Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νίκος Μωραϊτάκης: “To πιο δύσκολο και το πιο ωραίο είναι να ανταγωνίζεσαι τους καλύτερους”

Για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Workable, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες προσλήψεων παγκοσμίως, στην πορεία της μέχρι σήμερα, μίλησε μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας, Νίκος Μωραϊτάκης στο τρίτο Scale Up meetup που διοργάνωσε χθες (28/8) η Starttech Ventures.

Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Workable στο Μαρούσι, “άνοιξε” ο Δημήτρης Τσίγκος, Founder και CEO της Starttech, ο οποίος μίλησε γενικότερα για τις startups και το -πολυπόθητο- scale up, τους μονόκερους και τα workhorses αλλά και την “star της Ελλάδας”, όπως αποκάλεσε χαρακτηριστικά τη Workable. Μιλώντας για το event, ο κ. Τσίγκος είπε ότι στόχος του είναι να γνωριστεί μεταξύ της η κοινότητα και να συζητιέται γενικότερα η επιχειρηματικότητα.

Ο CEO της Starttech, Δημήτρης Τσίγκος.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Μωραϊτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την παρουσίασή του μιλώντας για την ιστορία και την εξέλιξη της Workable. Όπως εξήγησε, η εταιρεία, μέσα σε επτά χρόνια, από το 2012 που ιδρύθηκε, έχει υπερ-αναπτυχθεί, έχει επεκταθεί σε Λονδίνο, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο και Σίδνεϊ και απασχολεί περίπου 300 υπαλλήλους.

Στα πρώτα δύο χρόνια από την ίδρυσή της, το 2014, “έπιασε” το 1 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις ενώ το 2016 είχε ήδη 5,000 πελάτες. Σήμερα, και ενώ έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις (κοντά στα 85 εκατ. δολάρια) ανταγωνίζεται μερικούς από τους μεγαλύτερους “παίκτες” παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και μέχρι πρότινος της Google.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο πια αλλά και το πιο ωραίο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτάκης. “Το να ανταγωνίζεσαι τους καλύτερους στον κόσμο σε αναγκάζει να ‘βγάλεις’ καλύτερο προϊόν. Για να ζήσει η Workable πρέπει να είναι απ τους 2- 3 καλύτερους στον πλανήτη […] οι ανταγωνιστές καθορίζουν το ποιος είσαι”, συμπλήρωσε.

Φυσικά, η εταιρεία δεν έφτασε σε αυτό το στάδιο από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως εξήγησε ο κ. Μωραϊτάκης, η Workable ξεκίνησε από το μηδέν και με πολύ χαμηλότερες προσδοκίες από ότι θα περίμενε κανείς. Ο ίδιος και ο συνιδρυτής και CTO της εταιρείας Σπύρος Μαγιάτης, δημιούργησαν ένα self-sevice λογισμικό με στόχο να διευκολύνουν τη διαδικασία των προσλήψεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σταδιακά άρχισαν να αποκτούν πελάτες και να αναβαθμίζουν το προϊόν τους όμως ούτε αυτό ήταν απλό. “Είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις από τον πρώτο πελάτη στον 100ο και ακόμα πιο δύσκολο από τον κανέναν στον έναν”, είπε ο Νίκος Μωραϊτάκης σε σχετική ερώτηση του κοινού.

Δυσκολίες αντιμετώπισαν και αργότερα, αναζητώντας επενδυτές καθώς δέχθηκαν αρκετές απορρίψεις. Αυτό δεν είναι κάτι που τους πτόησε, ωστόσο, όπως φαίνεται και από το μέλλον της εταιρείας. “Χρειάζεται να πείσεις μόνο έναν” τόνισε ο CEO εξηγώντας ουσιαστικά ότι η απόρριψη είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος της δουλειάς. Μιλώντας για τα είδη επενδυτών που αναζητά η εταιρεία, ο ίδιος είπε ότι σε κάθε στάδιο αυτό αλλάζει καθώς αλλάζουν και οι ανάγκες της επιχείρησης. Το βασικό όπως είπε είναι να βρεις έναν έμπιστο και “σταθερό” επενδυτή που θα μπορεί να επενδύσει όσα χρειάζεται κάθε φορά ή να “φέρει” και άλλους επενδυτές.

Φυσικά μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά φέρει ο ίδιος ο CEO, ο οποίος σύμφωνα με τον ομιλητή έχει τρεις υποχρεώσεις: Να βρει χρηματοδοτήσεις, να στελεχώσει την εταιρεία και να κρατήσει το πηδάλιο. Ο CEO, εξήγησε πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, να διαλέξει τις σωστές κατευθύνσεις και να απομακρύνει τα εμπόδια από τον “δρόμο” της εταιρείας ώστε να μπορέσει αυτή να δουλέψει όπως πρέπει.

Όσον αφορά το μέλλον, ο Νίκος Μωραϊτάκης δήλωσε ότι στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση της εταιρείας και στην αύξηση των πελατών της. Προέβλεψε μάλιστα ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το προσωπικό της Workable θα έχει φτάσει τα 600 άτομα. Όπως είπε, βέβαια, οι στόχοι σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένοι. Μια εταιρεία δεν μπορεί να τα κάνει όλα είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει “ταβάνι” για την ανάπτυξη της επιχείρησης και για αυτά που μπορεί να καταφέρει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις