Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Ας ανατρέψουμε τη μοίρα των απειλούμενων ειδών

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, κατά την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) ανακηρύχθηκε η 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day).  Την ίδια ακριβώς ημέρα το 1973 είχε υπογραφεί η σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day) εορτάζεται φέτος με το σύνθημα: «Ανάκτηση βασικών ειδών για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος ». Οι εορτασμοί θα επιστήσουν την προσοχή στην ανάγκη διατήρησης ορισμένων από τα πιο κρίσιμα απειλούμενα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας και θα οδηγήσουν τις συζητήσεις προς τη ανεύρεση και την εφαρμογή λύσεων για τη διατήρησή τους. Όλες οι συνομιλίες ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 1 ( Όχι φτώχεια ), 2 ( Μηδενική πείνα ) 12 ( Διασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής ), 13 ( Δράση για το κλίμα ) 14 ( Ζωή κάτω από το νερό ) και 15 ( Life on Land ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας Απειλούμενων Ειδών της International Union for Conservation of Nature (IUCN)  πάνω από 8.400 είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν σε κρίσιμο βαθμό, ενώ σχεδόν 30.000 άλλα θεωρείται ότι κινδυνεύουν ή είναι ευάλωτα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Η συνεχιζόμενη απώλεια ειδών, οικοτόπων και οικοσυστημάτων απειλεί όλη τη ζωή στη Γη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Οι άνθρωποι παντού βασίζονται σε πόρους άγριας ​​ζωής και στη βιοποικιλότητα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, από τρόφιμα, μέχρι καύσιμα, φάρμακα, στέγαση και ρούχα. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται επίσης στη φύση ως πηγή του βιοπορισμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Ως εκ τούτου, το 2022, η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής θα οδηγήσει τη συζήτηση προς την επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί η μοίρα των πιο κρίσιμα απειλούμενων ειδών, να υποστηριχθεί η αποκατάσταση των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων τους και να προωθηθεί η βιώσιμη χρήση τους από την ανθρωπότητα.

Πηγή: Official website of UN World Wildlife Day

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις