Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fieldscale: Tο μυστικό της, η ομάδα της και η καινοτομία

Η νέα μας κατηγορία άρθρων – “Ακτινογραφία” – προσφέρει μια ενδελεχή ματιά σε επιλεγμένες εταιρείες με στόχο να μάθουμε περισσότερα για πετυχημένες και ενδιαφέρουσες ελληνικές Startups και ειδικά πως η ιδέα έγινε επιχειρηματική πράξη.

Θα “εγκαινιάσουμε” τη νέα κατηγορία με την Fieldscale από την Θεσσαλονίκη η οποία πρόσφατα δέχτηκε μια σημαντική χρηματοδότηση και ασχολείται με την ανάπτυξη εργαλείων προσομοίωσης ηλεκτρικών αναλύσεων τα οποία κάνουν τη ζωή των μηχανικών που σχεδιάζουν νέα προϊόντα πολύ πιο εύκολη αλλά και γλιτώνουν χρόνο και χρήμα στους κατασκευαστές κατά την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων τεχνολογίας.

Εισαγωγή

Με τι ασχολείται η Fieldscale

Κάθε προϊόν τεχνολογίας, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, ακολουθεί την ίδια γενική διαδικασία κατασκευής:
Πρώτα ο μηχανικός σχεδιάζει το μοντέλο σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια τρέχει κάποια προγράμματα που προσομοιώνουν τη λειτουργία του μοντέλου και με βάση τα αποτελέσματα που βλέπει, βελτιώνει το σχέδιό του. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία προσομοίωσης αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές, διορθώνοντας σε κάθε επανάληψη το μοντέλο του μέχρι να έχει ικανοποιητική για τα στανταρ του απόκριση και λειτουργία. Από το βέλτιστο αυτό σχέδιο, έπειτα, κατασκευάζεται το πρωτότυπο το οποίο περνά από φυσικούς ελέγχους στο εργαστήριο και τέλος το προϊόν μπαίνει σε παραγωγή.

FS1

Στο παρελθόν δεν υπήρχε η ιδέα της προσομοίωσης, οπότε τα νέα προϊόντα δοκιμάζονταν απ’ ευθείας στο εργαστήριο. Κάθε δοκιμή απαιτούσε εβδομάδες και ήταν ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία.

Το λογισμικό προσομοιώσεων έφερε επανάσταση, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να δοκιμάζουν πολύ περισσότερες λειτουργίες και προϊόντα χωρίς καν να χρειαστεί να τα φτιάξουν. Πρακτικά, καμία από τις δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε σήμερα στην καθημερινή μας ζωή δεν θα ήταν εφικτό να κατασκευαστεί χωρίς λογισμικό προσομοίωσης.

Οι ιδρυτές της Fieldscale χρησιμοποίησαν τέτοιο λογισμικό για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών τους και αμέσως εντόπισαν κάποια προβλήματα σε αυτό. Η χρήση του ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτούσε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και πολλές ώρες μελέτης. Για κάθε προσομοίωση ο υπολογιστής έτρεχε δισεκατομμύρια υπολογισμούς που διαρκούσαν ώρες ή και ημέρες. Τέλος υπήρχαν και φορές που τα διαθέσιμα προγράμματα κολλούσαν και αδυνατούσαν εντελώς να δώσουν αποτελέσματα.

Έτσι, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Fieldscale.

Η καινοτομία της Fieldscale και τα προϊόντα της μέχρι σήμερα

Η Fieldscale φτιάχνει προγράμματα προσομοίωσης που έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Είναι εύκολα στη χρήση, παράγουν αποτελέσματα μεγάλης ακρίβειας και είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα προγράμματα της αγοράς.

Συγκεκριμένα, το πρώτο προϊόν της Fieldscale, ο “Charge” είναι προσομοιωτής ηλεκτρικού πεδίου, δηλαδή χρησιμοποιείται για σχεδιασμό προϊόντων που λειτουργούν με ρεύμα. Μέσα στο περιβάλλον του Charge, ο μηχανικός μπορεί να σχεδιάσει και να προσομοιώσει το μοντέλο του σε 5 απλά βήματα.

Η τεχνολογία που κρύβεται από πίσω έχει κατατεθεί σε πατέντα και η τρομερή ταχύτητα των υπολογισμών οφείλεται σε παραλληλοποίηση των αλγορίθμων και αξιοποίηση του Cloud. Με πιο απλά λόγια, όταν ο σχεδιαστής πατήσει το κουμπί της προσομοίωσης, μπορεί να επιλέξει να γίνουν οι υπολογισμοί στην Cloud πλατφόρμα της Fieldscale και να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα ως και 64 πυρήνες πετυχαίνοντας έτσι αυτήν την εκπληκτική επιτάχυνση.

FS2

Screenshots του Charge Electrostatic Simulator
Screenshots του Charge Electrostatic Simulator

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Charge, η Fieldscale δημιούργησε ένα δεύτερο λογισμικό προσομοίωσης, τον Sense. O Sense είναι το πρώτο λογισμικό σχεδιασμού και προσομοίωσης οθονών αφής στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας αύξησης της παραγωγής οθονών αφής, άρχισε να παρατηρείται έλλειψη στο ΙΤΟ, ένα βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Οι εταιρείες έχουν βρει εναλλακτικά υλικά που σιγά σιγά θα το αντικαταστήσουν, πρέπει όμως να σχεδιάσουν όλα τα μοντέλα τους από την αρχή με τα νέα υλικά. Και εκεί ακριβώς μπαίνει ο Sense.

Το περιβάλλον του Sense είναι σχεδιασμένο πάνω στις ανάγκες των κατασκευαστών touchscreens (οθονών αφής). Η εξειδίκευσή του σε συνδυασμό με την ταχύτητα που προσφέρει, έχει τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών ανά τον κόσμο. Στην επίσημη παρουσίαση του λογισμικού στην έκθεση Display Week στο San Francisco το Μάιο, η βιομηχανία το υποδέχτηκε με απρόσμενο ενθουσιασμό.

Screenshot του Sense Touchscreen Design Software
Screenshot του Sense Touchscreen Design Software

Ο ανταγωνισμός

Στο χώρο του λογισμικού προσομοιώσεων υπάρχουν αρκετές εταιρείες γίγαντες όπως η ANSYS, η Dassault Systemes και η Mentor Graphics που προσφέρουν λογισμικά για διάφορα είδη προσομοιώσεων (ηλεκτρικές, θερμικές μηχανικές, κλπ) εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ενώ είναι άγραφος κανόνας ότι αγορές που κυριαρχούνται από κολοσσούς δεν είναι ιδανικές για να μπει μία startup, η νέα τεχνολογία που δημιούργησε η Fieldscale και το κενό της αγοράς που έχει εντοπίσει (και βρήκε τρόπο να καλύψει) την έχει βοηθήσει να ξεπεράσει γρήγορα αυτό το εμπόδιο.

Η αρχή και οι συνεργασίες

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Μέσα σε 8 μήνες έβγαλε στην αγορά το πρώτο της προϊόν και 2 μήνες αργότερα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Altair, ως επίσημο μέλος του Altair’s Partners Alliance. Η Altair είναι μία πολυεθνική εταιρεία που προσφέρει λογισμικά προσομοιώσεων για πλήθος εφαρμογών και μετράει στη βάση πελατών της όλη σχεδόν την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Μία άλλη πρόσφατη συνεργασία που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο στο Ώστιν, Τέξας ήταν με τη Silvaco, έναν άλλο γίγαντα στο λογισμικό προσομοιώσεων, συγκεκριμένα στην αγορά των semiconductors.

Το λογισμικό της εταιρείας προσφέρεται και για ακαδημαϊκή χρήση, με την πρώτη επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας να γίνεται σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Συγκεκριμένα, το τμήμα Nuclear Engineering του Πανεπιστημίου Purdue στην Indiana χρησιμοποίησε τον Charge και μίλησε με υπερβολικό ζήλο για την άνεση στη χρήση και τα αποτελέσματα ακριβείας που παρήγαγε, στο Electrostatics Joint Conference 2016.

Η “μυστική” συνταγή και η υποστήριξη από τους Έλληνες επενδυτές

Το πιο δυνατό σημείο της Fieldscale το οποίο της έφερε και την πρώτη της χρηματοδότηση (150.000 ευρώ, Openfund) είναι αδιαμφισβήτητα η ομάδα της. Η εταιρεία απασχολεί μηχανικούς και προγραμματιστές, όλοι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών που δουλεύουν μαζί για ένα κοινό στόχο: να κάνουν την Fieldscale μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού προσομοιώσεων στον κόσμο προσφέροντας στους κατασκευαστές λύσεις που εξοικονομούν γι’ αυτούς χρόνο και χρήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της Fieldscale είναι απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων. “Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πολύτιμη πηγή ταλέντων που ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά καταρτισμένοι επιστήμονες. Είναι μεγάλο μας πλεονέκτημα η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, καθώς είναι πολύ δύσκολο και ακριβό να βρεις τόσο καλούς συνεργάτες στο εξωτερικό”, αναφέρει ο Γιώργος Μπουζιανάς, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας.

Στις 21 Ιουλίου 2016 ανακοινώθηκε ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της Fieldscale, αυτή τη φορά ύψους 550.000 ευρώ με βασικό επενδυτή το Openfund και συμμετοχές από το PJ Tech Catalyst και έναν Angel Investor. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία σκοπεύει να προωθήσει το Sense στις αγορές της Αμερικής και της Κίνας και να αναπτύξει νέα προϊόντα προσομοίωσης για τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των Interner of Things.

Όραμά μας είναι να ενισχύσουμε την κάθε εταιρεία κατασκευής προϊόντων τεχνολογίας, κάνοντας την προσομοίωση προσιτή και αποτελεσματική, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράξουν προϊόντα νέας γενιάς που θα είναι αποδοτικότερα, καλύτερης ποιότητας και πιο ασφαλή”, δηλώνει ο Γιώργος Μπόντζιος, CEO και συνιδρυτής της Fieldscale.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην τεχνολογία και τα προϊόντα της Fieldscale, επισκεφθείτε το site της εταιρείας fieldscale.com.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις