Startups4Peace: Διαγωνισμός για δικοινοτικές Startups από την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Κύπρο

0

Το πρόγραμμα Startups4Peace, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της δικοινοτικής συνεργασίας και επαφής στη Κύπρο, ολοκλήρωσε τον 5ο κύκλο του με τις νικήτριες ομάδες να πηγαίνουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή εκδήλωση Slush.

To πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και ολοκληρώθηκε τέλος Νοεμβρίου με το κλασικό Pitch στο Goethe-Institute στην Λευκωσία. Όπως προαναφέραμε, στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες με δικοινοτικό όραμα για την Κύπρο, και να αυξηθούν οι επαφές μεταξύ των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Startup κοινοτήτων.

Το Startups4Peace διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Κύπρο και το Startup Cyprus σε συνεργασία με το EU Infopoint, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους Σταυριάνα Κοφτερός (Startup Cyprus), Μιχάλη Τυρίμο (επιχειρηματία), Gunperi Sisman και Ναταλία Δημητρίου (νικητές Startups4Peace 2016 και 2017), τον Angel Investor Tunc Yalgin (Startup Cyprus) και τον επιχειρηματία Δημήτρη Χ’Σοφόκλη.

Νικητές του Pitch Battle ανακηρύχθηκαν οι ομάδες Donti και Colive Oil οι οποίες πήγαν στο SLUSH, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη για Startups, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Η Donti κέρδισε την πρώτη θέση και έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης, συμβουλευτικής και βελτίωσης της στοματικής υγείας μέσω ενός ειδικού σκάνερ που συνδέεται στο Smartphone. Φυσικά υπάρχει σύνδεση με οδοντιάτρους.

Η Colive Oil πήρε την δεύτερη θέση και παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας σε συσκευασία δώρου από τις ελιές της Κύπρου ηλικίας άνω των 900 ετών! Η ομάδα δουλεύει με οικογενειακές φυτείες και από τις δύο κοινότητες.

Οι υπόλοιπες ομάδες ήταν οι:

Blendy, μια πλατφόρμα διασύνδεσης αγοραστών και εμπόρων.
Gnous, ένα παιχνίδι διάγνωσης της ομαλής εγκεφαλικής λειτουργίας σε ότι αφορά την αντίληψη, τη μάθηση και την μνήμη.
Planmytrip, αυτόματη οργάνωση ταξιδιών και εμπειριών βάση προφίλ του χρήστη.
Loacal, πρόκειται για μια υπηρεσία εύρεσης τουριστικών δραστηριοτήτων σε Κύπρο και Τουρκία οι οποίες προσφέρονται από ντόπιους.

Mιλώντας στην εκδήλωση ο Φινλανδός Πρέσβης στην Κύπρο, Τίμο Χέινο, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι φέτος οι ομάδες πέρασαν από το πρόγραμμα επιτάχυνσης με επιτυχία υπό την καθοδήγηση Φιλανδών ειδικών σε θέματα Startup.
«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια πηγή έμπνευσης, έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο θέλουμε να συνεισφέρουμε στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων μέσα από τη δημιουργία συνεργειών. Ευελπιστούμε ότι αυτό το πρόγραμμα (Startups4Peace) θα είναι ένα μικρό βήμα για ένα καλύτερο μέλλον σε μια επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρο”.

«Μέσω του Startups4Peace προσπαθούμε να εστιάσουμε και να ενθαρρύνουμε την startup επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και η στήριξη της Ε.Ε. στο πρόγραμμα αυτό είναι ακόμη ένα βήμα στη προώθηση της. To νέο μας, υπό υλοποίηση, πρόγραμμα «Innovative Entrepreneurship» θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2019 και αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγορά και να εφοδιάσει τους νέους επιχειρηματίες με την απαραίτητη τεχνογνωσία» ανέφερε κατά την έναρξη του Pitch Battle o Arttu Mäkipää, Επικεφαλής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Share.

About Author

Γιώργος Κουρκουτάς

Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.

Comments are closed.