Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μητρώα ανοιχτών τεχνολογιών για την εκπαιδευτική κοινότητα

Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με στόχο τη δημιουργία προτάσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων και τη διάχυση και υποστήριξη των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός μητρώου σχολείων τα οποία υλοποιούν δράσεις ρομποτικής με χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και ενός μητρώου εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σκοπός των 2 μητρώων είναι η καταγραφή από τα σχολεία, των ενδοσχολικών όσο και των εξωσχολικών δράσεων, όπως: ρομποτική, STEM (πχ, κατασκευές και προγραμματισμό με χρήση arduino και raspberry Pi, BBC Micro, 3D printing, κλπ),  και η χρήση ανοιχτού λογισμικού από τους εκπαιδευτικούς ανά γνωστικό αντικείμενο, για να χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό δράσεων και την κατανόηση των αναγκών των σχολείων.

Ένας ακόμα στόχος των μητρώων είναι να γνωριστούν οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με το ανοιχτό λογισμικό, και τις ανοιχτές τεχνολογίες, ώστε να συνεργάζονται, να μοιράζονται καλές πρακτικές χρήσης και συμβουλές για να επιλύουν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη χρήση των ανοικτών τεχνολογιών.

Οι ανοιχτές τεχνολογίες εκτός από το πλεονέκτημα του χαμηλού τους κόστους, λόγω της ανοιχτής τους αρχιτεκτονικής επιτρέπουν την πρόσβαση στο υλικό και την αλληλεπίδραση με αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Arduino, το RaspberryPI, το REPRAP, κλπ.

Το Arduino ως προγραμματιζόμενος επεξεργαστής-ελεγκτής, ικανός να οδηγήσει κάθε αναλογική ή ψηφιακή ηλεκτρονική διάταξη (π.χ. σένσορες) και το RaspberryPI ως μικροϋπολογιστής διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού υπολογιστή, αποτελούν δύο ισχυρά εργαλεία για την εισαγωγή και εμβάθυνση στο physical computing. Απομυθοποιούν την τεχνολογία και αποκαλύπτουν το “τι υπάρχει από πίσω”. Η πληροφορική και οι συγγενείς προς αυτήν επιστήμες παύουν να αποτελούν ακατανόητο ή εχθρικό περιβάλλον και ως φυσική συνέπεια ακολουθεί η ενθάρρυνση της δοκιμής, του πειραματισμού, η υποστήριξη της εφευρετικής σκέψης και της δημιουργικότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισαγωγής ανοιχτών τεχνολογιών είναι σχολικά makerspaces όπως αυτό στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη λίστα των λογισμικών και να καταγράψουν τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι αλλά και τις δράσεις που υλοποιούν στα σχολεία τους μπορούν να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους στις φόρμες που υπάρχουν εδώ και εδώ αντίστοιχα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις