Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αθήνα σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δεικτών επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη

Πέρυσι ο δείκτης European Digital City Index περιλάμβανε 35 πόλεις της Ευρώπης και η Αθήνα είχε πάρει την 34η. Φέτος ο δείκτης έχει 60 πόλεις και η Αθήνα πήρε την 56η θέση.

Αν και υπάρχουν πολλοί δείκτες επιχειρηματικότητας για τις ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνο, όπως ο Global Entrepreneurship Index, o Digital Entrepreneurship Monitor, The Global Innovation Index, The Kauffman Index κ.α. ωστόσο o European Digital City Index έχει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα επιχειρηματικότητας μια και παίρνει υπόψη του πολλές παραμέτρους που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, ειδικά την καινοτόμα και την ψηφιακή.

Η δείκτης προέρχεται από το ίδρυμα Nestaείναι μέρος του European Digital Forum και υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Startup Europe της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται για την Αθήνα, η χώρα μαστίζεται από το Brain Drain, οι δικτυακές υποδομές και η πρόσβαση σε αυτές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει υψηλή φορολογία ενώ η δημιουργία εταιρείας είναι ακόμα σχετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και ανύπαρκτη για τις Scaleup, ειδικά μετά το τέλος των JEREMIE, με τα εκτός JEREMIE VCs, VentureFriends και NBG Business Seeds να διαχειρίζονται 18 εκατ. ευρώ. Υποστήριξη στις Scaleup επιχειρήσεις στην ουσία υπάρχει μέσω του δικτύου της Endeavor.

Στα θετικά περιλαμβάνονται οι CSR – Incubators όπως το Egg και το Orange Grove, το FinTech αποκτά δυναμική όπως και οι Hackathons.

Η πρώτη πεντάδα του 2016 είναι η: Λονδίνο, Στοκχόλμη, Άμστερνταμ, Ελσίνκι, Παρίσι.

Η πρώτη πεντάδα του 2015 ήταν η: Λονδίνο, Άμστερνταμ, Στοκχόλμη, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις