Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μεγάλες εταιρείες και τράπεζες εξαγοράζουν καινοτομία μέσω των “πρώτων” Startups

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η IKEA και η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase πραγματοποίησαν δυο μεγάλες εξαγορές έτσι ώστε να προσαρμοστούν ταχύτερα στα νέα δεδομένα της ψηφιακής οικονομίας και του “disrupt” που φέρνει μαζί της.

Η ΙΚΕΑ δεν χρειάζεται συστάσεις, η μεγάλη σουηδική εταιρεία επίπλων και προϊόντων για το σπίτι αν και αρχικά φαίνεται να μην έχει ανταγωνιστές επιβάλλεται να προετοιμάζεται για το κοντινό μέλλον. Στην ουσία έχει ένα μεγάλο ψηφιακό ανταγωνιστή που λέγεται Amazon, o οποίος έχει μπει και στο χώρο του IKEA. Στην Αμερική η ΙΚΕΑ έχει σχεδόν 50 καταστήματα και φυσικά πραγματοποιεί πωλήσεις online. Μερικές εβδομάδες πριν εξαγόρασε μια από τις πρώτες Startup της νέας οικονομίας στις Η.Π.Α., την TaskRabbit.

H TaskRabbit ιδρύθηκε το 2008, έχει 60 υπαλλήλους και περίπου 60.000 άτομα “προσωπικό”, ιδιώτες και επαγγελματίες, για διάφορες εργασίες στο σπίτι. Έχει σηκώσει συνολικά περίπου 50 εκατ. δολ. και συνεργαζόταν ήδη σε πολλές πόλεις με την IKEA. Η εταιρεία είχε γίνει κερδοφόρα τον τελευταίο καιρό και μετά την εξαγορά θα παραμείνει ανεξάρτητη εντός του ομίλου IKEA.
Το ποσό της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό και με αυτή τη κίνηση η ΙΚΕΑ φαίνεται να μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς στην νέα τεχνολογική εποχή μια και ήδη έχει παρουσιάσει μια εφαρμογή AR στη πλατφόρμα της Apple και τρέχει και έναν Accelerator με μερικές πολύ καλές ομάδες και προϊόντα.

Η περίπτωση των τραπεζών είναι λίγο διαφορετική μια και έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις από τις FinTech Startups στην λεγόμενη καταναλωτική και λιανική τραπεζική και ειδικά στις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων.
Οι τακτικές σε αυτή τη περίπτωση είναι δυο: συνεργασίες και εξαγορές στις πιο απειλητικές των περιπτώσεων, ή έστω στις πιο καλές και καινοτόμες ιδέες.
Στην Ελλάδα λόγω μεγέθους της αγοράς και του αρχικού σταδίου των Startups, οι μεγάλες τράπεζες υποστηρίζουν τις FinTech Startups και πραγματοποιούν συνεργασίες μικρής κλίμακας με κάποιες από αυτές που προέρχονται μέσα από τους accelerators και τα hackathons που τρέχουν.

Στις Η.Π.Α. όμως όπου ήδη υπάρχουν FinTechs βεληνεκούς τραπεζών, όπως για παράδειγμα το PayPal, τα πράγματα είναι σαφώς πιο “άγρια”. Η JP Morgan Chase μόλις ανακοίνωσε την εξαγορά της WePay μιας FinTech επίσης του 2008 η οποία προσφέρει υποδομές πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου.  Ο Βασικός λόγος της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι η βελτίωση των παροχών ψηφιακών πληρωμών στην τεράστια αγορά των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων στις Η.Π.Α., μια αγορά η οποία είναι επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας της JP Morgan.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις