Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Found.ation: Η γέφυρα μεταξύ Startups και επιχειρήσεων

Συνεχίζουμε τα μεγάλα αφιερώματα μας σε επιχειρήσεις και προσπάθειες που έχουν ξεχωρίσει στον νεοφυή επιχειρηματικό χάρτη της Αθήνας, και όχι μόνο, στην στήλη της Ακτινογραφίας.

Σειρά έχει το Found.ation, το οποίο βρίσκεται στη καρδιά του ελληνικού οικοσύστηματος Startups και έχει βάλει στόχο να υποστηρίξει, να ωριμάσει αλλά και να μεταμορφώσει την νεοφυή επιχειρηματικότητα αλλά και να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μεγάλων εταιρειών και startups για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρηματικής μεθοδολογίας.

Εισαγωγή – η ιστορία του Found.ation

Το Found.ation ιδρύθηκε το 2013 και είναι η μετεξέλιξη του 123p, ενός συνεργατικού χώρου, που αναλάμβανε τη φιλοξενία των νέων επιχειρηματικών ομάδων που αναζητούσαν έναν εξοπλισμένο χώρο για να εργαστούν. Στο ίδιο κτίριο, στα κάτω Πετράλωνα λίγα μόλις μέτρα από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό και σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, κατασκευάστηκαν στη συνέχεια τα γραφεία του Found.ation ακολουθώντας μια ανανεωμένη αισθητική, προσαρμοσμένη στο νέο φάσμα δραστηριοτήτων που μόλις τότε ξεκινούσε να παρέχει.

Το 123p ιδρύθηκε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Πολίτη και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους συνεργατικούς χώρους στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στη συνέχεια, μέσα από διεργασίες και συνεργασίες, άρχισαν να προστίθενται νέα μέλη και να δεσμεύονται σε έναν κοινό σκοπό και όραμα. Έτσι, το Found.ation, αποτελεί σήμερα το στρατηγικό όχημα των Κωνσταντίνου Πολίτη, Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου, Γιάννη Σκλάβου, και Θάνου Κοσμίδη, που συναντήθηκαν, συζήτησαν, εντόπισαν από κοινού ανάγκες και λύσεις, και αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει, με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.

FoundATION_702x336xIMG_4818
Η ομάδα του Found.ation

Το 2013 το brand άλλαξε, οι δημιουργικοί χώροι μεγάλωσαν, και το Found.ation άρχισε σταδιακά να εμπλουτίζει τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες, παρέχοντας ολοκληρωμένα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration programs), συμβουλές επιχειρηματικής ανάπτυξης, νομικές συμβουλές και υπηρεσίες marketing, ενώ, παράλληλα, μέσω των συνεργασιών του με επενδυτικά σχήματα και εταιρείες, ξεκίνησε να φέρνει σε επαφή επίδοξους νέους επιχειρηματίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σταδιακά, εντάχθηκαν οι networking και εκπαιδευτικού τύπου εκδηλώσεις, στις οποίες συγκεντρώνονταν καταξιωμένα στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δυνητικοί επενδυτές, επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματιών, νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και νέοι άνθρωποι που κουβαλούσαν καινοτόμες ιδέες και αναζητούσαν πρακτικούς τρόπους και υποστήριξη, για να τις μετατρέψουν σε «προϊόν».

Με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της νέας επιχειρηματικότητας, το Found.ation συνέχισε να επενδύει, εντάσσοντας ολοένα και περισσότερες συμπληρωματικές υπηρεσίες για όσους επιχειρούσαν πρώτη φορά.

Η ιστορία πίσω από το κτίριο της Ευρυσθέως

To 2009, o Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου και μετέπειτα συνιδρυτής του Found.ation, βρισκόταν στην Αγγλία. Με το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον πάντα στραμμένο στην Ελλάδα, παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, και κάποια sites με παρουσιάσεις κτιρίων και χώρων. Θαυμαστής της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, ξεχώρισε ένα κτίριο επί της οδού Ευρυσθέως. 3 χρόνια αργότερα, εντελώς συγκυριακά και μέσα από μια κοινή παρέα, γνώρισε τον κατασκευαστή του, μοιράστηκαν ιδέες, συμφώνησαν σε κοινούς σκοπούς και συνεργάστηκαν ιδρύοντας το Found.ation.

Old_Building

Οι πρώτες συνεργασίες – οι πρώτες επιτυχίες

Μέσα από τον συνεργατικό χώρο και στη συνέχεια μέσα από το rembranding, τις νέες δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν σαν Found.ation, ξεκίνησε η γνωριμία με τις ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια θα εξελίσσονταν σε εταιρείες. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν περάσει από το Found.ation αξιοποιώντας τους χώρους και τις υπηρεσίες του, είναι η Pollfish και η nestcargo ενώ, ουσιαστικό ρόλο είχε το Found.ation στη δημιουργία και στελέχωση της ομάδας του Nannuka.

Θα θέλαμε να σταθούμε λίγο στην ιστορία της nestcargo. Ο Γιάννης Παπαγεωργίου, είχε την ιδέα και ήθελε να φτιάξει τη δική του εταιρία. Το 2013, το Found.ation ήταν συνδιοργανωτής στο Startup Weekend που στόχο είχε να ξεχωρίσει και να αξιοποιήσει τις ιδέες που αξίζουν. Ο Γιάννης και η ομάδα του, συμμετείχαν, ξεχώρισαν και έκαναν την ιδέα τους επιχείρηση. H τότε TruckBird, μετονομάστηκε και εξελίχθηκε στη σημερινή nestcargo, έναν σημαντικό «συνεργάτη» των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η στέρεη βάση για το επιχειρηματικό άλμα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Στους χώρους του Found.ation, έχουν φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί μέσα από acceleration και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, πάνω από 120 ομάδες, projects και εταιρείες. Από τις εταιρείες αυτές, περίπου το 15% προχωρά και στο επόμενο βήμα, που είναι η χρηματοδότηση. Τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι οι εταιρείες Pollfish, TruckBird και Zootle ενώ το mist.io, η filisia και το ParkAround έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. Ευρώ από διαφόρους επενδυτές.

Το Found.ation είναι μια πλατφόρμα επιχειρηματικότητας. Συνδυάζει διαφορετικές υπηρεσίες, συμπληρωματικές μεταξύ τους, με στόχο να προσφέρει lifelong υποστήριξη σε νέες τεχνολογικές εταιρείες.

Διαφοροποιείται στο χώρο της εξειδίκευσης πλέον, καθώς αποκτά θεματική στόχευση. Παράλληλα, αναπτύσσει ένα δίκτυο corporate partners, οι οποίοι, ανά περίπτωση και ανά project, εμπλέκονται στο κομμάτι της δημιουργίας και εμπορικής αξιοποίησης του προϊόντος.

Διαθέτει μια 10μελή ομάδα υποστήριξης, με συμπληρωματικές δεξιότητες, από development και product design μέχρι marketing και sales development, η οποία “κουμπώνει” στο κάθε startup ξεχωριστά, δίνοντας καθημερινή υποστήριξη.

Αποτελεί ένα υβρίδιο, μεταξύ του παραδοσιακού mentoring και της πλήρους operational υποστήριξης.

Το κομμάτι της χρηματοδότησης καλύπτεται έμμεσα, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο επαφών με επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό, angels αλλά και συνεργασίες με οργανισμούς όπως το Peoples Trust και το Action Finance Initiative.

Found.ation2

Οι συνεργασίες με το οικοσύστημα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το Found.ation έχει αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

EIT Digital

Το 2015 το Found.ation προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ανοικτή καινοτομία EIT Digital, στο πλαίσιο του Προγράμματος Arise Europe, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού startup οικοσυστήματος, μέσα από την υλοποίηση κοινών, δομημένων δράσεων. Στόχος της συνεργασίας ήταν η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, η ταχύτερη πρόσβασή τους στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά και η σύνδεσή τους με δυνητικούς επενδυτές.

Eurobank

Τον Ιούνιο του 2016, σε συνεργασία με το The Cube, πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank ο διαγωνισμός Beyond Hackathon, με στόχο να συγκεντρωθεί και να αξιοποιηθεί το κορυφαίο ταλέντο από τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, γύρω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα – FinTech και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Cosmote

To Found.ation ήταν βασικός συνεργάτης της Cosmote για την υλοποίηση του Cosmote StartUp. Συνέβαλε στην εκπόνηση του συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού Προγράμματος σε σχέση με τη δόμησή του, τη διαδικασία στελέχωσης και την κατανομή των καθηκόντων, το δίκτυο των μεντόρων και των ομιλητών, τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού startup οικοσυστήματος και την παρουσία δυνητικών επενδυτών κατά τη διάρκεια του “Investors Day”.

Hub:raum

O accelerator της Deutsche Telecom, hub:raum, συνεργάζεται με το Found.ation, για τον εντοπισμό καινοτόμων ελληνικών startup εταιρειών, με στόχο να τους προσφέρει μια θέση στο καταξιωμένο ευρωπαϊκό acceleration πρόγραμμα που παρέχει καθώς και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

BCA

To Found.ation συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό όμιλο BCA, με στόχο τη διασύνδεση των σπουδαστών και αποφοίτων του κολλεγίου με το πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα από την άμεση επαφή και διάδρασή τους με την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων. Το BCA Incubator, θα αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματικών ιδεών του Ομίλου, για την άμεση και ουσιαστική επαφή των σπουδαστών και αποφοίτων του με το τεχνολογικό οικοσύστημα των startups.

Found.ation3

Οι υπηρεσίες του Found.ation αναλυτικά

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Found.ation παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες coworking σε τεχνολογικές εταιρείες. Αυτές περιλαμβάνουν χώρο εργασίας, meeting rooms, πρόσβαση σε νομικές και λογιστικές υπηρεσίες μέσα από ένα δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών αλλά και υποστήριξη στο κομμάτι της επικοινωνίας με ΜΜΕ.

Από την αρχή του χρόνου, έχει προστεθεί και η υπηρεσία talent recruiting, η υποστήριξη των εταιρειών και στον τομέα της στελέχωσης, κυρίως με έμφαση στους προγραμματιστές και τους σχεδιαστές.

Το σύνολο αυτού του είδους των υπηρεσιών, υπάγονται πλέον στο ανανεωμένο άξονα “Coworking & Incubation services”. Μερικές από τις πλέον γνωστές τεχνολογικές εταιρίες της χώρας μας έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως η Increbiblue, η Intale, το Radiojar αλλά και διεθνείς εταιρείες και οργανισμοί όπως η Logitech, το Mozilla Foundation και η Microsoft.

Community Building Events

Το κομμάτι των “Community Building Events” αποτελείται από πληθώρα εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εκπαιδευτικά σεμινάρια, courses και workshops, networking events, hackathons & εκδηλώσεις συνεργατών, τα οποία προσελκύουν νέο κόσμο. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε εβδομαδιαία βάση σχεδόν 3 εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μάλιστα είναι πολυήμερες.
Η επιμέλεια του περιεχομένου και του format είναι ευθύνη της ομάδας του Found.ation ενώ προσκαλούνται ομιλητές και experts από το εξωτερικό. Το μέγεθος των εκδηλώσεων διαφέρει, ανάλογα με την εκδήλωση, το περιεχόμενο και το κόστος.
Ένας σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων που βοηθούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, παρέχονται από το Found.ation δωρεάν, μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσει με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.

Digital Transformation

Η ομάδα του Found.ation πιστεύει πολύ στην αλληλεπίδραση μεταξύ μεγάλων εταιρειών και startups και στη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας ανάμεσά τους.
Ένας από τους βασικούς ρόλους του Found.ation, είναι να αναδείξει αυτές τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών πόλων. Από το 2015, έχει ξεκινήσει ένα business unit το οποίο εργάζεται μαζί με μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στα πλαίσια αυτού που ονομάζεται Digital Transformation and Corporate Innovation.
Ν
έες διαδικασίες, εσωτερικές και εξωτερικές, οι οποίες αναδεικνύουν νέους τρόπους εργασίας, δημιουργούν νέες συνεργασίες και νέα προϊόντα, με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί μια νέα ψηφιακή κουλτούρα και μια επιτυχημένη μετάβαση στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Ήδη το Found.Ation συνεργάζεται με εταιρείες και οργανισμούς, όπως η COSMOTE, η Eurobank, η Total και ο Δήμος της Αθήνας.

Acceleration

Μετά από τέσσερα προγράμματα acceleration και πάνω από 120 ομάδες/projects τα οποία έχει υποστηρίξει, προέκυψαν πολλά συμπεράσματα και επιλογές σχετικά με το μοντέλο του Found.ation Startup Acceleration Program.

Τα νέα προγράμματα Acceleration του Found.ation, έχουν πλέον εξελιχθεί έχοντας τρία βασικά χαρακτηριστικά. Είναι μικρότερα σε μέγεθος, μεγαλύτερα σε διάρκεια και εστιάζουν πλέον σε συγκεκριμένες αγορές, στις οποίες η Ελλάδα έχει ή μπορεί να αναπτύξει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, όπως το FinTech, η ναυτιλία, ο τουρισμός και τα logistics. Τα νέα αυτά προγράμματα του Found.ation θα είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο, και θα ξεκινούν ακόμα και με μία ομάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει από την εμπειρία της ομάδας η οποία βασίζεται σε μια βασική παραδοχή: Οι πραγματικά καλές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν.

FoundATION_702x336x01_design_athion
Το πρώτο Hackathon στο χώρο του Design πραγματοποιήθηκε στο Found.ation στις αρχές Οκτωβρίου

Το όραμα και οι στόχοι του Found.ation και η «ζωή» μετά το πρόγραμμα Jeremie

Τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα της Αθήνας. Με το τέλος της επενδυτικής περιόδου του προγράμματος Jeremie, βρισκόμαστε ουσιαστικά στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου ζωής του Αθηναϊκού οικοσυστήματος. Τα επόμενα χρόνια φυσιολογικά θα βρει τις πρώτες “εκκολαπτόμενες επιτυχίες” να επιβεβαιώνουν θετικά τη φήμη τους (μέσα από κάποιο exit, το πιθανότερο), και αρκετές εταιρείες να κλείνουν, για να προκύψουν νέα σχήματα.

Οι πρώτες “δεύτερες” προσπάθειες δείχνουν τον δρόμο, καθώς φαίνεται να αξιοποιούν στο έπακρο τα μαθήματα του πρώτου επιχειρηματικού κύκλου που είχαν οι ιδρυτές τους.

Τα επόμενα χρόνια για το Found.ation περιλαμβάνουν συνέχιση και βελτίωση των υπηρεσιών και των δομών του, αλλά και εξωστρέφεια. Στόχος είναι η δημιουργία προγραμμάτων, δομών και συνεργασιών που θα είναι ελκυστικά για ομάδες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της ομάδας του Found.Ation, είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, μια νέα fintech εταιρεία από την Σλοβενία να βρίσκει πολύ ελκυστικό πιθανό startup συνεργάτη της το Found.ation. Γιατί όχι;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις