SingularityU Greece: Αμήν!

0

Παρακολουθώ τις λεγόμενες «Νέες Τεχνολογίες» από το πρώτο «Beep» του ZX Spectrum 48k. Έχω πάει σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, έχω εγγραφεί σε πολλά mailing lists σχετικά με την ψηφιακή και επαυξημένη πραγματικότητα (VR&AR), το Blockchain, το Internet of Things και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

New Era, New Mindset υποσχόταν το SingularityU Summit Greece, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με …είσοδο 1.100 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η κεντρική σκηνή του Μεγάρου μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα, θα τολμήσω να πω ότι οι «συνάδελφοι» ξεπέρασαν αυτό το ορόσημο. Η οργάνωση ήταν απόλυτα επαγγελματική με δεκάδες εθελοντές να βοηθούν στο παραμικρό, τα πάντα άψογα εμφανισιακά, τα τεχνικά προβλήματα ελάχιστα, τα Coffee και Lunch Breaks πλούσια. Αυτά όμως τα θεωρώ μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να θεωρήσω ένα συνέδριο επιτυχημένο.

Το βασικότερο κριτήριο επιτυχίας για μένα θα ήταν κατά πόσο οι ομιλητές θα κατάφερναν να με εκπλήξουν με πράγματα που δεν είχα ξαναδεί, όχι αναγκαστικά μόνο σε τεχνολογικά θέματα. Κατά πόσο θα κατάφερναν δηλαδή να εκπληρώσουν τις…προσυνεδριακές δηλώσεις για την παρουσίαση μιας Νέας Εποχής (New Era) στην οποία απαιτείται μια Νέα Νοοτροπία (New Mindset).

Ε, λοιπόν, τα κατάφεραν! Όχι όλοι αλλά σίγουρα κάποιοι. Ακόμα πιο σίγουρα ο MVP (Most Valuable… Presenter), τον οποίο θα αποκαλύψω στο τέλος. Για να τελειώνουμε με τα αρνητικά, υπήρξαν κάποιες περισσότερο θεωρητικές παρουσιάσεις οι οποίες δεν ήταν ενδιαφέρουσες και ως προς το θέμα και ως προς τον τρόπο παρουσίασης. Ευτυχώς όμως αυτές ήταν λίγες και ίσως τις αδικώ γιατί ήταν ανάμεσα στις παρουσιάσεις του MVP αλλά και των υπόλοιπων διακριθέντων.

Στα θέματα λοιπόν της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων μεταφορικών μέσων, της ενέργειας και της υγείας παρουσιάστηκαν θέματα που εντυπωσίασαν κοινό και …κριτικούς. Θέματα που σε ωθούν να τα ψάξεις λίγο περισσότερο στο Internet και που δικαιολόγησαν, σε μεγάλο βαθμό, το «New Era» για να μιλήσουμε στη γλώσσα του συνεδρίου (American English at its Best).

Το δυσκολότερο όμως κομμάτι ήταν το New Mindset. «When the going gets tough, the tough get going«, λένε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ήταν η ώρα του MVP. Αμήν! ή μάλλον…Amin. Αν και η παρουσίαση του Amin Toufani που είδαμε είναι σχεδόν αυτούσια διαθέσιμη στο YouTube από αντίστοιχα SU Conferences από το 2017, ο Amin ήταν σε θέση να την κάνει σαν να ήταν η πρώτη φορά. Και για εμάς ήταν, ούτως ή άλλως. Οι έννοιες του Exponential Business Model, του Adaptive Intelligenge (AQ) και των Exonomics γενικότερα, φαίνονται εξωγήινες για την Ελληνική Πραγματικότητα, θα πρέπει όμως να απασχολήσουν τους διευθυντές μικρών και μεγάλων εταιριών, οργανισμών και …κυβερνήσεων. Αυτό μάλιστα πρέπει να γίνει τώρα και όχι με τους γνωστούς ελληνικούς ρυθμούς. Ένα πολύ καλό παράδειγμα μας έδωσε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, CEO του Τιτάνα.

Δεν γνωρίζω πόσα από τα παρευρισκόμενα…Mindsets άλλαξαν μετά το SingularityU Summit. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η επόμενη μέρα με βρίσκει να ψάχνω να βρω τα βιβλία του Amin και τα links που αναφέρθηκαν σε κάποιες από τις παρουσιάσεις. Ίσως να μην άλλαξε (ακόμα) το δικό μου Mindset, σίγουρα όμως προβληματίστηκα για το άμεσο και εκθετικά αναπτυσσόμενο μέλλον στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, αν δεν θέλουμε απλά να επιβιώσουμε…

Share.

About Author

Γρηγόρης Μηλόπουλος

Ο Γρηγορης Μηλόπουλος είναι ερευνητής νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Comments are closed.