Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τυνησία και Σενεγάλη εκδίδουν πρώτες ψηφιακό νόμισμα βασισμένο στο Blockchain

H Σενεγάλη μόλις ανακοίνωσε την έκδοση του επίσημου ψηφιακού νομίσματος eCFA το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το επίσημο νόμισμα CFA Franc. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα στον κόσμο με ψηφιακό νόμισμα, με τη πρώτη να είναι η Τυνησία.

To FinTech στην Αφρική έχει βρει πρόσφορο έδαφος μια και η εξάπλωση των Smartphones και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε συνδυασμό με τα ψηφιακά νομίσματα, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τα ψηφιακά πορτοφόλια καλύπτουν τα κενά πρόσβασης του πληθυσμού στις τράπεζες και το ευρύτερο χρηματο-οικονομικό σύστημα ελλείψει υποδομών, γεωγραφικών περιορισμών κ.α.

Το eCFA βασίζεται φυσικά στο Blockchain και αναπτύχθηκε από κοινού από την Banque Regionale de Marches (BRM) και την eCurrency Mint με έδρα το Δουβλίνο του Omidiyar Network. H BRM θα εκδίδει το ψηφιακό νόμισμα σύμφωνα με τους κανονισμούς e-money της Banque Centrale des Etas de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO), της κεντρικής τράπεζας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Δυτικής Αφρικής (WAEMU).

Η Τυνησία είναι όμως η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκδωσε ψηφιακό νόμισμα, στο τέλος του 2015, το e-dinar, σε συνεργασία με την γερμανική Monetas. Πάνω από 600.000 πολίτες στη χώρα των 3 εκατ. κατοίκων το χρησιμοποιούν ήδη και βασίζεται επίσης στο Blockchain. Εκτός από καθημερινές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων, το e-dinar μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις πιστοποίησης των πολιτών.

Ο CEO της Monetas, Johans Gevers, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλα αφρικανικά κράτη και συνεργάτες προβλέποντας ανάπτυξη του συστήματος σε δώδεκα ακόμα αγορές οι οποίες θα καλύψουν 300 εκατ. κατοίκους.

Επίσης η South Africa Reserve Bank έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα Smart Contract η οποία βασίζεται στο Ethereum και συνεργάζεται με διάφορα άλλα ιδρύματα αλλά και την ABSA, μια θυγατρικής της Barclays Africa.

Μετά την Σενεγάλη η WAEMU θα εισάγει το eCFA και στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στη Μπενίν, στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τον Νίγηρα, στο Τόγκο και στη Γουινέα-Μπισσάου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις