Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Startups με την μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη

Στα τέλη Οκτωβρίου το PitchBook έκδωσε την έκθεση επενδύσεων VC στην Ευρώπη για το τρίτο τρίμηνο του 2017. Ενώ ο αριθμός των deals είναι μικρός για τα πρώτα τρίμηνα του έτους, η αξία τους είναι σε επίπεδα ρεκόρ.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 πραγματοποιήθηκαν  2.317 συμφωνίες ύψους 11,7 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας μάλιστα. Ο μέσος όρος των χρηματοδοτήσεων angel και seed έφτασε μάλιστα για πρώτη φορά τα 800.000 ευρώ για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με στοιχεία αυτής έκθεσης το PitchBook έφτιαξε έναν αλληλεπιδραστικό χάρτη με τις Startups με την μεγαλύτερη αξία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια όπου δεν υπάρχει η αξία μετά τις χρηματοδοτήσεις αναφέρεται το ύψος της χρηματοδότησης, κάτι που δίνει μια ανομοιογενή εικόνα, αλλά δείχνει και ανάγκη δημοσιοποίησης των αξιών των Startups.

Μερικά ονόματα είναι γνωστά και αναμενόμενα: Η Spotify της Σουηδίας έχει αξία 8,84 δισ. δολ. και είναι στη κορυφή της λίστας, αλλά και η Deliveroo στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Bla Bla Car στη Γαλλία, η Adyen στην Ολλανδία. Η Auto1 στη Γερμανία, η Trustpilot στη Δανία, η CCP στην Ισλανδία και η MariaDB στην Φινλανδία είναι λιγότερο γνωστές αλλά το όνομά τους κυκλοφορεί αρκετά.

Από εκεί και πέρα πολλές Startups δεν είναι στα ραντάρ του οικοσυστήματος, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό μια και στο χώρο των επενδυτών σίγουρα θα υπάρχουν.
Από αυτές ξεχωρίζουμε τη UniPlaces της Πορτογαλίας που ασχολείται με την διαμονή των φοιτητών σε όλο τον κόσμο και τη Future Finance της Ιρλανδίας η οποία ασχολείται με την χρηματοδότηση των σπουδών των φοιτητών επίσης.

Το FinTech είναι αρκετά δραστήριο στον συγκεκριμένο χάρτη με την Microfin της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών τραπεζικής στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα – βρισκόμενοι εκτός τραπεζιού συστήματος.

Στην Ελλάδα αναφέρεται η Blueground με το πρόσφατο μεγάλο γύρο χρηματοδότησης και στη Κύπρο η Capital.com η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό χρηματο-οικονομικών συναλλαγών βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τη τελευταία χρηματοδότηση να φτάνει τα 25 εκατ. δολ.

Δείτε εδώ τον χάρτη.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις