Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Theramir: H κυπριακή Startup που μάχεται τον καρκίνο «σήκωσε» 1,2 εκατ. ευρώ

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκαν η ASBISc Enterprises Plc και ο Όμιλος Λανίτη

Το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ «σήκωσε» πρόσφατα η Theramir Limited, η κυπριακή Startup βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων στοχευμένων θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για τον καρκίνο.

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκαν η ASBISc Enterprises Plc και ο Όμιλος Λανίτη.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στην Theramir να προωθήσει την ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπευτικών παραγόντων της που αξιοποιούν κυτταρικά νανοσωματίδια που προέρχονται από βλαστοκύτταρα και εμπερικλείουν microRNA (miRNAs) για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Τα miRNAs, μια νέα κατηγορία μικρών μη κωδικοποιητικών RNA μπορούν να ρυθμίσουν ταυτόχρονα πολλά γονίδια και βιολογικά μονοπάτια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου, και αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια ως μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση στη στοχευμένη θεραπεία RNA. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της προκλινικής ανάπτυξης της θεραπευτικής πλατφόρμας EVmiRÒ και την προετοιμασία της τεχνολογίας για αδειοδότηση, με στόχο την έναρξη κλινικών δοκιμών Φάσης Ι εντός των επόμενων δύο ετών. Επιπλέον, η μετάβαση σε ολοκαίνουργιες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια Ε&Α, που στεγάζονται στο σύμπλεγμα υψηλής τεχνολογίας ASBIS, θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των θεραπευτικών τεχνολογιών της μέσω εντατικών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ποια είναι η Theramir Limited

Η Theramir, ιδρύθηκε το 2016, και έχει αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία που χρησιμοποιεί εξωκυτταρικά νανοκυστίδια προερχόμενα από βλαστοκύτταρα για την παροχή εξατομικευμένων θεραπευτικών αλληλουχιών miRNA απευθείας σε συμπαγείς όγκους, ενώ παράλληλα προστατεύει υγιείς μη καρκινικούς ιστούς. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις μοναδικές ανάγκες κάθε ασθενούς και σε διάφορα στάδια της νόσου, ευθυγραμμιζόμενη με τις αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής. Μέσω του επαναπρογραμματισμού κυττάρων, η πλατφόρμα EVmiRÒ έχει αποδειχθεί ότι σταθεροποιεί την ανάπτυξη του όγκου και επιτυγχάνει την επαναφορά των καρκινικών κυττάρων σε φυσιολογικό φαινότυπο, μια ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει μια νέα εποχή θεραπευτικών παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις μελλοντικές κλινικές πρακτικές στη θεραπεία του καρκίνου. Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Theramir και καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την καινοτόμο προσέγγιση της εταιρείας στη θεραπεία της νόσου του καρκίνου χρησιμοποιώντας την καινοτόμα τεχνολογία miRNA.

Η Δρ Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, συνιδρύτρια της Theramir, δήλωσε: «Η Theramir είναι μια μοναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας με αποκλειστική τεχνολογία που έχει λίγους ανταγωνιστές. Η πλατφόρμα EVmiRÒ είναι μια σημαντική ανακάλυψη με τεράστιες δυνατότητες στην αναγεννητική ιατρική και τη θεραπεία του καρκίνου, δυνητικά, επαναφέροντας τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή. Η αναστροφή του καρκινικού φαινότυπου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, επηρεάζοντας βαθιά την κλινική πρακτική. Η συνεργασία της Theramir με κορυφαίους κυπριακούς ομίλους, όπως η ASBIS και ο Όμιλος Λανίτη, θα παράσχει μια ισχυρότερη οικονομική βάση, επιτρέποντας στην Theramir να επικεντρωθεί στην αδειοδότηση και τις κλινικές δοκιμές για τη στοχευμένη θεραπεία της. Εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση για την υποστήριξη από την ASBIS και τον Όμιλο Λανίτη».

Ο Serhei Kostevitch, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ASBIS, σχολίασε: «Η Theramir εργάζεται σε μια μοναδική τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει μια νέα οδό για τη θεραπεία της νόσου του καρκίνου και σίγουρα πρέπει να υποστηριχθεί με περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Είμαι περήφανος που η ASBIS επενδύει σε εταιρείες που μπορούν να συμβάλουν σε νέες θεραπείες, αλλά και σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών σε όλο τον κόσμο».

 

 

 

 

Photo by Louis Reed on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις