Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

StartupBus Greece: Μέσα στο λεωφορείο του πρώτου επιχειρηματικού roadtrip (photos)

Με τελική κατεύθυνση την Βιέννη ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από την Αθήνα το StartupBus Greece, το πρώτο επιχειρηματικό roadtrip της χώρας, στη διάρκεια του οποίου περίπου 30 επαγγελματίες της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων έχουν στη διάθεσή τους 72 ώρες για να αναπτύξουν ένα νέο startup project.

Το Startupper.gr, ως χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης, έχει την μοναδική ευκαιρία να βρίσκεται στο λεωφορείο και μεταφέρει την “δράση” μέσα από τα κανάλια του.

Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ξεκίνησε στις 06:30 το πρωί. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στον Σταθμό Λαρίσης και στις 07:00 το πούλμαν αναχώρησε με πρώτο προορισμό την Θεσσαλονίκη. Μετά την εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου και την ενεργοποίηση της παροχής ενέργειας – βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη διοργάνωση αυτού του “διαφορετικού” hackathon, η ημέρα ξεκίνησε με τις απαραίτητες “συστάσεις” μεταξύ των συμμετεχόντων. Αξιοσημείωτη είναι, εκτός των Ελλήνων, και η παρουσία 3 Αμερικανών και ενός Τούρκου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο StartupBusGreece.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η υπεροχή των νέων επαγγελματιών με τεχνολογικό υπόβαθρο και γνώσεις προγραμματισμού έναντι όσων έχουν επιχειρηματικές γνώσεις, μία συνθήκη που κατά κανόνα είναι δυσεύρετη σε αντίστοιχους hackathons στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, και αφού ο Στέβεν Μπέεκμαν, υπεύθυνος της ελληνικής αποστολής από την πλευρά του StartupBus Europe, ενημέρωσε το λεωφορείο για το πρόγραμμα της ημέρας, ακολούθησε η παρουσίαση των ιδεών των συμμετεχόντων πάνω στις οποίες θα δουλέψουν. Συνολικά έγιναν pitch 18 ιδέες από 11 διαφορετικούς συμμετέχοντες και από ψηφοφορία επιλέχθηκαν από όλο το λεωφορείο 5 ιδέες γύρω από τις οποίες σχηματίστηκαν ομάδες.

Συνοπτικά, οι ιδέες πάνω στις οποίες θα δουλέψει το ελληνικό StartupBus είναι:

– Μία διαδικτυακή πλατφόρμα ζωντανών επικοινωνιών που μπορεί να ενσωματωθεί σε ιστοσελίδες, προκειμένου να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς τρόπους live chatting.

– Μία κινητή εφαρμογή η οποία μετατρέπει την περιήγηση στην πόλη σε ένα ψηφιακό παιχνίδι, αναθέτοντας στον χρήστη της αποστολές που πρέπει να ολοκληρώσει.

– Μία πλατφόρμα που διασυνδέει ταξιδιώτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μεγάλης απόστασης, με εταιρείες και οδηγούς φορτηγών με ελεύθερη θέση.

– Μία εφαρμογή που θα επιτρέπει στον χρήστη να κοιμηθεί χωρίς ανησυχία ενώ ταξιδεύει, καθώς θα τον ειδοποιεί μόλις πλησιάζει στον προορισμό του.

– Μία εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης δημιουργεί το δικό του προσωποποιημένο newsletter με άρθρα από πηγές της αρεσκείας του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον “θόρυβο” της πληροφόρησης σήμερα.

Η διαδρομή που ακολούθησε την πρώτη ημέρα το StartupBus Greece περιελάμβανε πέρασμα από την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη, όπου στο λεωφορείο “ανέβηκαν” και νέοι συμμετέχοντες. Μάλιστα, στην δεύτερη πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πολύωρη στάση του λεωφορείου, προκειμένου οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν workshops για το pitching της ιδέας τους και για πρακτικές εισερχόμενου μάρκετινγκ στην θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων i4G, η οποία εδρεύει στην πόλη.

Λίγο μετά τις 9 το λεωφορείο αναχώρησε και τα μεσάνυχτα πέρασε τα σύνορα με τα Σκόπια, όπου διανυκτεύρεσε. Στις ώρες που είχαν στη διάθεσή τους στη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι ομάδες δούλεψαν πάνω στο επιχειρηματικό μοντέλο των ιδεών τους, σύμφωνα με τις αρχές του Canvas Business Model.

Το ταξίδι συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής με προορισμό την Τιμισοάρα της Ρουμανίας μέσω Σερβίας. Στις ομάδες προστέθηκε μία ακόμη, τα μέλη της οποίας επιβιβάστηκαν την προηγούμενη στην Θεσσαλονίκη, και η οποία εργάζεται πάνω σε μία ιδέα για ένα σύστημα αξιολόγησης των ιατρών και των νοσοκομείων από τους ασθενείς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν εξουθενωμένοι από το πρωινό ξύπνημα – το λεωφορείο αναχώρησε στις 7 το πρωί – και το ξενύχτι της προηγούμενης βραδυάς, ωστόσο μετά τον πρώτο καφέ οι ομάδες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στις ιδέες τους με ακόμη εντονότερο ρυθμό, καθώς τους ζητήθηκε να εκπληρώσουν συγκεκριμένα ορόσημα για την πρόοδο της ανάπτυξης της ιδέας τους, όπως η συμπλήρωση του επιχειρηματικού μοντέλου, η εξεύρεση συνεργατών και πελατών, η προβολή τους στα social media και από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και η δημιουργία λογοτύπου και πρωτοτύπου της εφαρμογής ή πλατφόρμας τους.

Το λεωφορείο πέρασε λίγο μετά τις 8 το πρωί τα σύνορα Σκοπίων – Σερβίας και συνέχισε το ταξίδι του μέσα από τις νότιες περιοχές και την ενδοχώρα της δεύτερης με προορισμό το Βατίμ και τα σύνορα με την Ρουμανία, τα οποία πέρασε τελικά το απόγευμα.

Στη διάρκεια των ωρών αυτών οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από το οποίο δουλεύουν (η ομάδα, μάλιστα, που ασχολείται με τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας το αναθεώρησε πλήρως με νέο στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας με στοιχεία gamification για μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος). Επιπλέον, να τελειοποιήσουν τις τεχνικές παρουσίασής τους ενώπιον ακροατηρίου, ενώ ήδη η ομάδα που εργάζεται πάνω στην πλατφόρμα διαδικτυακής επικοινωνίας για ενσωμάτωση σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα φαίνεται πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης τόσο της επιχειρηματικής ιδέας όσο και του ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος της, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών της στο χώρο των εφαρμογών και των πωλήσεων.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε για το StartupBus Greece με μία επίσκεψη στο Timisoara Startup Hub, ένα co-working space το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση στην πόλη και απευθύνεται κυρίως σε startup εταιρείες της δημιουργικής βιομηχανίας, ενώ διοργανώνει και άλλες πρωτοβουλίες υποστήριξης.

Εκεί οι έξι – πλέον – ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο StartupBus Greece παρουσίασαν τις ιδέες τους ενώπιον startuppers από την πόλη και εξασκήθηκαν στη δημόσια παρουσίαση. Οι παριστάμενοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις ιδέες των επιβαινόντων του λεωφορείου και έκαναν ερωτήσεις, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κερδίζει η ιδέα για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού δικτύου μεταφορών που συνδέει ταξιδιώτες με οδηγούς φορτηγών, ενώ πιο “δουλεμένη” ήταν η παρουσίαση της “διεθνούς” ομάδας του Bus με live επίδειξη του πρωτοτύπου από την ομάδα.

Σε συνομιλία που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Startupper.gr, ο Ράντου Τιτσίου, διευθύνων σύμβουλος, του Timisoara Startup Hub, ανέφερε ότι η πόλη, παρότι περίπου τρίτη σε μέγεθος, αποτελεί σημαντική “δύναμη” για τις startups εταιρείες της χώρας, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει επιλέξει να στεγάζεται στο City Business Center, ένα συγκρότημα γραφείων στα οποία κατοικοεδρεύουν πολλές μεγάλες πολυεθνικές με παρουσία στην χώρα.

Το ταξίδι με τελικό προορισμό την Βιέννη και το Pioneers Festival, στο πλαίσιο του οποίου οι έξι ομάδες του StartupBus Greece θα ενωθούν με τα υπόλοιπα 8 ευρωπαϊκά λεωφορεία και θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον κριτικής επιτροπής, ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα, με ενδιάμεσο προορισμό την Βουδαπέστη όπου το λεωφορείο θα επισκεφθεί το Colabs Buda.

Το Startupper.gr θα σας μεταφέρει το κλίμα μέσα από το λεωφορείο από τις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter, μέσω των hashtags #StartupBusGR και #StartupBus!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις