Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παγκόσμιες καινοτομίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας παρουσίασε στην Αθήνα η Ashoka

Η Αθήνα φιλοξένησε στις 29 Απριλίου κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, οι οποίοι παρουσίασαν  στην Τεχνόπολη, Δήμου Αθηναίων, τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε όποιον θέλει να υιοθετήσει τις λύσεις αυτές στην Ελλάδα, προσαρμόζοντας τες στην Ελληνική πραγματικότητα, να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους στις 30 Απριλίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ashoka Ελλάδας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch και η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα στρέφεται πλέον αργά αλλά σταθερά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Από τη Γερμανία, η Sandra Schurmann και ο Lukas Harlan παρουσίασαν το πρόγραμμα JobAct που μέσα από τη θεατροπαιδαγωγική και την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ενδυναμώνει και στηρίζει ανέργους στην ανεύρεση εργασίας. Μέχρι τώρα, στο πρόγραμμα αυτό έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 4.000 άνεργοι, το 60% των οποίων βρήκε δουλειά ή επέστρεψε στα θρανία.

Επίσης από τη Γερμανία, ο Attila von Unruh παρουσίασε την υποστήριξη που προσφέρει στους πτωχευμένους μικροεπιχειρηματίες μέσα από την οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας. Η Insolvents Anonymous στηρίζει την επανεκκίνηση της επιχειρηματική ζωή τους και τους βοηθά να αναστρέψουν τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της κοινωνικής απομόνωσης.

Από τη Γαλλία, η Siel Bleu παρουσίασε το πρόγραμμα φυσικής άσκησης από το οποίο επωφελούνται κάθε εβδομάδα, 100.000 άτομα σε περισσότερους από 4.000 οίκους ευγηρίας στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιρλανδία, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Από τη Δανία, η πλατφόρμα Citymart που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσιάστηκε από την Carina Lopes. Η Citymart λειτουργεί σε περισσότερους από 50 δήμους διεθνώς και δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε κοινωνικούς επιχειρηματίες, πολύ μικρές επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες σε φάση εκκίνησης να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέποντας έτσι την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε επίπεδο πόλης.

Από τη Γαλλία, ο Christian Vanizette παρουσίασε την πλατφόρμα MakeSense που υποστηρίζει κοινωνικούς επιχειρηματίες, δίνοντας τους πρόσβαση στη συλλογική γνώση της τοπικής κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται. Ο Christian Vanizette, νικητής του διαγωνισμού La France s’engage του Γάλλου Προέδρου François Hollande, εξήγησε επίσης τον εξέχοντα ρόλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μίας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Από τις ΗΠΑ, η Gwyn Wansbrough παρουσίασε μία καινοτόμο προσέγγιση εκπαίδευσης νέων με μέσο τις τέχνες. Στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Gwyn είχε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δασκάλους, καθηγητές και κοινωνικούς λειτουργούς στη μέθοδο που εφαρμόζει.

Από την Κένυα, ο γιατρός Moka Hoffman παρουσίασε την εφαρμογή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, που όχι μόνο επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα των ασθενών, αλλά και δημιουργεί 5.000 θέσεις εργασίας νέων.

ashoka greece 2 702336

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επιτάχυνση της κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω της διάδοσης και υιοθέτησης στη χώρα μας επιτυχημένων λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, ο Αντώνης Σβαρτς, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Vouliwatch.gr, ενέπνευσε το κοινό παρουσιάζοντας το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα μεταφοράς και υιοθέτησης κοινωνικής καινοτομίας από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Καθώς οι προτεραιότητες της Ashoka στην Ελλάδα εστιάζουν στη θεματική της ανεργίας, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα της McKinsey Education to employment: Getting Europe’s youth into work, από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, στέλεχος της εταιρίας στην Ελλάδα.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν κοινωνικές καινοτομίες από την Ελλάδα. Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Άρης Μαυρομμάτης, καθηγητής μαθηματικών, παρουσίασε την καινοτόμο προσέγγιση που εφαρμόζει στην διδασκαλία των μαθηματικών. Στον τομέα του πολιτισμού, ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε το έργο του σωματείου «Διάζωμα».

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι νικητές του διαγωνισμού «Προορισμός Αλλαγή: Νέες Λύσεις για την Ελλάδα» που διεξήγαγε η Ashoka Ελλάδας. Οι νικητές του διαγωνισμού είναι το xorafaki.gr, το οποίο παρουσίασε η Ελένη Λέκκου, η Brace, την οποία παρουσίασε η ιδρύτριά της Μαρία Σταματάκη, το Filisia, το οποίο παρουσίασε ο ιδρυτής του Γιώργος Παπαδάκης και το Μπορούμε το οποίο παρουσίασε ο συνιδρυτής του Αλέξανδρος Θεοδωρίδης. Τους χορηγούς των βραβείων εκπροσώπησαν ο Αντώνης Παττακός (Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση), ο Μιχάλης Πρίντζος (Ελληνική Πρωτοβουλία), ο Εμμανουήλ Μιττάκης (Boehringer Ingelheim Ελλάς), και η Αλεξάνδρα Κοκκίνη (SAP Hellas S.A).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις