Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η IBM παρουσίασε ένα δίκτυο blockchain για διεθνείς πληρωμές

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε η IBM είναι αυτή τη στιγμή ηγέτης στο χώρο του Blockchain και παρουσιάζει συνεχώς νέες λύσεις και υπηρεσίες για μεγάλες εταιρείες αλλά και για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το νεώτερο προϊόν της IBM είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών, το οποίο είναι το πρώτο που μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Προφανώς υπάρχουν και άλλες προσπάθειες σε ανάπτυξη, τόσο από τράπεζες όσο και από μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, αλλά η IBM φαίνεται να ήταν πιο έτοιμη να βγάλει στην αγορά τη συγκεκριμένη λύση πληρωμών η οποία βασίζεται στο blockchain.

Ακόμα και σήμερα οι διεθνείς πληρωμές, ειδικά σε διαφορετικά νομίσματα, μπορούν να πάρουν αρκετές ημέρες να υλοποιηθούν, ακόμα και εβδομάδες σε μερικές περιπτώσεις, με πολλούς ενδιάμεσους, τράπεζες κυρίως και άλλους σχετικούς οργανισμούς.

Με τη χρήση του Blockchain όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες μπορούν να γίνουν άμεσα, σε πραγματικό χρόνο! Κάτι που μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στη κάθε περίπτωση και να βγάλει τις τράπεζες εκτός κάδρου, για άλλη μια φορά, αν δεν κινηθούν γρήγορα και εμφανίσουν και αυτές μια παρόμοια λύση.

Η IBM συνεργάζεται με την πλατφόρμα συναλλαγών και πληρωμών KlickEx, η οποία λειτουργεί σαν ένα ευέλικτο δίκτυο ψηφιακών πληρωμών P2P, παρόμοιο με την TransferWise, στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που καλύπτει.
Επίσης, η IBM συνεργάζεται με την Stellar.org, ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί ένα Open Source δίκτυο blockchain για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συναλλαγές.

Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή, αν και είναι διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους, λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο, σε δώδεκα “διαδρόμους” στις μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, (όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκτός τραπεζικού συστήματος), την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης λειτουργεί με ελαφρώς μεγαλύτερους χρόνους εκκαθάρισης των συναλλαγών μια και γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν περάσει η υπηρεσία σε μεγαλύτερη κλίμακα, με παγκόσμια ανάπτυξη.

Η πλατφόρμα blockchain που χρησιμοποιείται είναι το Fabric της IBM φυσικά και αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το δίκτυο της Stellar για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.
Την εύρυθμη κανονιστική λειτουργία της υπηρεσίας σε όλες τις χώρες που θα καλύψει η νέα υπηρεσία πληρωμών έχει αναλάβει η Promontory, μια συμβουλευτική εταιρεία της IBM.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις