Olive Challenge: Η παρουσίαση των ομάδων στην FoodExpo

0

Τις δυνατότητες αξιοποίησης των καινοτόμων ιδεών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα OLIVE CHALLENGE ανέλυσαν οι διακεκριμένοι εισηγητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, με θέμα: OLIVE CHALLENGE: Επενδύοντας στον Καινοτομία, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης FOODEXPO GREECE.

Ο Αρτέμης Μυρόπουλος, Managing Director – CoOwner της, εξειδικευμένης σε θέματα ηγεσίας, Linkage Greece, στην ενδιαφέρουσα εισήγησή του με θέμα «η Δύναμη του Σκοπού», επεσήμανε, ότι για να αλλάξει η αγορά του ελαιολάδου, όπως και κάθε κλάδος, απαιτείται πάθος και ηγέτες οι οποίοι θα κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις και τα στελέχη, θα εμπνεύσουν και θα επιτρέψουν στις καινοτόμες ιδέες να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Partner EOS CAPITAL PARTNERS SA, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον ψηφιακό κόσμο αλλά αφορά εξίσου τα προϊόντα και το marketing. Η προοπτική για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ιδεών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό είναι τεράστια. Απαιτείται εξωστρέφεια και μεγέθη τα οποία θα εξασφαλίσουν κεφαλαιακές αποδόσεις και κέρδη. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν ότι το marketing δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση.

Ο Γιάννης Λαβδιώτης, Principal Consultant Marketingme – Καθηγητής Marketing NEW YORK COLLEGE τόνισε ότι περνάμε σε μια κοινωνία όπου την ιδιοκτησία αγαθών διαδέχεται η συνεχής και απρόσκοπτη προόσβαση σε υπηρεσίες. Internet of Things, Τεχνητή Νοημοσύνη, Εικονική Πραγματικότητα θα είναι και η δική μας πραγματικότητα. Οι πρωτοβουλίες του Olive Challenge θα πρέπει να αγκαλιάσουν την τεχνολογία και να προσφέρουν συνεχώς αναβαθμισμένες και συνδυαστικές ιδέες και υπηρεσίες. Τα τρία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αναπτύξουν οι Ομάδες που διακρίθηκαν είναι ένα δυνατό brand name, η προβολή της ελληνικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών αφού η ελιά και το λάδι έχουν δυνατό country of Origin Effect σε όλο τον κόσμο, καθώς και ο σεβασμός προς το περιβάλλον και την Κοινωνία, είναι αξίες που θα πρέπει να προαχθούν γιατί είναι πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο για την αγορά όσο και για τους καταναλωτές.

Οι ομάδες

OLIVE PREDICTOR
Το OLIVE PREDICTOR είναι μια συστοιχία συσκευών που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό με ελάχιστη ποσότητα καρπού (~200 γρ) και με ελάχιστο κόστος (~20 €) να προβλέψει την ποιότητα και την απόδοση του ελαιολάδου που θα παράγει πριν κάνει συγκομιδή και πριν πάει στο ελαιοτριβείο.

Ομάδα Έργου:
Προκόπης Μαγιάτης; Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Συντονιστής
Δρ. Ελένη Μέλλιου, Παναγιώτης Διαμαντάκος, Ηλιάνα Καλαμπόκη, Τριάδα Γιανναρά, Αιμιλία Ρηγάκου, Άννια Τσολάκου, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δρ. Χρήστος Παπανικολάου: Ερευνητές ΕΚΠΑ
Δρ.Γιώργος Σταυρόπουλος: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Athan Gadanidis: ARISTOLEO LTD
Δρ.Νίκος Κρημνιανιώτης: INTERREG MED ARISTOIL

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΑΤΕΣ ΕΛΙΕΣ
Η παραγωγή Βιολογικών Ανάλατων Ελιών, πραγματοποιείται αμέσως μετά τη συγκομιδή, χωρίς να αποθηκεύεται το προϊόν, χωρίς τη χρήση νερού ή άλμης και με αποπικρισμό εντός ξηραντηρίου. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η διατήρηση των αρχικών επιπέδων ελευρωπαΐνης του καρπού, έχει διπλάσια συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα από τον αρχικό καρπό και διάρκεια ζωής ένα έτος, χωρίς τη χρήση χημικών ή πρόσθετων.

Ομάδα Έργου:
Η εταιρεία Γνήσιες Γεύσεις
Δημήτρης Τσαμπαρλής: Οικονομολόγος, Ιδιοκτήτης της εταιρείας

OliveFlyNet
Ψηφιοποίηση των ελαιώνων και κατασκευή ηλεκτρονικών παγίδων για την μεταφορά πολυμεσικών δεδομένων (εικόνας και μικροκλιματικών δεδομένων), σε κεντρικό server, με στόχο την αυτόματη αναγνώριση – καταμέτρηση των ατόμων του δάκου. Δημιουργία χαρτών έντασης ψεκασμού, προκειμένου να εφαρμοστούν αλγόριθμοι λήψης απόφασης, σχετικοί με τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο των καθοδηγούμενων από το σύστημα μέσω GPS, στοχευμένων ψεκασμών.

Ομάδα Έργου:
Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης: Καθηγητής στο Εργαστήριο Πληροφορικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διονύσιος Περδίκης: Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Ποντικάκος: Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στο Περιβάλλον θερμοκηπίου και στη Γεωπληροφορική του ΓΠΑ

OLIVE OIL POWDER
Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ελαιολάδου σε μορφή σκόνης, εμπλουτισμένων με βιοδραστικά φυτικά εκχυλίσματα, για χρήση στη βιομηχανία καλλυντικών, την βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων και τη μοριακή γαστρονομία, μέσω εφαρμογής της τεχνικής Spray Dryer – ξήρανση με ψεκασμό.

Ομάδα Έργου:
Σταθόπουλος Παναγιώτης: Χημικός, MSc, PhD, Μέλος του Εργαστηριακού & Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παπαευσταθίου Γεώργιος: Χημικός Μηχανικός, MSc, PhD, Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Pharmagnose SA
Σκαλτσούνης Άλκης: Οικονομολόγος, MSc, Υπεύθυνος εμπορικής αξιοποίησης καινοτόμων προσόντων της εταιρίας Pharmagnose SA

ΠΕΡΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Οι «Πέρλες Ελαιολάδου» αποτελούν προϊόν μοριακής κουζίνας και παρουσιάστηκαν στην Ελληνική αγορά τον Μάιο του 2017. Το προϊόν απευθύνεται στη γαστρονομία, την οικιακή κατανάλωση, αλλά και την τουριστική αγορά.

Oμάδα Έργου:
Νεκτάριος Ταφλανίδης: General Manager
Πέτρος Κουτσεράς: Chemical Engineer
Ευστρατία Σαϊνίδου: Production Manager και ομάδα εξωτερικών συνεργατών

Agroel!a
Διαχείριση των αναξιοποίητων δένδρων της αγριελιάς με Κοινωνικό Αποτύπωμα. Στόχος της ομάδας είναι η παραγωγή προϊόντων αγριελιάς και μέσω αυτής η οικονομική υποστήριξη τοπικών κοινωφελών ιδρυμάτων, η δασοπροστασία μέσω των προπαρασκευαστικών ενεργειών και η αύξηση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Ομάδα Έργου:
Η εταιρεία HELLENIC NATURE
Κατερίνα Φυλάκτου: Απόφοιτος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Ευαγγελία Μπουλμπάση: Απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Πειραιά
Παναγιώτης Βουλέλλης: Πολεοδόμος Μηχανικός, Υπ. Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
Μαρία Γρίβα: Απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Λευτέρης Καρβούνης: Τελειόφοιτος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΒΟΥΝΟ
Αξιοποίηση της πυρηνόσκονης, η οποία παράγεται από την καύση του πυρηνόξυλου, για την παραγωγή πυρηνοκάρβουνου, σε μορφή μπρικέτας. Το πυρηνοκάρβουνο έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξυλοκάρβουνο και άλλα αντίστοιχα προϊόντα διότι δεν καπνίζει, δεν μυρίζει, δεν πετά σπίθες, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη και εκπέμπει 30% λιγότερο μονοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το ξυλοκάρβουνο.

Ομάδα Έργου:
Κατερίνα Κοτταρίδη: Μέτοχος της εταιρίας ΚΛΗΜΗΣ
Δήμητρα Κοτταρίδη: Απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κλημεντία Κοτταρίδη: Πτυχιούχος του Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αθανάσιος Μάκιος: Πτυχιούχος Επιστημών του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.