Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του Stanford Club of Greece για τα startups

Η εκδήλωση “Reality Bites: How to Approach Startup Challenges, Dos and Don’ts for a Successful Venture” πραγματοποιήθηκε από το Stanford Club of Greece στο ξενοδοχείο Athens Hilton, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.

Περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες παρευρέθηκαν να ενημερωθούν για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα, να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους και να πάρουν «δόσεις πραγματικότητας» (Reality Bites) από τους διεθνούς φήμης πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και επιχειρηματίες της Ελληνικής Αγοράς σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που συναντούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Stanford Club of Greece, Χρήστος Στεργίου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος: «Στόχος μας ήταν να φέρουμε στην Ελλάδα την κουλτούρα και την καινοτομία του Stanford και της Silicon Valley» παρομοιάζοντας την ίδια την εκδήλωση με start up: «αυτό που λείπει είναι η πρόσβαση στην τεχνογνωσία την οποία θα προσφέρουν οι καλεσμένοι».

Στη συνέχεια, οι δύο καταξιωμένοι καθηγητές του Stanford Graduate School of Business, Jim Lattin και Peter Ziebelman, με πολύχρονη εμπειρία και παγκοσμίως αναγνωρισμένη έρευνα και τεχνογνωσία σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας των startups μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τα μυστικά της επιτυχίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Marketing Jim Lattin αναφέρθηκε στην τεχνική της απόκτησης πελατών (customer acquisition) με το μικρότερο δυνατό κόστος καθώς και στη σημασία του διαδικτύου. Ο καθηγητής πρόσθεσε «ως επιχειρηματίας πρέπει να λύνεις ένα πρόβλημα με το προϊόν σου και οι πελάτες, αντίστοιχα να βρίσκουν τη λύση που ζητούν στο προϊόν σου. Με άλλα λόγια να ικανοποιείς τις προσδοκίες τους». Ο καθηγητής Management Peter Ziebelman τόνισε ότι η ιδέα ενός επίδοξου επιχειρηματία πρέπει να είναι 10 φορές καλύτερη από αυτές που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην αγορά αναφέροντας χαρακτηριστικά για τις startup στην Ελλάδα: «Τώρα είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε το δικό σας επιχειρηματικό εγχείρημα στην Ελλάδα. Στις πιο δύσκολα οικονομικά συνθήκες δημιουργήθηκαν μερικές από τις καλύτερες εταιρείες» παραθέτοντας το παράδειγμα της Groupon που ιδρύθηκε το 2008, την εποχή της αμερικανικής οικονομικής κρίσης.

Στη συνέχεια, καταξιωμένοι επιχειρηματίες γνωστοί στην ελληνική και διεθνή αγορά; Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Σάνη ΑΕ, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος Aegean Airlines, Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ, Γιώργος Κορρές, Πρόεδρος Κορρές Φυσικά Προϊόντα, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην πορεία τους ζωντανά σε πάνελ που συντόνισε ο Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Openfund.

Τέλος, οι ιδρυτές νέων επιχειρήσεων; Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Farmers Republic, Νίκος Μωραϊτάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Workable, Αλέξης Πανταζής, Εκτελεστικός Διευθυντής, Hellas Direct, μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τη δική τους πορεία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους καθηγητές Lattin και Ziebelman. Tη συζήτηση συντόνισε η Ιρίνα Τακά, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΕΒΥΠ ΕΕ και Γραμματέας του Δ.Σ. του Stanford Club of Greece.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις