Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αισιοδοξία για νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο κλινική δοκιμή για μια νέα ανοσοθεραπεία κατά της πιο κοινής μορφής καρκίνου του πνεύμονα

Ο πρώτος ασθενής με τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα έλαβε την περασμένη βδομάδα δόση κατά την κλινική δοκιμή ενός νέου εμβολίου γνωστού ως VTP-600.

Η νέα δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙα γνωστή ως MAGE trial Vaccine που χρηματοδοτείται από το Cancer Research UK και θα διαρκέσει δυο-τρία χρόνια, αναμένεται να συμπεριλάβει περίπου 86 άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) δοκιμάζοντας σε αυτούς τους ασθενείς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ανοσοθεραπευτικού VTP- 600. Το VTP-600 θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με την τρέχουσα θεραπεία πρώτης γραμμής για αυτή τη μορφή καρκίνου.

Σε αντίθεση με τα προληπτικά εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο χορηγείται σε υγιή άτομα για την προστασία τους από μελλοντικές ασθένειες, το VTP-600 θα χορηγείται σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα, καθώς είναι μια ανοσοθεραπεία, σχεδιασμένη για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος  και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Το VTP-600, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του εργαστηρίου του Benoit Van den Eynde στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη Vaccitech Oncology Limited, βασίζεται σε μόρια επιφανείας (αντιγόνα) ειδικά για καρκίνο που πιστεύεται ότι είναι σημαντικοί στόχοι καρκινικών κυττάρων, που ονομάζονται MAGE-A3 και NY-ESO-1. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα μόρια ως ιδανικούς στόχους και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Το εμβόλιο δεν μπορεί να στοχεύσει υγιείς ιστούς επειδή τα MAGE-A3 και NY-ESO-1 δεν εντοπίζονται σε μη καρκινικά κύτταρα.

Αν και χορηγούνται δύο δόσεις, η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει τρία μέρη. Το ChAdOx1-MAGE-A3-NY-ESO-1 είναι η κύρια ανοσοθεραπεία που χορηγείται σε όλους τους ασθενείς της μελέτης. Στην αρχική δόση, το ChAdOx1 αναφέρεται στον ιικό φορέα που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο για την παροχή των αντιγόνων.Είναι ένας ιός που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, αλλά έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να προκαλέσει ασθένεια. Το ChAdOx1 είναι ο ίδιος ιικός φορέας που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Oxford/AstraZeneca Covid-19 και χρησιμοποιείται σε δοκιμές φάσης ΙΙ και για άλλες ασθένειες.

Εάν οι περαιτέρω κλινικές δοκιμές είναι επιτυχείς, το VTP-600 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ισχυρή νέα θεραπεία για μια ομάδα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Τα αντιγόνα NY-ESO-1 και MAGE-A3 εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του γαστροοισοφαγικού, του μελανώματος και του αρθρικού σαρκώματος. Θεωρητικά, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να εξατομικευτεί ανά ασθενή, ανάλογα με την έκφραση του αντιγόνου του όγκου του για τη βελτιστοποίηση της ανοσολογικής του απόκρισης κατά τη διάρκεια της θεραπείας και το VTP-600 θα μπορούσε να έχει ιατρικές εφαρμογές εκτός των καρκίνων του πνεύμονα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις