Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα VCs εγκαταλείπουν τους influencers – Πού στρέφεται πλέον η προσοχή τους

Το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει να στρέφεται σε τομείς όπως η πράσινη τεχνολογία και την καινοτομία στον τομέα της υγείας

Όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των VCs σιγά σιγά απομακρύνεται από τους influencers και τους celebrities και στρέφεται σε ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις γύρω από περίπλοκα παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η υγειονομική περίθαλψη.

Η άνοδος των επιτοκίων, η πτώση των αποτιμήσεων, αλλά και τα πρόσφατα σκάνδαλα έχουν αναγκάσει τα VCs να στρέψουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Οι επενδυτές των Startups δείχνουν να προτιμούν  πιο χρήσιμες λύσεις όπως η πράσινη ενέργεια. Άλλωστε, τα στενά περιθώρια χρηματοδότησης απαιτούν και πιο προσεγμένη ανάλυση.

Την τελευταία εβδομάδα μερικά από τα κορυφαία VCs βρέθηκαν στο Λος Άντζελες σε μια διήμερη εκδήλωση, στην οποία έδωσε το «παρών» όλη η ελίτ της τεχνολογίας. Το κλίμα φέτος ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα καλό, καθώς οι επενδύσεις δεν κινούνται σε καλά επίπεδα. Για παράδειγμα, τα Venture funds συγκέντρωσαν περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους από περιορισμένους εταίρους, σημειώνοντας ένα χαμηλό εννέα ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters το 2022, οι εταιρείες που υποστηρίζονται από venture εισέπραξαν σχεδόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ταμεία τους, 31% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 345 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Παρόλα αυτά, τα θέματα που βρέθηκαν φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν ήταν άλλα από την πράσινη τεχνολογία και την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο θέατρο του Μουσείου Κινηματογραφικών Ταινιών για να ακούσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, να μιλάει για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια αλλαγή 180 μοιρών σε σχέση με πέρυσι που στο ίδιο συνέδριο στην θέση του Αλ Γκορ, βρισκόταν η Πάρις Χίλτον για να μιλήσει σχετικά με τα NFTs.

Καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου σύμφωνα με το Reuters υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι οι venture capitalists προσπαθούν να αξιολογήσουν τους κινδύνους πιο προσεκτικά, δείχνοντας περισσότερη δέουσα επιμέλεια και επιβραδύνοντας τον ρυθμό τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες επιπτώσεις των επενδύσεών τους. Η τάση αυτή φυσικά αντικατοπτρίζεται και στις τρέχουσες επενδύσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ακίνητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν οι τομείς που προσέλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια αυτόν τον Φεβρουάριο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες του επικεφαλής προϊόντος της Adobe, Scott Belsky, και του ιδρυτή του Reddit, Alexis Ohanian, οι οποίοι έθιξαν τον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη τεχνολογίας προσπαθούν να αποφύγουν την αναδημιουργία του φαύλου κύκλου που βοήθησε στη διοχέτευση εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.

Πρέπει να πούμε ωστόσο ότι παρούσα στην εκδήλωση ήταν και το γνωστό μοντέλο και influencer, Hailey Bieber, η οποία μίλησε για τη ραγδαία άνοδο του brand της στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας της και το πώς κατάφερε να πετύχει «οκταψήφια» έσοδα μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν μπορεί τα VCs να μην εγκαταλείψουν τελείως τους influencers, ωστόσο εξαιτίας των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών που κυριαρχούν θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο πειθαρχημένη αντιμετώπιση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις