Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης διαβατηρίων για μείωση της γραφειοκρατίας (;)

Με πρόσθετο κόπο φαίνεται ότι θα επιβαρύνονται στο εξής όσοι πολίτες αποφασίσουν να εκδώσουν τα διαβατήριά τους, καθώς πλέον η ταυτότητα δεν είναι αρκετή!

Σύμφωνα με το Άρθρο 124 που προβλέπει την  “Αποσύνδεση χρήσης αστυνομικής ταυτότητας κατά την έκδοση διαβατηρίων“, πλέον η επίδειξη της ταυτότητας για την έκδοση διαβατηρίου καταργείται. Αν κι αυτό μοιάζει θετική εξέλιξη εκ πρώτης όψεως, εντούτοις δεν είναι καθώς αντικαθίσταται με την επίδειξη εγγράφων που θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του αιτούντος καθώς και δύο μάρτυρες. Τα στοιχεία των μαρτύρων καθώς και τα στοιχεία ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα επικυρώνονται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο! Αν πρόκειται για διαβατήριο ανηλίκου δεν απαιτούνται τα παραπάνω έγγραφα, αλλά θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του αιτούντος ο γονέας ή κηδεμόνας του. Η προσκόμιση δύο φωτογραφιών παραμένει.

Το παραπάνω νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν και το Άρθρο 124 αποτελεί εφαρμογή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, εντούτοις φαίνεται να ανοίγει ακόμη μια πόρτα στη γραφειοκρατία.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής τι γίνεται με τους κατοίκους εξωτερικού που για κάποιο λόγο δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ η ΑΦΜ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις