Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νο. 1 προορισμός το Βερολίνο για τους νέους Startuppers

Η γερμανική πρωτεύουσα πέρα από ένα πανευρωπαϊκό πολιτιστικό hub, αποτελεί το κέντρο της γερμανικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπου συγκεντρώνεται τόσο η αφρόκρεμα των νέων entrepreneur όσο και η «μερίδα του λέοντος» από τα κεφάλαια των VCs.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι Startuppers που επιλέγουν το Βερολίνο ως βάση για την έναρξη της επιχείρησής τους. Η γερμανική πρωτεύουσα πέρα από ένα πανευρωπαϊκό πολιτιστικό hub, αποτελεί το κέντρο της γερμανικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπου συγκεντρώνεται τόσο η αφρόκρεμα των νέων entrepreneur όσο και η «μερίδα του λέοντος» από τα κεφάλαια των VCs. Δεν είναι τυχαίο πως τρεις στις δέκα γερμανικές Startups έχουν έδρα το Βερολίνο. Μόνο το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, 241 νεοφυείς επιχειρήσεις «σήκωσαν» κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, το 54% του συνολικού ποσού που διοχετεύθηκε προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις τις χώρας.

Η αυξανόμενη δυναμική που έχει αποκτήσει το Βερολίνο ανταποκρίνεται και στην τελευταία έρευνα του Startup Heatmap Europe. Η γερμανική πρωτεύουσα ξεπέρασε το Λονδίνο στη σχετική λίστα με τις καλύτερες πόλεις για να ξεκινήσει κάποιος μια εταιρεία. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό ποικίλλουν και πηγαίνουν πολύ πέρα από την ισχύ της γερμανικής οικονομίας.

Το Βερολίνο σαν πόλη είναι σταθερά την τελευταία δεκαετία ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για νέους, καλά καταρτισμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Το υψηλό επίπεδο ζωής, το συγκριτικά χαμηλό κόστος διαβίωσης, η νυχτερινή ζωή, και το φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον, συνιστούν βασικούς λόγους για τους οποίους οι νέοι entrepreneur επιλέγουν την πόλη για τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Επιπλέον, βασικό κριτήριο είναι οι ανταγωνιστικές τιμές ενοικίασης χώρων εργασίας καθώς και το γεγονός πως το Βερολίνο διαθέτει τα περισσότερα coworking spaces στη Γερμανία, σε συνδυασμό με εκτεταμένα επιχειρηματικά δίκτυα και έναν μεγάλο αριθμό από incubators. Φυσικά, το ευρύτερο περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη αποδεικνύεται ως μεγάλο «ατού». 8 στις 10 βερολινέζικες Startups συμφωνούν πως το οικοσύστημα μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη από τη μετανάστευση. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του Βερολίνου ως γερμανικής αλλά και ευρωπαϊκής πρωτεύουσας των Startups, παίζει ο  σταθερά αυξανόμενος αριθμός γυναικών που βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Εκτός των προαναφερθέντων στο Βερολίνο υλοποιείται ετησίως μια σειρά υποστηρικτικών, προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προγραμμάτων , η οποία είναι σε μέγεθος η μεγαλύτερη στη Γερμανία. Προγράμματα όπως το Berlin-Brandenburg Business Plan Competition (BPW), το ERP Start-up Loan και το Coaching Bonus της IBB Bank, παρέχουν στους νέους entrepreneur μια ευρεία γκάμα χρηματοδοτικών και υποστηρικτικών εργαλείων για τα πρώτα βήματα των Startups, ενισχύοντας κατ’ επέκταση όχι μόνο τις καινούριες νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο περισσότερα από 100 events με τη συμμετοχή 300 ειδικών συμβούλων για την καθοδήγηση των νέων επιχειρηματιών. Στο κομμάτι των επενδύσεων, το Βερολίνο χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον προς τις νέες επιχειρήσεις, ενώ το γερμανικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν προς αξιοποίηση έναν μεγάλο αριθμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.

Το Βερολίνο είναι παραδοσιακά ένας προορισμός αγαπητός για τους Έλληνες ταξιδιώτες, αλλά και όσους αναζητούν μια καλή δουλειά στο εξωτερικό. Τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται οι νέοι εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος να στραφούν μαζικά στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς τα κίνητρα που προσφέρονται προς τους Ευρωπαίους entrepreneurs για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους είναι αναμφισβήτητα θελτικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις