Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Alexa: Η κυρίαρχος της CES 2017

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν υπήρχε κάτι το πολύ συναρπαστικό στη CES του 2017, κάτι που να κάνει «ντόρο».  Η τεχνητή νοημοσύνη της Amazon, Alexa, όμως ήταν παντού. σε όλο το μήκος και πλάτος της μεγάλης εκδήλωσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas.

Στη CES του 2017 τα πάντα ήταν συνδεδεμένα και τα πάντα είχαν την δική τους νοημοσύνη και έχουν σκοπό να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη, αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τα δεκάδες δελτία τύπου που εκδόθηκαν.

Σίγουρα και οι περυσινές τάσεις των φορετών συσκευών, drones και του Smart Home έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στην φετινή CES μαζί βέβαια με την Εικονική Πραγματικότητα αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη παντού.

Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις η λεγόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν επιφανειακή εκμετάλλευση των big data και δεν υπήρχε το απαραίτητο machine learning για να έχουμε πραγματικές ευφυείς αποφάσεις.

Honda

Βέβαια και τα αυτόνομα – ρομποτικά οχήματα είχαν την τιμητική τους στη φετινή CES με τους κατασκευαστές να πραγματοποιούν μερικές εντυπωσιακές επιδείξεις όπως αυτή της Honda με μια μοτοσυκλέτα να στέκεται και να κινείται μόνη της ακολουθώντας… τον οδηγό της.

Οι οθόνες για PC επίσης έκαναν αισθητή τη παρουσία τους, οι οποίες μεγαλώνουν σε μέγεθος και πυκνότητα pixels αλλά και προς έκπληξη πολλών και τα Όλα-σε-Ένα PC φαίνεται να παίρνουν τα πάνω τους συμπαρασύροντας και τα Windows 10 μαζί τους.
Οι  τηλεοράσεις – ταπετσαρίες OLED της  σειράς W της LG σε 65 και 77 ίντσες που τοποθετούνται μαγνητικά στον τοίχο μας επίσης κέρδισαν τις εντυπώσεις όπως και τα ρομπότ της κορεάτικης εταιρείας που θα μας βοηθούν στο σπίτι αλλά και στα αεροδρόμια για να φτάσουμε στη πύλη μας και να κάνουμε check-in.

Τέλος, και η nVidia έχει κάνει μεγάλη είσοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στα αυτόνομα οχήματα, δυο εξ΄αυτών να συμμετέχουν στη επίσημη παρουσίασή της μάλιστα, μια οι GPU της δένουν απόλυτα με τις επεξεργαστικές απαιτήσεις των συστημάτων AI.

Amazon Alexa: η κυρίαρχος

Η Amazon δουλεύοντας μεθοδικά πάει να κάνει τη ζημιά σε εταιρείες που θα περιμέναμε να είναι πρωτοπόρες στο θέμα των έξυπνων βοηθών και της Τεχνητής Νοημοσύνης μια και είναι ο φυσικός χώρος τους. Αναφερόμαστε στις Microsoft, Apple και Google οι οποίες όλες προσφέρουν τις δικές τους υλοποιήσεις ψηφιακών βοηθών με φωνητική συνεννόηση με τον χρήστη, Cortana, Siri, Digital Assistant (εκεί στην Google κάτι πρέπει να κάνουν με τα ονόματα και τη φαντασία τους).

amazon-echo

Ο ψηφιακός βοηθός της Amazon αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 7.000 ικανότητες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί κυρίως από τρίτους και αφορούν στην ουσία διάφορες λειτουργίες η οποίες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του Internet και γίνονται μέσω φωνητικής επικοινωνίας πάντα. Να σημειώσουμε ότι μερικούς μήνες πριν αυτό το νούμερο ήταν 3.000.

Το Amazon Echo είναι το επίσημο σπίτι της Alexa, μια συσκευή η οποία μπορεί να βρίσκεται στο σαλόνι μας, αλλά πλέον βρίσκεται και στα αυτοκίνητα, στις τηλεοράσεις, σε ψυγεία, φωτιστικά, ρολόγια και σε συσκευές παρόμοιες με το Amazon Echo μπαίνοντας στο κέντρο του Smart Home. Ford και Volkswagen ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ενσωματώσουν την Alexa στα συστήματα πληροφόρησης και διασκέδασης σε επιλεγμένα μοντέλα ενώ και η Huawei θα την προσφέρει στο high-end μοντέλο Mate 9 στην έκδοσή του για τις Η.Π.Α.

H Amazon τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε τη δημιουργία του Alexa Fund με 100 εκατ. δολ. να είναι διαθέσιμα σε Startups, developers και κατασκευαστές οι οποίοι θα αναπτύξουν ιδέες γύρω από τον έξυπνο βοηθό Alexa.
Επίσης υπάρχει και ο διαγωνισμός Alexa Prize ο οποίος θα δώσει 2,5 εκατ. δολ. στην ομάδα που θα καταφέρει να κάνει την Alexa να συνομιλήσει για 20 λεπτά με άνθρωπο.

lg-signature-w-oledw7p

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις