξαν πρόσφατα σε ένα κοινό έδαφος για τον νόμο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα. Το μέτρο προχωρά σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του κρυπτονομίσματος από τη νομική γκρίζα ζώνη όπου βρίσκεται σήμερα, αν και δεν προχωρά τόσο μακριά όσο ο νόμος στο Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Σεπτέμβριο.

Σε επίσημη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021, ο Zelenskyy μίλησε για την εκκολαπτόμενη “νόμιμη καινοτόμο αγορά εικονικών περιουσιακών στοιχείων” της Ουκρανίας ως σημείο πώλησης για επενδύσεις, ενώ και ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού Mykhailo Fedorov δήλωσε ότι η χώρα εκσυγχρονίζει την αγορά πληρωμών της, ώστε η εθνική της τράπεζα να είναι σε θέση να εκδίδει ψηφιακό νόμισμα. Ο πόλεμος με τη Ρωσία, ωστόσο, θα μπορούσε να καταστήσει όλα αυτά τα σχέδια άσκοπα.

Διαβάστε σχετικά:

Κυβερνοπόλεμος στην Ουκρανία – “Πέφτουν” τα κυβερνητικά site

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις