Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

si-Cluster: μετά τη Γαλλία και την Ιταλία υπογραφή συμφωνίας με την Πολωνία στον τομέα του Διαστήματος

Την Πολωνία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ, με ισχυρή εγχώρια αγορά, χαμηλό ιδιωτικό χρέος, ευέλικτο νόμισμα, και ισχυρές εξαγωγές, και τη μόνη ευρωπαϊκή οικονομία που απέφυγε την ύφεση, επισκέφτηκε το si-Cluster με την υποστήριξη της ΕΒΙΔΙΤΕ και του Corallia στις 11 και 12 Δεκεμβρίου με σκοπό την επιτάχυνση των συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και Πολωνικών επιχειρήσεων στον τομέα του διαστήματος και την υπογραφή πλαισίου συνεργασίας με το Πολωνικό cluster SPACE PL.

Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν οι εταιρείες ELFON, EMTECH, ESS, Geosystems Hellas, Inasco, ISI Hellas, Planetek Hellas, Prisma Electronics, Space Hellas και Terra Spatium οι οποίες εκκίνησαν συνεργασίες μεταξύ άλλων με τις Πολωνικές Blue Dot Solutions, Creotech Instruments, GMV Innovating Solutions, ITTI, Kapitech Mobica, N7Mobile, SENER. Την αποστολή υποστήριξε με την παρουσία του και ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πολωνία κος. Νικόλαος Χριστοδουλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο si-Cluster και το SPACE PL, το οποίο από το 2012 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πολωνικού οικοσυστήματος διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και εκπροσωπεί σήμερα περισσότερα από 45 μέλη (εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα), ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέους δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος. Σημειώνεται ότι η Πολωνία συμμετέχει στο πρόσφατα εγκριθέν πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία αυτή είναι η τρίτη που υπογράφει το si-Cluster, μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2014 με το Aerospace Valley της Γαλλίας και το DTA της Ιταλίας που απέφεραν σημαντικά έργα για τους ελληνικούς φορείς.

Όπως τόνισε ο Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του ΣΣ του si-Cluster: «Το 2017, μπαίνει ιδιαίτερα αισιόδοξα για όσους ασχολούνται ερευνητικά και επιχειρηματικά στο χώρο του διαστήματος με το όραμα της νέας Ευρωπαϊκής στρατηγικής, το πρόσφατα εγκριθέν πρόγραμμα του ΕΟΔ, τo ενισχυμένο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, κλπ. Εκτιμώντας ότι είναι ύψιστης σημασίας για την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί και την περιφερειακή διάσταση των δραστηριοτήτων αεροδιαστημικής, ότι η Ελλάδα και η Πολωνία θεωρούν το διάστημα πυλώνα της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης τους και ότι οι δημόσιοι πόροι που διατίθενται για τις διαστημικές δραστηριότητες πρέπει να χρησιμοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων ενισχύσαμε σήμερα με ένα στιβαρό πλαίσιο τη συνεργασία μας με την Πολωνία τη χώρα που γέννησε τον Κοπέρνικο και πέρασε αλώβητη από τον πρόσφατο υφεσιακό κύκλο στην Ευρώπη».

Ο Δρ. Πότσης Αθανάσιος, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΙΔΙΤΕ, και μέλος του ΣΣ του si-Cluster ανέφερε για την αποστολή: «Με τη διοργάνωση του πρώτου Ελληνο-Πολωνικού συνεδρίου στην Βαρσοβία και τον σημαντικό αριθμό B2B συναντήσεων που ακολούθησαν, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών. Η θέση της Πολωνίας και της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA) δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών τα οποία θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και των δυο χωρών. Οι Ελληνικές βιομηχανίες είναι σήμερα σε θέση να προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα και λύσεις στον τομέα του διαστήματος με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης».

Ο Paweł Wojtkiewicz, President of the Board της Polish Space Industry Association, δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία μεταξύ χωρών και επιχειρήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Πιστεύω ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ SpacePL και si-Cluster είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της Πολωνικής και της Ελληνικής βιομηχανίας. Η συνεργασία αυτή μπορεί να βρεθεί στα προγράμματα του ΕΟΔ, αλλά και στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Galileo και το Copernicus. Από σήμερα, οι δύο οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες να αναπτύξουν ένα ισχυρό διαστημικό κλάδο στην Ελλάδα και στην Πολωνία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις