Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές των Athens Startup Awards του ΕΒΕΑ και της Περιφέρειας Αττικής

Πραγματοποιήθηκε χθες η απονομή των Athens Startup Awards στο Μέγαρο Μουσικής με τη παρουσία του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου και της Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής. Έντεκα ομάδες συμμετείχαν στη τελική φάση των βραβείων.

Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία του κ. Μίχαλου ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των νεοφυών επιχειρήσεων στην οικονομία της χώρας και ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία των νέων, το 48% των οποίων, σύμφωνα με μια έρευνα, βλέπουν την επιχειρηματικότητα σαν μια ευκαιρία και στόχο ζωής και όχι μια θέση στο Δημόσιο όπως ίσχυε παλαιότερα.

Η προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας των νέων πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων και να είναι μια κοινή προσπάθεια, όπως συνέβει και στη περίπτωση της συνεργασίας του ΕΒΕΑ με τη Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή και της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να λύσει διάφορα εμπόδια όπως αυτά της φορολογίας, της έλλειψης χρηματοδότησης, το κανονιστικό πλαίσιο εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης κ.α.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος στάθηκε στην δημιουργία του Incubator Θ.Ε.Α. ο οποίος αν και δημιουργήθηκε αρχικά με την υποστήριξη του Δ. Αθηναίων πλέον λειτουργεί με ίδιους πόρους ενώ σημείωσε και τη δημιουργία του δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων.

Athens_Startup_Awards_2

Η κα Δούρου στην ομιλία της υπογράμμισε ότι οι νέοι Startuppers είναι το μέλλον της υγιούς ανάπτυξης της πατρίδας μας, συμβάλλουν θετικά στο φαινόμενο του επιχειρείν με στέρεες βάσεις έτσι ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Στάθηκε επικριτικά στις πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν έκαναν τίποτα στη πράξη γύρω από το θέμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μένοντας μόνο σε λογίδρια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να ενισχυθεί η καινοτόμος και νεοφυή επιχειρηματικότητα, να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό και να δημιουργηθούν συνεργίες με φορείς όπως το ΕΒΕΑ και τη ΘΕΑ με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Στάθηκε στην υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής  σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις φορέων και του οικοσυστήματος, όπως για παράδειγμα αυτές του ΣΕΚΕΕ στο Mobile World Congress, στο Slush, στο DLD και στο Web Summit.

Επίσης, ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα: κοινωνία, ανάπτυξη, καινοτομία», στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική 2014 – 2020» για την υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.

Τέλος, έκανε αναφορά στα λόγια του προέδρου Κένεντι ο οποίος επιθυμούσε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και ότι η Περιφέρεια έχει στόχο να συμβάλει σε μια μεγάλη δημόσια πορεία της πατρίδας μας με την οποία είτε θα κερδίσουμε όλοι μαζί είτε θα χάσει η χώρα.

Τα βραβεία

Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, παρέδωσε τα αποτελέσματα για τα τρία βραβεία των 10.000, 5.000 και 3.000 ευρώ. Συνολικά κατατέθηκαν συνολικά 78 αιτήσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σε 20 και στο τελικό πέρασαν οι 11.

Τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούσαν την σαφήνεια της επιχειρηματικής ιδέας, την ανταπόκριση της σε πραγματικές ανάγκες της αγοράς, τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με υφιστάμενες λύσεις, την ωριμότητα της, την εξωστρέφεια κ.α.
Η επιχειρηματική ομάδα επίσης μέτρησε αρκετά με παραμέτρους την συνάφεια της ακαδημαϊκής εξειδίκευσης και εμπειρίας με την επιχειρηματική ιδέα, την προηγούμενη εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και η ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου μέτρησε σημαντικά.

Τη πρώτη θέση και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η Advantis Medical Imaging η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα λεπτομερούς επεξεργασίας και απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου SaaS.

Την δεύτερη θέση και τα 5.000 ευρώ κέρδισε η Ardus Tech η οποία μετατρέπει το λάδι σε σκόνη για τη βιομηχανία των τροφίμων και αντικαθιστά τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία αποσύρονται σιγά – σιγά.

Την τρίτη θέση και τα 3.000 κέρδισαν δυο προτάσεις: η Easy Exports, η οποία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα online η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές με «αυτόματο» συνδυασμό με τους εισαγωγείς σε άλλες χώρες και η Neser Engineering η οποία έχει φτιάξει μια λύση η οποία βελτιστοποιεί τις συνθήκες εσωτερικής καύσης των μηχανών με συνέπεια τη δραστική μείωση των ρύπων και την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές στα βραβεία

Nable Solutions: Με μια πλατφόρμα ελέγχου εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα και αναπηρία στα αεροδρόμια.

GeoMiso: Η οποία ενοποιεί τα συστήματα CAD-CAM-CAE εκμηδενίζοντας το γεωμετρικό σφάλμα.

Echo 1: Ένα σύστημα ανάγνωσης μουσικών κειμένων για τυφλούς.

GAIT: Ένα σύστημα το οποίο εκπαιδεύει τους ασθενείς με διάφορα σχετικά προβλήματα στην όρθια θέση.

Mermix: Ένα marketplace γεωργικών μηχανημάτων τα οποία μπορούν να τα ενοικιάσουν οι νέοι αγρότες.

Ureval: Ένα πληροφοριακό σύστημα αναλυτικών δεδομένων σχετικά με την ακίνητη περιουσία.

Cross Mobile: Μια πλατφόρμα Java η οποία παράγει native κώδικα για τις μεγάλες πλατφόρμες προγραμματισμού φορητών συσκευών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις