Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χρηματοδότηση Startups και ΜΜΕ

Χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω διαφόρων προγραμμάτων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την Ελλάδα για το τρέχον έτος. Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών εταιρειών.

Το σχέδιο ονομάζεται Access to Finance και πρόκειται για ένα ευέλικτο σχήμα εργαλείων χρηματοδότησης τα οποία περιλαμβάνουν: δάνεια, μικρο-χρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια. Κάθε χρόνο πάνω από 200.000 επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτή τη χρηματοδότηση στην Ε.Ε.

Για την Ελλάδα έχουν προβλεφθεί 500 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μέσω διαφόρων προγραμμάτων όπως προαναφέραμε, για τις επιχειρήσεις και άλλα 574 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα οποία προορίζονται κυρίως για εθνικές υποδομές και καινοτομικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή γέφυρα χρηματοδότησης για Startups μέχρι την έναρξη των νέων κύκλων προγραμμάτων Jeremie.

Τα προγράμματα της ΕΕ

COSME Programme
Εξασφαλίζει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δάνεια έως 150.000 αλλά και μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις σε φάση ανάπτυξης.

InnovFin Programme
Είναι μέρος του μεγάλου προγράμματος Ορίζοντας 2020 και απευθύνεται σε καινοτομικά σχέδια και επιχειρήσεις. Προσφέρει δάνεια, εγγυήσεις, χρηματοδότηση έρευνας καθώς και μετοχικό κεφάλαιο σε Startups. Στο πρόγραμμα Oρίζοντας 2020 τρέχει και το SME Instrument για καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Programme for Employment and Social Innovation (EaSI)
Απευθύνεται σε ατομικές και κοινωνικές επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Προσφέρει μικρο-χρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ για ατομικές και αγροτικές επιχειρήσεις και έως 500.000 για κοινωνικές επιχειρήσεις.

Creative Europe
Προσφέρει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και των δημιουργικών τομέων.

Ευρωπαικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)
Είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και είναι αυτό που προσφέρει τις εγγυήσεις των προγραμμάτων COSME και InnovFin. Πρόκειται για τον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Διάθεση των χρημάτων στην Ελλάδα

Εθνική Τράπεζα
100 εκατ. ευρώ για δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος COSME.

Eurobank
130 εκατ. ευρώ για δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος COSME.
100 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καινοτόμες επιχειρήσεις και Startups μέσω του προγράμματος InnovFin.
1,1 εκατ. ευρώ για δάνεια μέσω του προγράμματος EaSI.

ProCredit Bank
20 εκατ. ευρώ για δάνεια μέσω του προγράμματος InnovFin.

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
5 εκατ. Ευρώ για δάνεια μέσω του προγράμματος EaSI.

Πανκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
15 εκατ. ευρώ για δάνεια μέσω του προγράμματος EaSI.

Diorama Investments
125  εκατ. ευρώ για μετοχικό κεφάλαιο μέσω του προγράμματος COSME για εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

DigitalFinShow

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις