Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ταξίδι της Meazon από την Πάτρα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του», αναγράφεται σε ένα απόσπασμα της Καινής Διαθήκης, φράση που ταιριάζει… γάντι στον Στέλιο Κουτρουμπίνα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Meazon, η οποία εδρεύει στην Πάτρα. Και αν για αρκετούς αυτό μπορεί να μη θεωρείται απαραίτητα μειονέκτημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει μια στρεβλή αντιμετώπιση της εγχώριας καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η οποία τον πληγώνει.

Και αυτό γιατί μπορεί η Meazon να επιλέγεται από εταιρείες του μεγέθους και της αξίας π.χ. των EDP Distribuição, να λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις και αποθεωτικές αξιολογήσεις από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Electric Power Research Institute (EPRI), που την αναγνωρίζει ως την έχουσα τη μοναδική τεχνολογία που πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές υπομετρήσεως ενέργειας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, εντούτοις όμως στην πατρίδα μας «τρέχει» μόλις ένα έργο με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος! Και αυτό παρότι η εξειδίκευσή της στον τομέα θεωρείται κάτι παραπάνω από εξελιγμένη, ενώ την ίδια στιγμή ο ενεργειακός παράγοντας αναμένεται να παίξει καίριο ρόλο για την επόμενη ημέρα της χώρας, αλλά και του πλανήτη συνολικότερα!
Σήμερα, η Meazon αξιοποιεί Internet of Things (IoT) τεχνολογία διαχείρισης ενέργειας ως παράγοντα διαφοροποίησης και μόχλευσης προκειμένου να απελευθερώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις που σχετίζονται με την εν γένει ενεργειακή απόδοση. Εξάλλου, το σκεπτικό της ίδρυσής της ήταν ξεκάθαρο: να εισαγάγει τα πλεονεκτήματα της αναδυόμενης ΙοΤ πραγματικότητας στον ενεργειακό τομέα!

Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει και παρέχει μια ΙοΤ πλατφόρμα ενέργειας, που με τη σειρά της μπορεί να διασυνδέσει –σχεδόν– κάθε διαθέσιμο ηλεκτρικό φορτίο πεδίου (π.χ. εμπορικά, βιομηχανικά, οικιακά, ηλεκτρικά οχήματα, οδικό φωτισμό κ.ο.κ.), συλλέγοντας δεδομένα ενέργειας, αξιοποιώντας υφιστάμενα και αναδυόμενα δίκτυα ευρέως διαθέσιμα, όπως είναι π.χ. τα NB-IoT, Wi-Fi και ZigBee. Στη συνέχεια, τα διοχετεύει με οικονομικά αποδοτικό και ασφαλή τρόπο σε μια cloud υπηρεσία συνδεσιμότητας και μεταφοράς.

Απαρχή μια τυχαία συνάντηση μεταξύ κομβικών στελεχών

Κομβικό σημείο αποτέλεσε το 2013, όταν από καθαρή τύχη ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, (δεξιά στη φωτογραφία), που είχε μόλις εγκαταλείψει τη θέση του γενικού διευθυντή του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της ATMEL, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε εντυπωσιακές καινοτομίες στο σχεδιασμό συρρικνωμένων Wi-Fi chip για πελάτες, όπως π.χ. οι D-Link, Cisco, HP, Netgear, 3COM και AT&T, συνάντησε τον Γιάννη Γιωνά, Chief Commercial Officer (CCO) της Meazon σήμερα, ο οποίος τότε εργαζόταν στην Ericsson ως διευθυντής πωλήσεων για τη νοτιοανατολική Ευρώπη έχοντας «χτίσει» μεθοδικά μια αξιόλογη καριέρα 14 και πλέον ετών στο σουηδικό γίγαντα τηλεπικοινωνιακού υλικού και δικτύων. Τη φιλική πρώτη συζήτηση ακολούθησε μια δεύτερη, ενώ το project που ανέπτυξε ο κ. Κουτρουμπίνας φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον στον κ. Γιωνά, ο οποίος αποφάσισε να επιχειρήσει το μεγάλο βήμα, εγκαταλείποντας την Ericsson για την προοπτική, τη «φρεσκάδα» και την καινοτομία που εισήγαγε η Meazon στην ευρύτερη αγορά της ενέργειας. Στη συνέχεια, και με την ενεργή συμμετοχή του άρτι μεταγραφέντος chief commercial officer, κατήρτισαν ένα πλήρες business plan, το οποίο παρουσίασαν στον Γιώργο Κορωνιά, θρυλικό στέλεχος της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών, ο οποίος πίστεψε στη δυναμική της Startup εταιρείας αναλαμβάνοντας τη θέση του εκτελεστικού προέδρου με πεδίο δράσης την επεξεργασία και την υλοποίηση της συνολικότερης στρατηγικής της Meazon. Το διοικητικό τρίο απευθύνθηκε στην αγορά και κατάφερε να «σηκώσει» την πρώτη χρηματοδότηση.

Σφραγίδα… υπεροχής από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ!

«Εκείνη τη χρονιά, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας… έβαλε στο τραπέζι τον όρο των submeterings, μεταφέροντας το ενδιαφέρον της αγοράς από τον “έξυπνο” μετρητή που υπήρχε μέχρι πρότινος στο εξωτερικό μιας κατοικίας στο εσωτερικό των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει καταγραφή και γνώση του πώς εξελίσσεται η κατανάλωση ενέργειας ανά χώρο. Ουσιαστικά, αποτέλεσε σημείο-καμπή για εμάς, καθώς το εν λόγω spec περιέγραφε και βασιζόταν κατά ένα σημαντικό βαθμό στα όσα είχαμε αναπτύξει και δοκιμάζαμε πιλοτικά μέχρι τότε! Εκ των πραγμάτων, δηλώσαμε συμμετοχή στο διαγωνιστικό εγχείρημα στις ΗΠΑ, αποτελώντας μία από τις συνολικά 19 εταιρείες. Ακολούθησε μια πολύπλοκη όσο και εκτενή διαδικασία ελέγχων και δοκιμών, η οποία έπειτα από μία διετία κατέληξε στην επιλογή των τριών εταιρειών που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής δοκιμασίας. Η Meazon βρισκόταν στην τελική τριάδα! Όμως, το… ταξίδι δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το 2017 κληθήκαμε και πραγματοποιήσαμε μια ενεργή εγκατάσταση σε ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποδείξουμε σε πραγματικές συνθήκες τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την πιστότητα των μετρήσεων που προκύπτουν από τον εξοπλισμό που είχαμε αναπτύξει. Αποτέλεσμα; Το Μάιο του 2017 μας απονεμήθηκε το βραβείο του νικητή, αναγνωρίζοντάς μας ως τη μοναδική εταιρεία η οποία κατάφερε να ανταποκριθεί σε απόλυτο βαθμό στα υψηλά στάνταρντ που είχε θέσει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Τυφλή» εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, αγνοείται στο εσωτερικό…

Εξυπακούεται πως η συγκεκριμένη αναγνώριση λειτούργησε ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του προφίλ της Startup εταιρείας και της ταυτόχρονης προσέλκυσης πελατών. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται εταιρικές οντότητες του μεγέθους της ισπανικής Edesa, της αμερικανικής Honeywell, της T-Mobile κ.ά. Α, ναι, και καμία ελληνική! Ο προφήτης που αναφέραμε στην αρχή… Αυτό, ωστόσο, δεν δυσκόλεψε τη Meazon να κυκλοφορήσει και να εγκαταστήσει περισσότερα από 10.000 προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο, μετασχηματίζοντας παράλληλα τις προϊοντικές της γραμμές, προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα. Πλέον, οι λύσεις της είναι πιο προηγμένες, ενσωματώνουν πλήθος από δυνατότητες και μετρούν πολλαπλάσια πράγματα, σε σημείο τέτοιο, ώστε η παρουσία της πατρινής εταιρείας στο διεθνές στερέωμα να θεωρείται μοναδική. «Δεν σας κρύβω πως σήμερα έχουμε θέσει την αυτόνομη δραστηριοποίησή μας στην αμερικανική αγορά ως πρώτιστη προτεραιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζουμε μια σειρά από σενάρια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μιας “καθαρόαιμης” αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την πλήρη αμερικανοποίηση των προϊόντων, έτσι ώστε να υπερκεράσουμε ακόμη και την πιθανή σκέψη πως οι λύσεις μας υπολείπονται αυτές που –απλώς– αναγράφουν “Made in USA”… Έχουμε ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και ευελπιστούμε πως σχετικά άμεσα θα έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την εν λόγω πτυχή. Πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία τα έργα που θα προκύψουν από την εκεί αγορά αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από πολλά και ευμεγέθη, ενώ υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά ενός επενδυτή για το αμερικανικό σκέλος της Meazon! Επιπροσθέτως, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στη Λατινική Αμερική, όσο και στην Πορτογαλία. Στην τελευταία, μάλιστα, έχουμε αναλάβει σε συνεργασία με την EDP Distribuição, το Διαχειριστή του Πορτογαλικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ανάπτυξη ενός πιλοτικού έργου “ανοικτού” συστήματος διαχείρισης οδοφωτισμού επόμενης γενιάς, που θα βασίζεται στην τεχνολογία της Meazon και αφορά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια συσκευές οδοφωτισμού. Αν μη τι άλλο, θα μπορεί να αποτελέσει και ένα πειστικό reference point, το οποίο θα… πουλά και από μόνο του! Προσπάθειες γίνονται και στην αγορά της Αυστραλίας και της Κίνας διαμέσου της τοποθέτησης των προϊόντων μας».

«Παίζοντας» με παντελή έλλειψη ασφάλειας

Προκειμένου να πάρουν σάρκα και οστά οι επιμέρους σχεδιασμοί της διοίκησης της εταιρείας, μεταξύ άλλων απαιτούνται και τα ανάλογα κεφάλαια, ένας τομέας στον οποίο η Meazon δεν έχει σημειώσει μέχρι τώρα την επιτυχία που τα στελέχη της θεωρούν πως της αναλογεί. Οι ίδιοι έχουν επισημάνει ως πρωταρχικό (αρνητικό) παράγοντα της διαμορφούμενης κατάστασης την αδυναμία να διασφαλίσουν υπερ-πολλαπλασιασμό του κεφαλαίου που δυνητικά θα επενδυθεί, καθώς τα μεγέθη στα οποία κινείται η εν γένει αγορά της ενέργειας είναι δυσθεώρητα. Υπό αυτό το πρίσμα, τα στελέχη της εταιρείας έχουν οδηγηθεί σε ασκήσεις επί χάρτου, έτσι ώστε να αναζητήσουν τα τόσο αναγκαία κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν σημαντικό μέρος των αναγκών της εξελικτικής τροχιάς της. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε ορισμένα project, το χρηματικό ύψος των οποίων θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να κινούμαστε με την ίδια επιθετικότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα και κατά το εγγύς μέλλον, εξελίσσοντας περαιτέρω τις τεχνολογικές λύσεις και τα προϊόντα μας και υλοποιώντας παράλληλα τους σχεδιασμούς μας για επέκταση σε πρόσθετες αγορές. Ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και πίστη την υφιστάμενη πραγματικότητα, η οποία μας αφαιρεί και την παραμικρή δικαιολογία, δίχως να μας προσφέρει κάποιο… δίχτυ ασφαλείας, αλλά ούτε και να λειτουργεί προτάσσοντας την πλάνη του εφησυχασμού! Είμαστε αποφασισμένοι όσο και συνειδητοποιημένοι πως για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της εκτόξευσης της Meazon, οφείλουμε να στηριχτούμε αποκλειστικά στις δυνάμεις μας!»

Smart city πέρα από το φωτισμό…

Στη χώρα μας έχει επικρατήσει κάθε αναφορά σε smart city ή αλλιώς στην «ευφυή» λειτουργία ενός δήμου ή μιας περιφέρειας να εκλαμβάνεται ως ένα project που αφορά στον ηλεκτροφωτισμό. Πλέον, οι controllers νέας γενιάς δεν περιορίζονται στη συλλογή δεδομένων και εν γένει στοιχείων που αφορούν αποκλειστικά στο φωτισμό, αλλά μπορούν να αποτελέσουν το backbone μέσω του οποίου θα συλλέγονται πληροφορίες για μια σειρά από άλλες λειτουργίες, όπως η διαχείριση του νερού σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. πάρκα και πλατείες, η αντίστοιχη διαδικασία με τα σκουπίδια, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού και οι θέσεις στάθμευσης κ.ά. Κι αυτό, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δομή των πληροφοριακών συστημάτων. «Στη Meazon έχουμε αναπτύξει μια state of the art όσο και ολοκληρωμένη λύση, την οποία εφαρμόζουμε πιλοτικά σε ορισμένους δήμους στο εξωτερικό. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον ή έστω κάποιος βαθμός απόκρισης και από την πλευρά αυτοδιοικητικών εκφάνσεων εντός των συνόρων. Σε αυτήν την πραγματικότητα έχουν συμβάλει τόσο η έλλειψη εκτενούς γνώσης περί του αντικειμένου και των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά τους πέραν του οδοφωτισμού, όσο και το γεγονός ότι δεν διαθέτουν μια συνολικά επεξεργασμένη στρατηγική αναφορικά με το τι θέλουν να κάνουν και ποιους στόχους να επιτύχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για project τα οποία αφενός μεν δύναται να μεταβάλουν το status της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης ή μιας περιφέρειας συνολικότερα και αφετέρου δε που θα συμβάλουν καταλυτικά στο περαιτέρω… νοικοκύρεμα των οικονομικών μεγεθών και δεδομένων τους, επιτυγχάνοντας στην πράξη οικονομίες κλίμακος.»

Το μέλλον υπόσχεται ευφυΐα – και μόνο!

Μία από τις πλέον βασικές business παραδοχές είναι πως ό,τι μετριέται μπορεί να βελτιωθεί. Αυτοδίκαια, η ενέργεια καταλαμβάνει μία εκ των κορυφαίων θέσεων σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς που μέσω της πραγματοποίησης σειράς μετρήσεων, όχι μόνο μπορεί να διορθώσει αρκετές λειτουργικές ατέλειες, αλλά και να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά για τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις. Πλέον, η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει τη Meazon και τα συνεργαζόμενα με αυτήν πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο και σε πιο niche λειτουργίες και χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο τομέας της ασφάλειας. «Σήμερα έχουμε αναπτύξει μια πρίζα –που διαθέτει CPU–, στην οποία εάν κάποιος τοποθετήσει μια IP κάμερα, αυτομάτως θα γνωρίζει εάν και πότε ένας τρίτος, εξωτερικός παράγοντας επιχειρεί να επιτεθεί με κακόβουλο τρόπο σε αυτήν! Κάτι που καταφέρνουμε να μετράμε διαμέσου της παρακολούθησης της καταναλισκόμενης ενέργειας από μέρους της ίδιας της κάμερας. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια game changer εξέλιξη, η οποία δύναται να βρει εφαρμογή σε κάθε περιβάλλον, τόσο οικιακό όσο και εταιρικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα utility που αναπτύσσουμε στην Πορτογαλία και αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, θα μετριούνται οι φορτιστές τους και πέρα από την καταγραφή της προόδου της σχετικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την αναγνώριση της μάρκας και του τύπου του οχήματος, θα μπορεί να προχωρά και σε προληπτική ενημέρωση σχετικά με την επικείμενη εμφάνιση επαρκώς προσδιορισμένων προβλημάτων στη λειτουργία τους! Μια αντίστοιχη πτυχή που θα αφορά στα κλιματιστικά, στην καταγραφή της εύρυθμης λειτουργίας, αλλά και στην έγκαιρη ειδοποίηση για την επικείμενη εμφάνιση βλάβης, πρόκειται να λανσαριστεί στις ΗΠΑ! Όπως γίνεται αντιληπτό, το efficient operation λαμβάνει σάρκα και οστά χάρη στην ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και machine learning στα προϊόντα της Meazon. Αν μη τι άλλο, το μέλλον προδιαγράφεται “έξυπνο” όσο και ευοίωνο!»

Ενεργοποίηση των δημόσιων ενεργειακών παρόχων

Κάποια από τα πλεονεκτήματα που μπορεί και γεύεται ο κ. Κουτρουμπίνας από την αναγκαστική εξωστρέφεια της Meazon είναι η διαφορετική προσέγγιση, το ποικίλο business thinking και η αντίστοιχη κουλτούρα που επικρατεί στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Γεγονός το οποίο έχει θετικό πρόσημο στους ορίζοντές του, καθώς διακρίνει έντονες διαφορές με τα ισχύοντα εντός των συνόρων. «Ξέρετε, υλοποιώντας σειρά εγκαταστάσεων και project στο εξωτερικό, κυριεύομαι από το αίσθημα της χαρμολύπης. Από τη μια… ψηλώνω για όσα επιτυγχάνουμε σταδιακά, επενδύοντας στην καινοτομία και τη γνώση, και από την άλλη θλίβομαι για το γεγονός ότι δημόσιοι ενεργειακοί πάροχοι και διαχειριστές δεν εκτελούν, απλά, τα τυπικά τους καθήκοντα, αλλά αναζητούν με ιδιαίτερη θέρμη να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία με τη σειρά τους θα προωθήσουν εμπορικά σε ομοειδείς επιχειρήσεις και πελάτες εντός και εκτός των συνόρων. Όλα αυτά, ακολουθώντας μια εξελικτική διαδικασία μέσω cutting edge design centers και παραγωγικών τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), αφού προηγουμένως έχουν επεξεργαστεί μια στρατηγική που περιέχει ξεκάθαρα βήματα, θέτει συγκεκριμένους στόχους και φυσικά συνοδεύεται από απτό χρονοδιάγραμμα. Κίνηση που συνοδεύεται από πολύτιμα έσοδα, περαιτέρω εξειδίκευση στο επίπεδο της τεχνογνωσίας και συνολικότερη “υγεία” για έναν επιχειρηματικό οργανισμό!».

Καινοτόμος πρόταση ανάπτυξης της ενεργειακής βιομηχανίας

Μία από τις παραδοχές που έχει βιώσει και έχει διδαχθεί στις πολλαπλές επισκέψεις και συζητήσεις του στο εξωτερικό ο διευθύνων σύμβουλος της Meazon είναι και η σαφής προτίμηση που δίνεται στους γηγενείς «παίκτες» σε επίπεδο διαγωνιστικών διαδικασιών που άπτονται της προμήθειας, της εγκατάστασης και της λειτουργίας εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και κατά τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, στην περίπτωση κατά την οποία μια εγχώρια εταιρεία διαθέτει τον εξοπλισμό που περιγράφεται, τότε προτιμάται έναντι τυχόν πολυεθνικών προτάσεων. «Κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία και πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική στήριξης της εκεί καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Θα ήταν δε εξαιρετικά χρήσιμο εάν μια παραπλήσια λογική εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα. Αποτελεί εκτίμησή μου πως όταν μια μεγάλη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα ή μια δημόσια εταιρεία και οργανισμός κοινοποιούν τους προβληματισμούς και τα ζητούμενά τους, έτσι ώστε να βρουν μια αποδοτική λύση, τότε αυτομάτως θα έχουν προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο στην ίδια την αγορά και τους “παίκτες” της. Χώρια που θα έχουν επιλυθεί μια σειρά από προβλήματα… Την ίδια στιγμή, η τεχνογνωσία που θα παραχθεί δύναται να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως βάση, στην οποία θα στηριχτούν τα επόμενα βήματα της εθνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο δημόσιος τομέας θα μπορούσε να προβεί σε μια εξόχως αποτελεσματική δράση, με πολλαπλά οφέλη και θετικό βαθμό επίδρασης για το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών. Συγκεκριμένα, καθώς το κόστος των μετρητών έχει εξορθολογιστεί σε σημείο τέτοιο, ώστε να μη θεωρείται δυσβάσταχτο και κατ’ επέκταση αποτρεπτικό εμπόδιο για την προμήθειά τους, θα μπορούσε να εξοπλίσει το σύνολο των κτιρίων που διαθέτει ή στα οποία στεγάζονται οι επιμέρους επιχειρήσεις και οργανισμοί που υπάγονται σε αυτόν. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα είναι σε ψηφιακή μορφή και εξυπακούεται πως θα ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο απλώς θα τα επεξεργαστεί και εν συνεχεία θα τα διαθέσει σε Startups και πανεπιστήμια, “προσκαλώντας” τους να αναπτύξουν προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές για την “έξυπνη” διαχείριση της ενέργειας, την αποτροπή της εμφάνισης φαινομένων απώλειας ενέργειας, την ισομερή κατανομή της στο χώρο, την εξοικονόμηση πόρων από τη χρηστή εφαρμογή της κ.ο.κ. Ο πλούτος των ιδεών και των προτάσεων που θα προκύψουν δύναται να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως… μαγιά για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης βιομηχανίας με διεθνές προεκτάσεις και ανάλογο αποτύπωμα! Και δη σε έναν καινοτόμο κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εάν το πιστέψουμε, πραγματικά μπορούμε να κάνουμε θαύματα!»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper Mag #07, Φεβρουάριος 2020 μαζί με το Βήμα της Κυριακής. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις