Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές Startup σε αναζήτηση κεφαλαίων και νέων αγορών

Στα πλαίσια του Startup Week Europe, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEIn) μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση όπου οι ιδρυτές Startup παρουσίασαν, μέσα από τις ερωτήσεις του moderator Ορέστη Ματσούκα, τις δραστηριότητες της εταιρείας τους αλλά και τις εμπειρίες τους από όλο το φάσμα των επιχειρηματικών τους προσπαθειών.

Δόθηκε έμφαση σε πολύ καυτά ζητήματα που απασχολούν μια Startup, ειδικά όταν βρίσκεται σε φάση εκκόλαψης, αλλά και στα πρώτα της βήματα ενώ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

SEWACE2

Η πρώτη ομάδα παρουσιάσεων αφορούσε startup που είναι σε φάση ανάπτυξης του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους και έχουν αποφοιτήσει από κάποιο πρόγραμμα incubator / accelerator με κοινό θέμα και αναζήτηση να είναι κυρίως η αναγκαία χρηματοδότηση για την βελτιστοποίηση των προϊόντων αλλά και η υλοποίηση κάποιας στρατηγικής marketing. Από τις τέσσερις εταιρείες, μόνο μία είχε αποκτήσει ένα καλό ποσό χρηματοδότησης, σε επίπεδο Seed, και αναζητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη.

SEWACE1

H δεύτερη ομάδα αφορούσε startup που έχουν βγει στον αέρα και λειτουργούν κανονικά με τα δικά τους cash flow. Τρείς από τις τέσσερις εταιρείες δεν αναζητούν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, κάποιον επενδυτή ενώ μια εξ’ αυτών έχει αποκτήσει χρηματοδότηση από ένα ιδιωτικό κεφάλαιο. Το εντυπωσιακό στοιχείο και των τεσσάρων αυτών startup είναι τα άμεσα σχέδια τους για επέκταση στο εξωτερικό μέσω τοπικών συνεργασιών κυρίως και licensing.

Blueline

H Blueline  ανήκει στην ομάδα εταιρειών της StartTech Ventures και αναπτύσσει μια online υπηρεσία όπου θα προσφέρεται πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στο σπίτι σε όσους δεν έχουν το χρόνο να κλείσουν ραντεβού με γιατρό ή είναι δύσκολο να επισκεφτούν κάποιο ιατρείο αλλά και σε τουρίστες. Τα 50.000 ευρώ που έχει δεχτεί θα τα χρησιμοποιήσει σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο εξωτερικό και είναι σε φάση αναζήτησης πρόσθετης χρηματοδότησης. Στα σχέδια της είναι η επέκταση της πλατφόρμας σε μεγάλες αγορές – πόλεις όπως για παράδειγμα το Λονδίνο και η Κωνσταντινούπολη. H υπηρεσία είναι σε φάση έναρξης.

cocoon

Cocoon Modules

Η Cocoon Μodules θέλει να μετατρέψει ένα container σε ένα πλήρως λειτουργικό, όμορφο και ενεργειακά αποδοτικό σπίτι για χρήση κυρίως σε εξοχικές κατοικίες και μικρές κοινότητες. Στοχεύει στην αγορά του λυόμενου και της εξοχικής κατοικίας, η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές 15%-20% αλλά και μεγάλη επεκτασιμότητα εφόσον υπάρξει ανάγκη στον χρήστη. Το πρώτο δείγμα θα είναι έτοιμο προς επίδειξη λίαν συντόμως. Έχει αποφοιτήσει από το The Egg και έχει συγκεντρώσει περίπου 11.000 αρχικά κεφάλαια.

CityCrop

H CityCrop έχει βάλει στόχο να φέρει τη παράγωγη οπωροκηπευτικών στο σπίτι μέσω ενός μίνι hitech υδροπονικού θερμοκηπίου. Το μίνι θερμοκήπιο μπορεί να παράγει σοδειές όλο το χρόνο ενώ ελέγχεται από απόσταση μέσου ειδικού App και προσαρμόζει το μικρο-κλίμα αυτόματα σε κάθε σπορά που κάνουμε. Έχει αποφοιτήσει από το The Egg και επίσης έχει συγκεντρώσει περίπου 11.000 αρχικά κεφάλαια.

College Link

Η College Link έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου φοιτητές και απόφοιτοι σχολών μπορούν να καταχωρίσουν το βιογραφικό τους με τους υπευθύνους τη πλατφόρμας να “ματσάρουν”, μέσω ειδικών τεστ και τεχνικών, εταιρείες που ψάχνουν προσωπικό με τους υποψηφίους. Πάνω από 1200 βιογραφικά έχουν ήδη καταχωρηθεί ενώ η εταιρεία έχει δημιουργηθεί από αποφοίτους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποστηρίζεται από το ACEIn.

Ava’s Farm

Η Φάρμα της Άβας είναι ένα marketplace ποιοτικών ελληνικών προϊόντων όπου παραγωγοί απ όλη την Ελλάδα δημιουργούν το δικό τους Eshop και στέλνουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στους επισκέπτες – αγοραστές εντός και εκτός Ελλάδας. Ήδη 200 παραγωγοί χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα και υπάρχουν πάνω από 1.200 εγγεγραμμένοι χρήστες με την υπηρεσία να λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια. Λόγω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς η Φάρμα της Άβας είναι σε φάση αναβάθμισης της πλατφόρμας της έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει καλύτερα το Ευρωπαϊκό κοινό ενώ συμμετέχει και σε διάφορες εκδηλώσεις στο εξωτερικό με Pop-up stores.

Clio

Clio Muse

Πρόκειται για μια πλατφόρμα-App που διασυνδέει μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος με τους επισκέπτες. Η Clio Muse προσφέρει ποιοτικές ηχητικές ξεναγήσεις μέσω ειδικού App. Με αυτό το τρόπο τα μουσεία και οι διάφοροι χώροι δίνουν μια προστιθέμενη αξία στα εκθέματά τους ή στο αντικείμενό τους και προσελκύουν περισσότερο κόσμο. Αυτή τη στιγμή προσφέρονται ξεναγήσεις για 21 φορείς.

Giaola

Το Giaola είναι είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών και τεχνικών για διάφορες δουλείες στο σπίτι, από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι γυμναστές και κομμωτές. Η εταιρεία έχει δεχτεί χρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή και μέσα στα άμεσα πλάνα της είναι να επεκταθεί στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και την Ινδονησία. 500 επαγγελματίες και 5.000 χρήστες χρησιμοποιούν το Giaola.

Frink

Το Frink ξεκίνησε και αυτό από το ACEIn και προσφέρει δωρεάν ποτά στους χρήστες της εφαρμογής σε διάφορα κλαμπ της Αθήνας, και όχι μόνο μια και επεκτείνεται συνεχώς και σε άλλες πόλεις. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην ουσία αγοράζει πακέτα δωρεάν προσφορών με σκοπό να προσελκύσει νέους πελάτες. Η υπηρεσία θα λειτουργήσει άμεσα σε Ισπανία και Κολομβία ενώ θα επεκταθεί και στον καφέ αλλά και στο σινεμά.

Frink

Τελος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Kαινοτομίας (Athens Center for Εntrepreneurship and Innovation) υλοποιεί την Πράξη «Επιχειρηματική Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ» που υπάγεται στο «Έργο Αθήνα» και τελεί υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ).
Με επαναλαμβανόμενους κύκλους εισόδου, στόχος του είναι η υποστήριξη καινοτόμων νέων ή υπό σύσταση βιώσιμων επιχειρήσεων για τη σωστή αξιοποίηση της τεχνογνωσίας τους, την εύρυθμη λειτουργία τους και τη γρήγορη ανάπτυξή τους. Οι ιδέες των ενδιαφερόμενων ομάδων μπορεί να βασίζονται σε αξιοποίηση είτε κάποιων ερευνητικών αποτελεσμάτων, είτε κάποιας επιχειρηματικής ευκαιρίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις