Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές “Google” – Μέρος Δεύτερο

Αναδημοσίευση από το τεύχος 3 του Startupper Mag

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στα ελληνικά “Success Stories”, μετά τα μεγάλα Exits (εξαγορές) ελληνικών Startups που σας παρουσιάσαμε εχθές, συνεχίζουμε με τις ελληνικές Startups και Scaleups που έχουν πετυχημένη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς.
Αύριο θα δημοσιεύσουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος. 

Viva Wallet
www.vivawallet.com
Η εταιρεία του Χάρη Καρώνη, αφού κατέκτησε την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θεαμάτων και μεταφορών, μπήκε στις ηλεκτρονικές πληρωμές εμπόρων και ΜμΕ. Μετά την ελληνική αγορά, ορθώς αποφάσισε να ανταγωνιστεί στα ίσια με άλλες Startups στο χώρο της παροχής λύσεων πληρωμών σε εμπόρους και επαγγελματίες σε όλη την Ευρώπη.

AMD Telecom
www.amdtelecom.net
H εταιρεία τηλεπικοινωνιών από τη Θεσσαλονίκη, με CEO τον Δημήτρη Ρόκο, είναι ένας μεγάλος τηλεπικοινωνιακός πάροχος για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεγάλες και μικρές εταιρείες παρέχοντάς τους υπηρεσίες δρομολόγησης SMS, φωνής και δεδομένων, όπως επίσης και περιαγωγής ευρείας κάλυψης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 και σήμερα βρίσκεται μέσα στην επτάδα των εταιρειών στο χώρο της σε παγκόσμιο επίπεδο με μεγάλους πελάτες όπως η Google.
Η εταιρεία με το brand Routee προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση δημιουργώντας μια εσωτερική Startup και προσλαμβάνοντας πολλούς developers, δημιουργώντας την υποδομή και τα APIs πρόσβασης τρίτων στις υπηρεσίες της και ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο σε νέες αγορές.

Apifon
www.apifon.com
Η Apifon ιδρύθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη από τον Κωνσταντίνο Στρουμπάκη. Διαθέτει πλέον πάνω από 40 άτομα προσωπικό, δραστηριοποιείται στη νότια και κεντρική Ευρώπη με περισσότερους από 1.500 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως το IKEA, το Starbucks, η L’ Oreal και η H&M, ενώ συνεργάζεται με την Google μετά από διακρίσεις σε προγράμματα της γνωστής εταιρείας.
Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της Apifon για να αυξήσουν το κοινό τους σε διάφορα κανάλια επικοινωνίας, να σχεδιάσουν εκστρατείες, να μετρήσουν τις επιδόσεις τους, να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους και να ενεργοποιήσουν τις αυτοματοποιημένες δραστηριότητες μάρκετινγκ για την αύξηση των εσόδων.

Persado
www.persado.com
Η Persado γεννήθηκε ως ένα ερευνητικό τμήμα της Upstream. Πλέον εδρεύει στις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τομέα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα. Η Persado ιδρύθηκε το 2012 και δραστηριοποιείται στον τομέα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση της παραγωγής περιεχομένου που χρησιμοποιείται σε καμπάνιες μάρκετινγκ μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ και όχι μόνο. Συνιδρυτής και CEO της Persado είναι ο Αλέξης Βρατσκίδης από τη Θεσσαλονίκη και έχει «σηκώσει» μεγάλα ποσά χρηματοδοτήσεων. Ο Αλέξης ήταν επίσης ο συνιδρυτής της Upstream.

Transifex
www.transifex.com
Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης και υποστήριξης επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού.

Workable
www.workable.com
Όταν το 2012 ξεκίνησε η Workable, έφτιαξε ένα απλό σύστημα διαχείρισης αγγελιών και βιογραφικών για την πρόσληψη στελεχών, το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε μικρές εταιρείες. Επτά χρόνια, 20.000 πελάτες και 50 εκατομμύρια υποψηφίους μετά, η Workable γίνεται ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επιλογής προσωπικού βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και στοχεύοντας να κάνει τη ζωή των υπεύθυνων προσλήψεων σαφώς πιο εύκολη, με πελάτες μεγάλα ονόματα σε όλο τον κόσμο. Ο Νίκος Μωραϊτάκης (CEO) και ο Σπύρος Μαγιάτης (CTO) είναι οι συνιδρυτές της εταιρείας ενώ και οι δύο προέρχονται από την Upstream.

Upstream
www.upstreamsystems.com
Η εταιρεία ανήκει και αυτή στην πρώτη γενιά των Startups της χώρας μας, με τους ιδρυτές της, Μάρκο Βερέμη και Αλέξη Βρατσκίδη, να αφήνουν μια καλή καριέρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ για να κάνουν τη δική τους τεχνολογική εταιρεία στον τομέα του mobile marketing το 2002.
Η Upstream προσφέρει διάφορες υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Smartphοnes τόσο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όσο και σε developers, παρόχους διάφορων υπηρεσιών αλλά και σε εκδότες. Δραστηριοποιείται σε 43 χώρες, με επίκεντρο την Αφρική, και συνεργάζεται με πάνω από 50 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η έδρα και το κέντρο ανάπτυξης των προϊόντων της βρίσκεται στην Αθήνα.

Marine Traffic
www.marinetraffic.com
Η MarineTraffic είναι μια ελληνική εταιρεία 75 ατόμων, η οποία ιδρύθηκε το 2007. Ήταν το χόμπι ενός ατόμου, του Δημήτρη Λέκκα, o οποίος έφτιαξε τον πρώτο σταθμό λήψης πληροφοριών από το παγκόσμιο σύστημα πληροφόρησης της θέσης των πλοίων AIS.
Λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει τους χάρτες του MarineTraffic για να ενημερωθούμε για τη θέση του πλοίου που μας ενδιαφέρει, κυρίως της ακτοπλοΐας.
Σήμερα η MarineTraffic και ο CEO της Δημήτρης Μέμος έχει χτίσει γύρω της μια μεγάλη κοινότητα που ενισχύει ακόμα περισσότερο το δίκτυο AIS και έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των πλοίων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους πλοιοκτήτες, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τους ναυτιλιακούς μεταφορείς και τους πελάτες τους, τις δημόσιες Αρχές των κρατών σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Αθήνα, διαθέτει γραφείο στο Λονδίνο, ενώ πλέον έχει και στη Σιγκαπούρη.

Epignosis
www.epignosishq.com
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Θάνο Παπαγγέλη και τον Δημήτρη Τσίγκο της Starttech Ventures. Έχει φτιάξει ειδικό λογισμικό online για την εκπαίδευση εργαζομένων σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες, τόσο για τις καθημερινές εργασίες όσο και για κανονιστικούς λόγους. Διαθέτει 5.000 πελάτες (60% εξ αυτών στις ΗΠΑ) και 67 άτομα προσωπικό και φυσικά είναι κερδοφόρα! Πρόσφατα μάλιστα έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για ελληνική Startup.

Schoox
www.schoox.com
Η Schoox, η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας και τμήμα R&D στη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το 2012 από τους Αποστόλη Αγραφιώτη, Κώστα Βασιλείου, Λευτέρη Ντουάνογλου και Βασίλη Λώλο. H Schoox έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των Learning Management Systems (LMS) με μια μεγάλη εξαγορά και πολλές συνεργασίες και μεγάλους πελάτες.

Pollfish
www.pollfish.com
Η Pollfish έχει φτιάξει ένα εργαλείο online για να πραγματοποιούν μικρές και μεγάλες εταιρείες στοχευμένες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τους Γιάννη Παπαδάκη, Γιάννη Ζαούδη, Ανδρέα Βούρκο και Ζήση Μπέλλα. Σήμερα έχει καταφέρει να βρίσκεται σε περισσότερες από 160 χώρες και οι υπηρεσίες της να είναι διαθέσιμες σε πάνω από 24 γλώσσες, ενώ σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει καταφέρει να επεκταθεί, από 120 εκατομμύρια καταναλωτές, σε περίπου 500 εκατομμύρια! Έχει πάρει πρόσφατα χρηματοδότηση από ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια και την EBRD.

Welcome
www.welcomepickups.com
H Welcome Pickups προσφέρει μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία σε κάθε προορισμό, με την ομάδα της Startup να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τουριστών, από μεταφορές, ταξιδιωτικά προϊόντα έως τοπικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Συνιδρυτής και CEO της Welcome Pickups είναι ο Αλέξανδρος Τρίμης και μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας έχει εξυπηρετήσει πάνω από 400.000 ταξιδιώτες σε 32 προορισμούς και εκτιμά ότι θα φιλοξενήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες το 2019. Απασχολεί σήμερα μια ομάδα 60 ατόμων, κυρίως στην Αθήνα και τη Βαρκελώνη, και στοχεύει να αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των πρόσφατων χρηματοδοτήσεων από τη VentureFriends και άλλους επενδυτές.

Blueground
www.theblueground.com
Η Startup ιδρύθηκε το 2013 από τους Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, τον Αλέξη Μαραγκό και τον Ανδρέα Νεζερίτη, και ξεκίνησε να μισθώνει επιλεγμένα ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας. Στη συνέχεια, τα επίπλωνε και τα εξόπλιζε πλήρως, μετατρέποντάς σε υψηλής ποιότητας διαμερίσματα προς ενοικίαση για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων. Έχει φτάσει τα 1.000 διαμερίσματα στην Αθήνα και πάνω από 2.000 διαμερίσματα παγκοσμίως, ενώ κάθε μήνα προσθέτει περίπου 200 διαμερίσματα στο διεθνές χαρτοφυλάκιό της σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και η Κωνσταντινούπολη. Έχει πάρει σημαντικές χρηματοδοτήσεις τον τελευταίο καιρό.

Netdata
www.netdata.cloud
Η Netdata δημιουργήθηκε από τον Κώστα Τσαούση το 2018 και σήμερα διαθέτει 23 άτομα προσωπικό. Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε σαν παράλληλη εργασία του ιδρυτή της με τη δημιουργία ενός ανοικτού λογισμικού, με σκοπό να μπορεί να παρακολουθεί σε βάθος της απόδοση των διάφορων υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούσε στην εταιρεία όπου εργαζόταν, χωρίς να χρειάζεται η ομάδα να δαπανά πολύτιμους πόρους σε εμπορικές άδειες ή σε χρόνο για την εγκατάσταση και τη ρύθμιση των υπαρχόντων λύσεων.
Σήμερα το λογισμικό της Netdata χρησιμοποιείται ήδη από τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο IT, επαγγελματίες και μη, σε οργανισμούς κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά έχει διαπιστωθεί χρήση σε εταιρείες όπως οι Amazon, Atos, Baidu, Cisco, Miscrosoft, Facebook, Slack, Google και άλλες. Πρόσφατα πήρε μια μεγάλη χρηματοδότηση από τη Marathon VC και την Bain Capital.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις