Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορυφώνεται η ζήτηση για ψηφιακά έργα τέχνης NFT

Οι συλλέκτες και το ευρύ κοινό επενδύουν όλο και περισσότερο στα ψηφιακά έργα τέχνης

Τα NFTs έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο της τέχνης, καθώς τόσο οι παραδοσιακοί συλλέκτες, όσο και το ευρύ κοινό -ιδίως οι ηλικίες κάτω των 40 ετών- επενδύουν όλο και περισσότερο στα ψηφιακά έργα τέχνης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της σύγχρονης crypto τέχνης προβλέπουν ότι τα NFTs θα είναι η μεγάλη τάση του 2023. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής Ψηφιακής Τέχνης & NFT στον οίκο Sotheby’s, Michael Bouhanna, θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των NFTs στην καθημερινή ζωή θα αυξηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Bouhanna οι πωλήσεις των ψηφιακών έργων τέχνης κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 28% το καλοκαίρι του 2022. Συγχρόνως, σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα NFTs αντιπροσώπευσαν το 8% της διεθνούς αγοράς τέχνης (δημοπρασίες) και το 2% του συνόλου της διεθνούς αγοράς σύγχρονης τέχνης.

Οι art brokers αποδίδουν την έκρηξη της ζήτησης στο γεγονός ότι οι πολύ σύγχρονοι καλλιτέχνες εκφράζουν μέσω των NFTs τις θέσεις τους για τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής μας, κάτι το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς επενδυτών.

Η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά στρέφεται και εκείνη σιγά σιγά προς τα NFTs με πρόσφατο παράδειγμα την γκαλερί Ζουμπουλάκη που ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Spania.io την πρώτη πλατφόρμα-marketplace για NFT στην Ελλάδα.

Το Spania.io  ξεκίνησε το 2021 και έχει ήδη διαθέσει συλλεκτικά NFTs για εικαστικούς καλλιτέχνες, εμβληματικούς αθλητές, μουσικούς, φωτογράφους κ.α., ενώ συνεργάζεται μόνο με επιλεγμένους και πιστοποιημένους δημιουργούς.

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη και το Spania.io συνεργάστηκαν για την έκθεση 13 έργων NFT από 13 εικαστικούς, των οποίων η διάθεση έχει ξεκινήσει από τις 12 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Πρεσβεία του Ισραήλ «έτρεξε» μια δημοπρασία NFT Ισραηλινών και Ελλήνων εικαστικών για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης των δύο κρατών, η οποία είχε θετική ανταπόκριση από το κοινό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις